foto: Gambijas Futbola federācija
Soli no aviokatastrofas – skābekļa trūkuma dēļ aizmieg un zaudē samaņu teju visa Gambijas futbola izlase
Gambijas izlase “Air Cote d’ivoir” lidmašīnas salonā dažas minūtes pirms pacelšanās, kurai sekoja šaušalīgi brīzi un bažas par savu dzīvību.
Futbols
2024. gada 12. janvāris, 11:13

Soli no aviokatastrofas – skābekļa trūkuma dēļ aizmieg un zaudē samaņu teju visa Gambijas futbola izlase

Māris Siliņš

Jauns.lv

Tikai ar otro reizi uz Āfrikas Nāciju kausa izcīņu futbolā izdevās aizlidot Gambijas izlasei, kuras pirmo lidojumu pārtrauca skābekļa un spiediena trūkuma dēļ nepieciešamā avārijas nosēšanās Bandžulas lidostā.

Gambijas izlase no galvaspilsētas Bandžulas devās ceļā uz Jamusukro pilsētu Kotdivuārā, kur nedēļas nogalē sāksies Āfrikas Nāciju kausa izcīņa futbolā, taču dažas minūtes pēc pacelšanās lidmašīnai bija jāveic avārijas nosēšanās. Sākotnēji lidmašīnas salonā bijis neciešams karstums, bet,paceļoties zuda spiediens un sāka trūkt skābeklis. Liela daļa komandas pārstāvju iemiga vai zaudēja samaņu.

Gambijas izlases treneris beļgis Toms Senfits sarunā ar savas valsts mediju “Nieuwsblad” sacīja: “Mēs visi varējām būt miruši. Visi ātri aizmigām, arī es. Man bija īsi sapņi par to, kā noritēja mana dzīve. Pēc deviņām minūtēm pilots nolēma atgriezties, jo nebija skābekļa padeves. Daži spēlētāji nepamodās uzreiz pēc piezemēšanās. Vēl pusstunda lidojuma, un mēs visi būtu miruši.”

Bijušais “Manchster United”, tagad Šveices čempionu “Young Boys” aizsargs Saidijs Janko ar piedzīvoto dalījās savā “Instagram” kontā. “Tiklīdz iekāpām mazajā lidmašīnā, sajutām milzīgo karstumu, kas lika mums pilēt sviedros. Apkalpe mums solīja, ka gaisa kondicionēšana sāksies, tiklīdz būsim debesīs. Necilvēcīgais karstums, kas sajaukts ar skābekļa trūkumu, daudziem radīja spēcīgas galvassāpes un ārkārtīgu reiboni. Turklāt cilvēki sāka dziļi iemigt dažas minūtes pēc pacelšanās. Atrodoties gaisā, situācija pasliktinājās, neatstājot pilotam citas iespējas, kā vien sākt avārijas nosēšanos atpakaļ Bandžulas lidostā deviņas minūtes pēc pacelšanās. Kas veiksmīgi notika. Ja tā nebūtu, sekas varēja būt daudz sliktākas,” futbolists paudis neapmierinātību par ceļošanas apstākļiem un aicinājis Āfrikas futbola konfederācijas vadību izstrādāt īpašus ceļošanas noteikumus.

Gambijas futbola federācija šāda “Air Cote d’Ivoire” aviokompānijas pakalpojuma izvēli skaidroja ar vēlmi bez pārsēšanās nokļūt pirmo spēļu mājvietā Jamusukro. Tur esošā lidlauka skrejceļa garums neļauj pieņemt lielākas lidmašīnas.

Lai arī vairāki komandas spēlētāji dienu pēc notikušā joprojām sajutuši nelabumu un galvassāpes, ceturtdien ar atkārtotu reisu Gambijas izlase veiksmīgi nokļuvusi Jamusukro.

Kā savā "Instagram" kontā vēsta Janko, viņa izlasei šie nav bijuši vienīgie avio pārdzīvojumi pēdējās dienās. Izlase bija devusies uz treniņnometni Saūda Arābijā, no kurienes atpakaļceļš bija 32 stundu garumā, komandai ilgas stundas pavadot Stambulas lidostā.

Āfrikas Nāciju kausa izcīņā piecās Kotdivuāras pilsētās piedalīsies 24 komandas, uzvarētājs tiks noskaidrots 11. februārī Abidžanā. Pirms turnīra ar lielākām izredzēm izcīnīt titulu tiek vērtētas Marokas, Senegālas un Kotdivuāras komandas, bet turnīra spožākā zvaigzne solās būt “Liverpool” un Ēģiptes izlases uzbrucējs Mohameds Salāhs.