foto: Paula Čurkste/LETA
Pasaules karstākā basketbola komanda šovakar spēlē Rīgā
Viens no Latvijas izlases pēdējā laika stūrakmeņiem Andrejs Gražulis.
Basketbols
2024. gada 25. februāris, 04:49

Pasaules karstākā basketbola komanda šovakar spēlē Rīgā

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas basketbola izlase pacilātā noskaņojumā atgriezusies mājās no Saragosas un ir gatava iepriecināt arī savu sesto spēlētāju jeb līdzjutējus, kuri uz Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēli pret Slovākiju jau sen kā izpirkuši visas “Arēna Rīga” sēdvietas.

Droši vien katra šī Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēle būs jāsāk ar atkāpi, ka no turnīra tabulas viedokļa tās ir nozīmīgas tikai pretiniekiem. Latvija kā viena no četrām finālturnīra rīkotājvalstīm jau ir dalībnieku vidū. Tādēļ paliek citi izaicinājumi, visas komandas un jo īpaši galvenā trenera Lukas Banki vēlme noturēt iegūto spēles kvalitāti un ar katru nākamo dienu to uzlabot. Papildus veicinošs faktors ir konkurence un tā uz vietu Latvijas izlases sastāvā ir katrā pozīcijā. Arī tuvākais vasaras mērķis – debija olimpiskajās spēlēs – ne mazāk vilinošs. Runājot par šo sabraukumu, - droši vien ar uzvaru Saragosā pār Spāniju pietiek, lai rezumētu, ka iecerētais sasniegts. Tomēr to punktiņu kopējai ainai nāksies pielikt šovakar ar spēli pret Slovākiju. Pretinieku kaut kur no Eiropas basketbola pagraba, kas nekad nav bijis Eiropas čempionāta finālturnīrā, pat ne tuvu tam. Ar pretinieku, pret kuru bukmeikeri paredz uzvaru ar 20 punktu pārsvaru un kuru vajadzētu apspēlēt bez lielām intrigām. Lūk, tas tad arī būs galvenais pārbaudījums – pēc spožas uzvaras Saragosā nolaisties uz zemes, izslēgt no galvām kaut kādu pārākuma apziņu un skatītājus iepriecināt ar savu labāko basketbolu. Pirmkārt, tas būs spēlētāju psiholoģijas jautājums un kā treneriem būs izdevies visas liekās domas un ilūzijas izmest no spēlētāju galvām. Tāpat vien slovāki neko nedāvinās.

Piecreiz uzvarēti

Latvija pret Slovākiju spēlējusi piecas reizes un visas uzvarējusi. Viena no smagākajām cīņām sanāca jau Banki laikos. 2021. gada 29. novembrī latviešiem nekādi neizdevās aizmukt drošā attālumā no pretinieka, ierastais ātrais basketbols ar plašu bumbas kustību iestrēga starp pretinieka aizsargiem. Toreiz līdera lomu uzņēmās Rihards Lomažs, slovāku grozā sametot 28 punktus un pēdējā ceturtdaļā nokārtojot 82:74 uzvaru. Atbildes spēlē pretinieku laukumā 90:63 Latvijas labā!

Slovākijas izlase kopš neatkarības iegūšanas ne reizi nav spējusi kvalificēties Eiropas čempionātam. Būtībā pat nav bijusi tuvu tam. No spēlētājiem uzmanība jāpievērš 29 gadus vecajam un 2,11 metrus garajam Vladimiram Brodzjanskim, kurš ikdienā spēlē Badalonas “Joventut” komandā Spānijas čempionātā. Pirms vairāk nekā diviem gadiem Rīgā viņš guva 21 punktu, pirms trīs dienām mačā pret Beļģiju guva 17 no komandas 60 punktiem.

Slovākijai šajā kvalifikācijas grupā atvēlēta pastarīšu loma un pirmajā spēlē piedzīvotais 60:75 zaudējums savā laukumā pret Beļģiju daļēji jau ir sniedzis atbildi uz visa turnīra kopējo iznākumu. Visdrīzāk, ka slovāki atkal būs tālu no reālas iespējas kvalificēties finālturnīram. Iespējams, zinot spēku samērus, arī tādēļ Spānijā zaudējums latviešiem tika uztverts mierīgi, lielāku uzmanību veltot Rikija Rubio atgriešanās faktam un spāņu cerībām jūlijā uzvarēt savu olimpisko kvalifikācijas turnīru Valensijā. Paša Rubio sagaidīšana bija īpaši mīļa – pamatīgs pūlis viņa talantu cienītāju bija jau pie komandas viesnīcas, bet Rikija vārda nosaukšanas laikā gavilēja pārpildītās “Pabellon Principe Felipe” tribīnes. Arī Luka Banki šo brīdi ierakstīšot savās atmiņās, atzīstot, ka treneri un spēlētāji visupirms ir basketbola līdzjutēji.

Banki pelna aplausus, spēlētāji pieredzi

Jādomā, ka Latvijas izlases trenera atmiņu pūrā paliks arī epiozde no Saragosas lidostas, kurā viņu vairāk nekā simts līdzjutēji sagaidīja ar ilgstošiem aplausiem. Šķiet, tādi brīži treneriem ir saldāki par algas dienā saņemto īsziņu par bankas konta papildinājumu.

Latvijas izlase Rīgā atgriezās ap pieciem piektdienas rītā. Plānots bija kādu stundu agrāk, taču Kristera Zorika nonākšana dopinga pārbaužu nodošanas kabinetā ievilkās mazliet ilgāk nekā no liekā škidruma Saragosas arēnā atbrīvotos tur bezalkoholisko alu iemalkojis vidusmēra Latvijas izlases līdzjutējs.

“Spēle pret vienu no pašām spēcīgākajām Eiropas komandām padarīja šo vakaru īpašu. Esmu priecīgs par uzvaru, bet, analizējot 40 minūtes, mums ir daudz, ko pārdomāt. Ir iespaidīgi, kā viņi prot izmantot savu fiziskumu, agresivitāti un ātrumu, lai provocētu kļūdas, no kurām mēs nespējām izvairīties,” sprieda Latvijas izlases galvenais treneris. Ja ar un pret Rikiju Rubio, kurš ir stipri tālu no savas labākās kondīcijas, tikām galā veiksmīgi un tas bija viens no uzvaras stūrakmeņiem, tad citi mazie spāņu “bulterjeri” radīja sarežģītas situācijas un nepatīkamas izjūtas. Jā, kļūdu bija daudz, taču kopumā Latvijas izlase izkļuva no šīm skrūvspīlēm diezgan veiksmīgi. Katrs no šīs spēles dalībniekiem kaut kādā veidā kļuva labāks vai pieredzējušāks. Mūsu jaunie spēlētāji kā Kārlis Šiliņš vai Mārcis Šteinbergs dabūja sutu no trenera nevis par kļūdām, bet gan par to, ka nemeta pa grozu. Rihards Lomažs, kurš bija komandas līderis uzbrukumā, tika pie trenera dusmu izvirduma par iesaistīšanos aktiermākslā ar spāņu tēlotājiem. Rodionam Kurucam pēdējais pārkāpums paliks atmiņā un pastāv liela iespēja, ka līdzīgā situācijā būs citādāks lēmums. Tās ir mazās epizodes, no kurām veidojas liela komanda. Banki tādām lietām pieiet skurpulozi.

2025.gada Eiropas čempionāta kvalifikācija: Latvija - Spānija

Latvijas vīriešu basketbola izlase ceturtdien Saragosā svinēja uzvaru 2025.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas pirmajā spēlē. Latvija ar 79:74 (23:14, 17:23, 17:20, ...

gallery icon

Skariolo skaidro Latvijas panākumus

Savu versiju par Latvijas izlases pēdējā laika panākumiem izteica arī Spānijas izlases galvenais treneris Serdžo Skariolo: “Atšķirība pārliecībā. Tāpēc, ka mūsu sastāvā ir vairāki spēlētāji, kuri klubos spēlē maz vai necik. Jebkurā līmenī – Eirolīgā, Eirokausā vai Čempionu līgā – var spēlēt. Ja spēlē ar pārliecību un noteiktu lomu savā komandā, nav nozīmes, kāds ir līmenis, kurā spēlē ikdienā klubā.” Ja Spānijas izlases treneris saka, ka viņam nav ko pārmest savējiem, ka pretinieki bijuši fiziski un mentāli pārāki, tad tas ir milzīgs Latvijas šā brīža izlases kvalitātes novērtējums.

Tas ir netiešs stāsts par Banki izveidoto basketbola sistēmu, kurā katrs zina savu lomu un pilda to ar pārliecību, kas sarežģītas spēles ļauj novest līdz pozitīvam iznākumam.

FIBA saskaitījuši un izcēluši faktu, ka Latvijas izlase ir uzvarējusi 18 no pēdējām 20 oficiālajām spēlēm. Šie divi zaudējumi attiecināmi uz Pasaules kausa izcīņas mačiem pret Kanādu un Vāciju. Citādi grozi kā gribi – šovakar “Arēna Rīga” laukumā būs redzama šā brīža karstākā (nebūsim pieticīgi – labākā!) basketbola valstsvienība pasaulē.