foto: REUTERS/SCANPIX
Austrālijas augstākās līgas futbolists uz laukuma bildina savu geju partneri
Džošs Kavallo, Austrālijas pirmais aktīvais profesionālais futbolists gejs, kurš bildina savu partneri.
Sporta zvaigznes
2024. gada 15. marts, 05:29

Austrālijas augstākās līgas futbolists uz laukuma bildina savu geju partneri

Sporta nodaļa

Jauns.lv/CNN

Džošs Kavallo ir pirmais no Austrālijas futbola līgas zvaigznēm, kurš publiski atzinies, ka ir gejs. To viņš paveica 2021. gadā, bet tagad Kavallo ir uzsācis jaunu dzīves ceļu, bildinot savu partneri futbola laukumā.

Austrāliešu futbolists, kurš ikdienā pārstāv A-līgas komandu Adelaidas "United", vēsturē iegāja 2021. gadā, kad publicēja emocionālu tiešsaistes video, kurā viņš solījās mainīt šī brīža sporta kultūru, parādot, ka ikviens ir gaidīts futbola laukumā.

Viņa nostāju cilvēki slavēja, jo tas bija brīdis, kad ilgi iesakņojušās homofobijas vēsturei bija pienācis laiks mainīties.

Kopš tā brīža Kavallo ir kļuvis par vienu no atpazīstamākajiem LGBTQ+ kopienas aizstāvjiem.

Ceturtdien, 14. martā, viņš nāca klajā ar paziņojumu, ka ir bildinājis savu partneri “Coopers” stadionā. Kavallo pateicās visai savai komandai par palīdzību, lai pārsteigums būtu izdevies.

Kavallo lietotnē "X" rakstīja: “Jūs visiem nodrošināt drošu vietu futbollaukumā. Par ko tādu es pat nevarēju sapņot, kur nu vēl cerēt, ka tas ir iespējams.” Tāpat Kavallo piebilda, ka vēlas ar šo īpašo brīdi - bildinājumu - dalīties tieši tur, kur viss aizsākās - futbola laukumā.

Kopš atzīšanās mīlestībā Kavallo ir spēlējis "A līgas" (Austrālijas virslīgas) spēlēs ar varavīksnes krāsās uzdrukātu vārdu un numuru uz krekla, lai aizvien vairāk cilvēku būtu informēti par viņa nostāju.

Kavallo 2022. gadā Eiropas lielākā LGBTQ+ žurnāla izdevuma rīkotā apbalvošanas ceremonijā tika atzīts par “Gada cilvēku”.

Intervijā "CNN" Kavallo iebilda FIFA lēmumam pirms diviem gadiem - spēlētājiem liegt nēsāt “Viena Mīlestība” aproces Katarā notikušajā Pasaules kausa cīņā. Kavallo atzinies, ka šāds lēmums viņam lika justies “atstumtam”.

“Ja es būtu bijis tur un būtu bijis komandas kapteinis, es būtu uzlicis aproci. Man nav kauns būt tādam, kāds es esmu,” 2022. gadā telekanālam "CNN" sacīja Kavallo.

Profesionālais futbols pēdējos gados ir guvis vērā ņemamus panākumus cīņā pret homofobiju un rasismu. Ir uzsāktas arī vairākas kampaņas, taču var novērot, ka dažu līdzjutēju, klubu un spēlētāju vidū joprojām ir iesakņojušies dažādi aizspriedumi.

Anglijas futbola pretdiskriminācijas grupa paziņoja, ka saņēmusi 1 007 ziņojumus par diskriminējošu rīcību, kas ir par 65,1% vairāk, nekā iepriekšējā sezonā.

Lai gan rasisms bija visizplatītākais diskriminācijas veids, “Kick It Out,” sacīja, ka “Signify” pētījums, kas uzrauga tiešsaistes draudus un dezinformāciju ir identificējis homofobiskas vardarbības izpausmes, kuras vērstas pret vairākām augsta līmeņa sieviešu spēlētājām.

Pērn vārtsargs Ārons Ramsdeils sacīja, ka aiz mīlestības un cieņas pret savu brāli, kurš ir gejs, vairs nevar klusēt par homofobisku vardarbību futbolā. "Es vēlos, lai mans brālis vai jebkurš atšķirīgas seksuālās orientācijas, rases vai reliģijas pārstāvis nāktu uz spēlēm, nebaidoties no vardarbības," pauda Ramsdeils.