foto: Andrejs Baburovs/LETA
Šķēles znots Dupats noskatījis Futbola federācijas viceprezidenta krēslu
Interesanti, ka vēl 2013. gadā Edgars Dupats tiesās zālē aizstāvēja finanšu noziegumos apsūdzēto, bet tagad kļuvis par ļoti aktīvu sporta dzīves dalībineku.
Futbols
2024. gada 2. februāris, 05:17

Šķēles znots Dupats noskatījis Futbola federācijas viceprezidenta krēslu

Jauns.lv

Šī gada 26. aprīlī gaidāma spraiga spēkošanās (noteikti publiski sāksies jau labu laiku iepriekš) par Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidenta amatu. Pašreiz Latvijas turīgākās sporta federācijas vadītājam Vadimam Ļašenko pretī stāsies veiksmīgi augošās "Optibet" Latvijas futbola virslīgas vadītājs Maksims Krivuņecs. Tomēr nedrīkst aizmirst, ka LFF ir arī citi visai silti krēsli, uz kuriem netrūkst kandidātu. Viens no tādiem – jurists Edgars Dupats, kurš sevī redz LFF viceprezidentu.

Futbola federācijas ierasti ir turīgākās sporta organizācijas valstī, jo pasaulē populārākajam sporta veidam ir bieži vien vieglāk ne vien atrast atbalstītājus, bet tās arī tiek sulīgi dotētas no Starptautiskā Futbola federāciju asociācijas (FIFA) un mūsu gadījumā no Eiropas Futbola federāciju savienības (UEFA) un pat Eiropas Savienības fondiem.

Janvāra beigās LFF pavēstīja, ka federācijas šī gada budžets būšot tik liels kā nekad – 15,3 miljoni eiro (par aptuveni 165 000 eiro vairāk nekā pērn). LFF vēsta, ka nedaudz vairāk kā 17% naudas tiks tērēti visu izlašu vajadzībām, 15%  elites futbola projektiem, 9% izlases spēļu organizēšanai, 8% infrastruktūras projektu realizēšanai, 6% plānoti sieviešu futbolam un tikpat arī futbola tiesnešiem un VAR sistēmas uzturēšanai.

Pamatīga daļa budžeta līdzekļu aiziet arī darbinieku atalgojumā. Interesanti, ka atšķirībā no daudzām citām sporta organizācijām, LFF pie atalgojuma tiek ne vien prezidents, bet arī divi viceprezidenti un pat seši valdes locekļi, kas kopā veido federācijas valdi. Pēc publiski pieejamā LFF budžeta projekta 2023. gadam, valdes locekļu algām pērn paredzēti bija 284 400 eiro. Liela daļa noteikti paredzēta prezidentam, bet, kā norāda Rīgas domes deputāta Olafa Pulka 2022. gada amatpersonas deklarācija, no LFF 2022. gadā tika saņemti gandrīz 28 tūkstoši eiro.

Kā ziņo portāls Delfi.lv, uz vietu valdē vēlas pretendēt vismaz 12 kandidāti, no kuriem četri – arī uz divu viceprezidentu amatu. Kopā ar pašreizējiem viceprezidentiem Pulku un Sergeju Kovaļovu arī futbola aprindās ļoti aktīvais “Metta” līdzdibinātājs Ģirts Mihelsons un pēdējos gados par “sava veida glābēju” kļuvušais jurists un uzņēmējs Edgars Dupats.

Šo informāciju portālam Delfi.lv apstiprināja arī pats Dupats, kurš gan vairāk sabiedrībā zināms kā uzņēmēja Andra Šķēles znots. Dupats ar Madaru Šķēli-Dupati salaulājās 2018. gadā, bet jau iepriekš figurēja vairāku ar Šķēļu ģimeni saistītu uzņēmumu valdēs. “Skaļākais” Dupata uzņēmums noteikti ir AS “Liepājas Autobusu parks”, kura vadībā atrodams arī Aināra Šlesera vārds.

Dupata vadītais pasažieru pārvadāšanas uzņēmums ir slavens ar neskaitāmiem atceltiem un neveiktiem reisiem, kas izraisījis plašu sabiedrības sašutumu un Autotransporta direkcijas iejaukšanos. Arī finanšu rādītāji uzņēmumam ir ļoti pieticīgi. Savukārt ienesīgākais no Dupata rūpaliem noteikti varētu būt ātrās kreditēšanas uzņēmums AS "4finance".

Interesanti, ka pagājušajā gadā advokāts LOK kongresos uz maiņām bija pat divu dažādu federāciju pārstāvis – te peldēšanas, te riteņbraukšanas. Kas zina, varbūt šogad tas tiks papildināts arī ar futbola.

Pašlaik Dupata vārds figurē arī LOK Finanšu komisijā un pagājušā gada oktobrī viņš tika iecelts kā LOK valdes ārštata padomnieks juridiskajos jautājumos. Par šo darbu nekādu atlīdzību gan nesaņemot.

Tiekoties ar mediju pārstāvjiem, pašreizējais LOK prezidents Jānis Buks slavēja Dupata profesionalitāti un nekādus interešu konfliktus nesaskatīja.

Kā zināms, Edgars Dupats (kā Riteņbraukšanas federācijas padomes loceklis) bija viens no tiem, kas parakstīja ierosinājumu par neuzticības izteikšanu iepriekšējam LOK prezidentam Žoržam Tikmeram un ģenerālsekretāram Kārlim Lejniekam. Citi neuzticības izteicēji bija Latvijas Peldēšanas federācijas valdes priekšsēdētājs Aivars Platonovs, Latvijas Riteņbraukšanas federācija ģenerālsekretārs Toms Markss Latvijas Volejbola federācijas ģenerālsekretārs Arnis Tunte un LOK individuālais loceklis Kaspars Gorkšs.