foto: CHINE NOUVELLE/SIPA
Spānijas basketbolistes milzu drāmā kvalificējas Parīzes olimpiskajām spēlēm
Spānijas basketbolistes mača gaitā atspēlējās no 22 punktu deficīta.
Basketbols
2024. gada 12. februāris, 16:31

Spānijas basketbolistes milzu drāmā kvalificējas Parīzes olimpiskajām spēlēm

Jauns.lv

Aizvadītās nedēļas nogalē tika noskaidrotas visas 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu dalībnieces sieviešu basketbola turnīrā.

Jau iepriekš vietu olimpiskajā turnīrā bija nodrošinājušas 2022. gada Pasaules kausa ieguvējas ASV basketbolistes, kā arī mājinieces francūzietes. Savukārt kvalifikācijā vietu Olimpiādē nopelnīja Austrālijas, Beļģijas, Kanādas, Ķīnas, Vācijas, Japānas, Nigērijas, Puertoriko, Serbijas un Spānijas izlases.

Kvalifikācijas izšķirošās kārtas turnīrā Antverpenē A grupas cīņas par vietu 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs aizvadīja mājinieces beļģietes, Nigērijas un Senegālas izlases, kā arī jau vietu Olimpiādē garantējušās ASV basketbolistes. ASV komanda uzvarēja visās trīs spēlēs, beļģietes tika pie panākumiem pret Āfrikas komandām, bet Nigērija pieveica Senegālu, līdzās beļģietēm un ASV basketbolistēm nodrošinot vietu olimpiskajā turnīrā. Amerikānietes, kuru rindās bija pulcēts ļoti zvaigžņots sastāvs, uzvaru pret Beļģiju izcīnīja vien ar Breanas Stjuartes pēdējās sekundes metienu.

Tikmēr kvalifikācijas turnīra B grupā Belemā mājinieces brazīlietes zaudēja visās trīs spēlēs, Parīzes Olimpiādei nekvalificējoties. Par grupas uzvarētājām ar trim panākumiem kļuva Austrālijas basketbolistes, divas uzvaras izcīnīja Vācijas izlase, bet vienu - Serbijas valstsvienība, visām kvalificējoties olimpiskajām spēlēm. Vācijas sieviešu izlase Olimpiādē startēs pirmo reizi.

Savukārt Ķīnā aizvadītajā kvalifikācijas turnīra C grupā nepārspēta trīs mačos palika Francijas izlase, divas uzvaras izcīnīja mājinieces mājinieces, bet pie viena panākuma tika Puertoriko basketbolistes. Olimpiādei nespēja kvalificēties Jaunzēlandes valstsvienība, kura zaudēja visās trīs spēlēs.

Kvalifikācijas H grupas turnīrā Ungārijā mājinieces izšķirošajā mačā ar 72:73 piekāpās spānietēm un palika pēdējā vietā, ceļazīmi uz Olimpiādi neizcīnot. Mača gaitā ungārietēm bija pat 22 punktu pārsvars, bet, lai kvalificētos olimpiskajām spēlēm bija jāuzvar kaut ar viena punktu pārsvaru. Ar divām uzvarām trīs spēlēs grupā uzvarēja Spānijas basketbolistes, pie diviem panākumiem tika arī Japānas izlase, bet viens panākums vietu Olimpiādē garantēja arī Kanādas izlasei, kamēr olimpiskās vicečempiones Japānu pieveikusī Ungārija palika bešā.