Basketbols
2024. gada 13. marts, 00:28

Brāļi Kuruci palīdz Mursijas klubam uzvarēt FIBA Čempionu līgas spēlē; "Prometey" noslēdz Eirokausu sezona

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolisti Rodions un Artūrs Kuruci otrdien guva attiecīgi sešus un divus punktus Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas otrā posma piektajā spēlē, viņu pārstāvētajai Mursijas UCAM komandai savā laukumā ar 100:89 (35:15, 20:20, 24:19, 21:26) pārspējot Atēnu AEK.

Rodions Kurucs spēlēja 17 minūtes un 55 sekundes, kuru laikā realizēja visus trīs divpunktu metienus un izpildīja vienu neprecīzu tālmetienu, izcīnīja vienu atlēkušo bumbu, atdeva divas rezultatīvas piespēles, divreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva četras kļūdas, tika pie pozitīva +/- rādītāja (+3) un četriem efektivitātes koeficienta punktiem.

Savukārt Artūrs Kurucs, spēlējot pusotru minūti mazāk par brāli, grozā raidīja vienīgo divpunktu metienu un aizmeta garām abus tālmetienus, izcīnīja trīs atlēkušās bumbas, divreiz pārkāpa noteikumus, pārtvēra vienu bumbu, tika pie negatīva +/- rādītāja (-13) un iekrāja četrus efektivitātes koeficienta punktus.

UCAM komandā ar 31 punktu izcēlās Džona Radebū, bet Atēnu vienībā rezultatīvākais ar 19 punktiem bija Mindaugs Kuzminsks.

L grupā UCAM ir četras uzvaras piecās spēlēs, trīs panākumus četros mačos guvusi Patras "Promitheas", divos no četriem dueļiem uzvarējusi Holonas "Hapoel", kamēr Atēnu AEK zaudējusi visās piecās cīņās. Ja "Promitheas" trešdien uzvarēs "Hapoel", UCAM nodrošinās vietu ceturtdaļfinālā. 

Pamatturnīrā, tāpat kā iepriekšējā sezonā, pirmajā posmā 32 komandas bija sadalītas astoņās apakšgrupās. Grupu uzvarētājas nodrošināja vietu otrajā posmā, bet vēl astoņas komandas tika noskaidrotas "play-in" kārtā, kurā piedalījās otro un trešo vietu grupās ieņēmušās vienības.

Maijā par čempioni tika kronēta Vācijas komanda Bonnas "Telekom", kas finālā ar 77:70 uzvarēja Jeruzalemes "Hapoel".

Tikmēr Rīgā bāzētais Ukrainas klubs Slobožanskas "Prometey" otrdien nepārvarēja ULEB Eirokausa ceturtdaļfinālu.

"Prometey" ceturtdaļfināla vienīgajā spēlē viesos ar rezultātu 82:95 (17:17, 27:28, 13:34, 25:16) zaudēja Francijas klubam Burganbresas "Mincidelice".

Viesi rotācijā izmantoja visus 11 pieteiktos basketbolistus, no kuriem rezultatīvākais ar 19 punktiem un 14 atlēkušajām bumbām bija Ondržejs Balvins, 13 punkti, astoņas bumbas zem groziem, piecas rezultatīvas piespēles, četras pārtvertas bumbas un septiņi izprovocēti noteikumu pārkāpumi bija Ronaldam Mārčam, bet 10+11+5 pirmajos trīs statistikas rādītājos iekrāja Deivids Džons Kenedijs.

Uzvarētājiem pa 17 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām bija Džeremijam Morganam un Aizijam Maikam.

Viens no mača tiesnešiem bija latvietis Kristaps Konstantinovs.

"Prometey" aizvadītajā nedēļas nogalē, aizbildinoties ar sastāva problēmām, nedevās uz Latvijas-Igaunijas līgas spēli Tartu, kā dēļ saņēma tehnisko zaudējumu. Šāds komandas lēmums raisīja neizpratni un kritiku Latvijas un Igaunijas basketbola sabiedrībās.

Astotdaļfinālā "Prometey" ar 95:67 sagrāva Roberta Blumberga pārstāvēto Saloniku "Aris" vienību.

Šosezon tika mainīta izspēle Eirokausa izslēgšanas spēļu norisē. "Play-off" sasniedza katras apakšgrupas sešas labākās komandas, pirmās un otrās vietas ieguvējām uzreiz nodrošinot vietu ceturtdaļfinālā, bet pārējās vienības vispirms aizvadīs astotdaļfināla mačus. Astotdaļfināla un ceturtdaļfināla pāros tiek aizvadīta tikai viena spēle, bet pusfināla un fināla sērijas tiks aizvadītas līdz trim vienas komandas uzvarām.

Pagājušajā sezonā par Eirokausa ieguvēju kļuva Spānijas komanda "Gran Canaria", kas finansiālu apsvērumu dēļ izvēlējās nespēlēt Eirolīgā.