foto: REUTERS/SCANPIX
Teilores Sviftas paraugdemonstrējumi alus dzeršanā, Usher priekšnesums un spēlētājs uzbrūk savam trenerim – kas jāzina par notikušo “Super Bowl”
Treviss Kelsī un Teilore Svifta, kā jau ierasts, bija uzmanības centrā visas spēles garumā.
Citi sporta veidi
2024. gada 12. februāris, 15:25

Teilores Sviftas paraugdemonstrējumi alus dzeršanā, Usher priekšnesums un spēlētājs uzbrūk savam trenerim – kas jāzina par notikušo “Super Bowl”

Jauns.lv

Agrā 12. februāra rītā pēc Latvijas laika Lasvegasā notikušajā 58. “Super Bowl” dramatiskā spēlē papildlaikā triumfēja Kanzassitijas “Chiefs”, kas par nacionālās futbola līgas (NFL) čempioniem kļuva jau otro gadu pēc kārtas.

Tāpat otro gadu pēc kārtas par vērtīgāko spēlētāju tika atzīts “virsaišu” saspēles vadītājs Patriks Mahoumss, kurš finālspēlē veica divas piezemējumu piespēles un kopumā sakrāja 333 piespēļu jardus. Vislielākā NFL līguma īpašnieks (2018. gadā parakstīja līgumu uz 10 sezonām par 450 000 miljoniem ASV dolāru (nepilni 418 miljoni eiro) spēli iesāka blāva, bet papildlaikā nokārtoja “Chiefs” trešo titulu pēdējās piecās sezonās. "Chiefs" pārspēja Sanfrancisko "49ers" ar 25:22 (0:0, 3:10, 10:0, 6:9, 6:3).

Šis "Super Bowl" kļuva par vismazāk apmeklēto klātienē (neņemot vērā Covid-19 ierobežojumu laikā spēlēto), jo Lasvegasas piepilsētā Paradaisā “Allegiant Stadium” maču noraudzījās vien 61 629 skatītāji. Pie saviem ekrāniem ASV spēli noraudzījās vēl 123,4 miljoni skatītāju, sasniedzot visu laiku lielāko skatītāju auditoriju. Tiek ziņots, kavVismaz nelielu daļu no spēles vēroja 202,4 miljoni līdzjutēju, kas arī ir rekordliels apmērs. Spēles tiešraides vērotājiem, kā jau ierasts, bija televīzijas reklāmu šovs (šogad pusminūte spēles laikā izmaksāja 7 miljonus ASV dolāru (6,5 miljoni eiro). Tāpat amerikāņi iepriekš bija aprēķinājuši, ka vidēji viens cilvēks šogad, skatoties “Super Bowl” iztērēšot aptuveni 86 dolārus.

foto: AP/Scanpix
Patriks Mahoumss jau otro gadu pēc kārtas nokārto iespaidīgu atspēlēšanos.

NFL vēstures lappusēs sevi ierakstīja līgas debitants Džeiks Mūdijs, kurš trāpīja visu laiku tālāko spērienu no laukuma "Super Bowl" spēlēs. Spēriena attālums 55 jardi (mazliet vairāk nekā 50 metru).

Viena no spēles skandalozākajām epizodēm notika otrajā ceturtdaļā, kas popzvaigznes Teilores Sviftas mīļotais Treviss Kelsī, kurš spēlē balsta uzbrucēja pozīcijā bija ļoti neapmierināts ar "Chiefs" galvenā trenera Endrjū Rīda lēmumu viņu nomainīt uz vienu no skriešanas izspēlēm. Savu nepatiku viens no Kanzassitijas komandas līderiem neslēpa un pa taisno devās virsū savam trenerim viņu pagrūžot un kliedzot virsū. Notikušais gan neeskalējās un turpinājumā abu starpā bija profesionālas attiecības.

Pēc spēles čempioni viens uz otru neturēja ļaunu prātu. Rīds atzina, ka Kelsī rīcība nebija egoistiska, bet gan vēlme palīdzēt komandai.

Tikmēr Kelsī slavēja savu treneri ne vien kā izcilu stratēģi un labāko speciālistu, bet arī pateicās viņam par visu izdarīto viņa karjeras labā, kā arī par palīdzību cīņā ar emociju savaldīšanu.

Amerikāņu futbols ir viens no fiziskākajiem un traumatiskākajiem sporta veidiem pasaulē, kam diemžēl mēs pieredzējām apliecinājumu arī šajā "Super Bowl", kad pavisam nevainīgā epizodē Ahilleja cīpsla plīsa Dre Grīnlovam.

Ne mazāk aizraujoši notikumi risinājās arī spēles puslaikā, kad uz skatuves kāpa divtūkstošo gadu viena no spožākajām R&B mūzikas zvaigznēm Usher, kurš kopā ar Alīšu Kīsu izpildīja abu emcionālo superhitu "My Boo".

Šovs bija tiešām iespaidīgs.

Varam pabaudīt visu kopā, kur piedlījās arī Lil Jon, Ludacris, Džermeins Duprī un H.E.R.

"Super Bowl" visvairāk aprunātā apmeklētāja noteikti bija vienīgā četrkārtējā "Grammy" balvas ieguvēja par labāko albumu Teilore Svifta, kura spēli izbaudīja pēc pilnas programmas, tostarp malkojot alu.

Svifta, lai tiktu uz "Super Bowl" veica 13 stundu lidojumu no Tokijas līdz Lasvegasai un ložā pavadīja laiku kopā ar reperi Ice Spice un aktrisi Bleiku Laivliju un mūziķi Lanu del Reju, kurai svinībās mazliet nepaveicās. Tiek vēstīts, ka Svifta "Super Bowl" tiešraidē bija redzama aptuveni 54 sekundes jeb gandrīz vienu procentu no translācijas laika.

Iespējams, emocionālākais mirklis - Teilore Svifta sveic savu mīļoto Trevisu Kelsī ar triumfu "Super Bowl".

Teilore Svifta, protams, piedalījās arī "Chiefs" afterpārtijā.

Treviss Kelsī pēc triumfa cenšas dziedāt vienu no Elvisa Preslija ikoniskākajiem skaņdarbiem "Viva Las Vegas".

Uzvaras mirklis Kanzassitijā.

Mahoumss nosauc treneri Rīdu par visu laiku labāko NFL treneri.

Strīkera meklējumi pēc slavas.

Apbrīnojama līdzība. Lietuviešu basketbola zvagzne Jons Valančūns saņēmis daudz apsveikumu saistībā ar panākumu "Super Bowl", izceļot viņa vizuālo līdzību ar Trevisu Kelsī.

Trevisa Kelsī brālis Džeisons, protams, arī bija savā elementā.

Jauns.lv jau vēstīja, ka šosezon NFL, pateicoties apkārtējiem apstākļiem, ļoti veiksmīgi izdevās uzrunāt iepriekš nesasniegtu auditoriju, jo par līgas kvēlāko atbalstītāju seju kļuva Teilora Svifta. Daudzi gaidīja "Super Bowl" mačā bildinājumu, tomēr tas vēl nenotika. Superpopulārās mūziķes interese par amerikāņu futbolu piesaistīja šim sporta veidam tādus cilvēkus, kas nekad iepriekš sekojuši tam līdzi, īpaši jau sieviešu auditoriju.

Lētākās biļetes uz "Super Bowl" maksāja nedaudz virs 6 000 dolāru (vairāk nekā 5 550 eiro). Savukārt vidējā biļešu cena svārstījās no astoņiem līdz 11 tūkstošiem dolāru, bet to visu, protams, varēja arī daudz dārgāk. Vietas pie laukuma centra līnijas maksājot ap 80 000 ASV dolāru. Mazākās ložas, kas domātas līdz astoņiem cilvēkiem maksājot ap 400 000 ASV dolāru, bet miljardieru ballītēm domātās īpašās ložas esot pat par divarpus miljoniem dolāru, kas sevī ietver ne vien ekskluzīvus ēdienus un dzērienus (protams, arī alkoholiskos), bet arī pirmsspēles tikšanos un fotografēšanos ar sporta veida leģendām, spēles komentētājiem. Privāta ieeja, helikoptera stāvvieta un biļetes uz dažādām privātajām nedēļas nogales ballītēm arī ir iekļautas šajā piedāvājumā.

Interesanti, ka pirmajos “Super Bowl” pagājušā gadsimta sešdesmitajos biļetes maksāja vien 12 dolāru (pārrēķinot mūsdienu naudā 112 dolāru). 100 dolāru cena par lētākajām biļetēm pirmo reizi tika sasniegta 1988. gadā, 200 dolāru – 1995. gadā, bet 1000 dolāru – 2009. gadā. 2000 dolāru robeža tika pārsniegta 2015. gadā, 4000 dolāru 2021. gadā. Zīmīgi, ka pērn lētākās biļetes maksāja mazāk nekā 2022. gadā, kad “Super Bowl” tika rīkots Losandželosā. Pērn biļetes maksāja no 3480 dolāriem, bet vēl gadu iepriekš no 5823 dolāriem.