foto: AFP/Scanpix
VIDEO: bumba sakosta un kārtējais zaudējums. Vareno Argentīnas basketbola izlasi turpina vajāt neveiksmes
Fakundo Kampaco cenšas uzlauzt Čīles izlases aizsardzību.
Basketbols
2024. gada 26. februāris, 17:17

VIDEO: bumba sakosta un kārtējais zaudējums. Vareno Argentīnas basketbola izlasi turpina vajāt neveiksmes

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā ne vien Eiropā, bet arī citviet pasaulē notika basketbola valstsvienību spēles kontinentu meistarsacīkšu kvalifikācijā un tajās netrūka arī pavisam negaidītu rezultātu. Jau kārtējo reizi nepatīkamu pārsteigumu saviem faniem sagādāja 2019. gada Pasaules kausa vicečempione Argentīna.

Argentīnas basketbolā ir notikusi pamatīga paaudžu maiņa. Karjeras jau labu laiku kā beiguši 2004. gada olimpisko spēļu čempioni un 2008. gada bronzas medaļnieki ar Emanuelu Džinobili, Pablo Pridžioni (tagadējais izlases galvenais treneris) un Luisu Skolu (viņš gan karjeru beidza pēc Tokijas olimpiskajām spēlēm) priekšgalā. Arī šai paaudzei netrūkst spožu talantu kā Fakundo Kampaco, Gabriels Deks, Nikolā Laprovitola, Luka Vildoza, Leandro Bolmaro un citi, bet sekmīgi rezultāti, kopš karjeru beidza Skola, pagaidām ir izpalikuši.

Komanda pēc zaudējuma Dominikānai netika uz pagājušā gada Pasaules kausu, bet pērnajā vasarā Parīzes olimpisko spēļu priekšvalifikācijā divreiz piekāpās Bahamu salām, netiekot pat līdz kvalifikācijai.

Tagad Argentīnas izlase ar ULEB Eirolīgas spīdekļiem Kampaco, Deku un Bolmaro priekšgalā uzsāka 2025. gada Amerikas čempionāta kvalifikāciju ar spēlēm pret Čīli un pamatoti cerēja uz diviem panākumiem pret nominālo grupas pastarīti. Pirmajā spēlē savā laukumā izdevās uzvarēt ar 90:78, bet viesos negaidīta neveiksme ar 77:79.

Spēles sākumā gan bija arī kāda kurioza situācija, jo laukumam pārskrēja pāri ne gluži melns kaķis, bet gan suns, kurš bija pamatīgi iekodies basketbola bumbā un nebija gatavs no tās šķirties. Tuvplānā redzams, ka bumba nav suņa spēļmantiņa, bet gan oficiālā, kvalifikācijai paredzētā "Molten" zīmola bumba, kas Latvijā nopērkama par aptuveni 150 eiro.

Interesanti, ka spēlē rezultatīvākais ar 29 punktiem bija Manijs Suaress, kurš ikdienā pārstāv Latvijas – Igaunijas apvienotās līgas līdervienību Tallinas “Kalev/Cramo”, bet Čīles valstsvienību vada argentīniešu speciālists Huans Manuels Kordoba.

FIBA pasaules ranga septītajā vietā esošā Argentīna gan joprojām ir pietiekami labā situācijā, lai no četru komandu grupas (vēl arī Venecuēla un Kolumbija) iekļūtu labāko trijniekā un kvalificētos finālturnīram, tomēr pirmie trauksmes zvani ir izskanējuši.

Amerikas kvalifikācijā nav trūcis arī citu negaidītu iznākumu, jo komandas pārsvarā spējušas uzvarēt savā laukumā, bet zaudēt viesos (izņēmums gan Puertoriko un Bahamu salu duelis, kurā komandas uzvarēja viesos. To, iespējams, ietekmēja arī izmaiņas sastāvos). Zīmīgi, ka otrajā spēlē (kuru uzvarēja puertorikāņi) laukumā dominēja “VEF Rīga” centra spēlētājs Arnalo Toro Berea, kurš astoņiem punktiem pieplusoja 17 atlēkušās bumbas.

Tomēr lielākais pārsteigums tika fiksēts Kubas galvaspilsētā Havanā, kur mājinieki ar 81:67 revanšējās ASV basketbolistiem, kuriem trīs dienas iepriekš viesos zaudēja (pirmajā mačā kubieši spēlēja vien septiņu cilvēku sastāvā). ASV izlases rindās pulcēti NBA G-līgas basketbolisti, turklāt arī tādi, kas savulaik aizvadījuši izteiksmīgas karjeras NBA kā Elfrids Peitons, Stenlijs Džonsons, Džordans Bels un citi.