Sporta zvaigznes
2024. gada 5. janvāris, 09:58

Cietumu pametis pasaulslavenais protēžu skrējējs, kurš Valentīna dienā nošāva savu draudzeni

Jauns.lv

Titulētais paralimpietis Pistoriuss, kurš izcieta 13 gadu cietumsodu par savas draudzenes Rīvas Stīnkampas noslepkavošanu, piektdien atstājis ieslodzījuma vietu. Pērnā gada novembrī tika nolemts viņu atbrīvot pirms termiņa.

Amatpersonas apstiprinājušas, ka piektdienas rītā Pistoriuss no cietuma tika palaists mājās. Nošautās draudzenes māte Džūna Stīnkampa paziņoja, ka pieņēmusi tiesas lēmumu, taču tā ir viņas ģimene, kas "izcieš mūža ieslodzījumu", vēsta BBC.

"Vai Rīva saņēma taisnu tiesu? Vai Oskars izcieta pietiekamu laiku? Nevar pastāvēt taisnīgums, ja jūsu mīlētais nekad neatgriezīsies mājās, un nekāds [cietumā] izciestais laiks neatgriezīs Rīvu. Mēs, palicēji, esam tie, kuri izcieš mūža ieslodzījumu," viņa paziņoja. "Mana vienīgā vēlēšanās ir tā, lai man ļauj mierā nodzīvot atlikušos gadus, pievēršoties Rīvas Rebekas Steenkampas fondam, lai turpinātu Rīvas mantojumu."

Viņas vīrs, Rīvas tēvs Barijs Stīnkamps nomira 2023. gada 15. septembrī 80 gadu vecumā.

Oskaram Pistoriusam pēc pirmstermiņa atbrīvošanas no ieslodzījuma līdz 2029. gadam būs ierobežotas iespējas saziņai ar medijiem.

Probācijas komisija, piešķirot pirmstermiņa atbrīvošanu, ņem vērā vairākus faktorus, starp kuriem ir viņa uzvedība cietumā, garīgā veselība un iespējamība veikt vēl kādu noziegumu. Savulaik Džūna Stīnkampa vēstulē komisijai apšaubīja, vai Pistoriuss cietumā ticis galā ar savām rakstura problēmām, un pauda bažas par to sieviešu drošību, kuras būs viņa sabiedrībā.

Jauns.lv jau vēstīja, ka sākotnēji Pistoriusam 2014.gadā tika piespriests piecu gadu cietumsods, jo atlēts tika atzīts par vainīgu slepkavībā bez iepriekšēja nodoma. Cietumā viņš devās 2014.gada oktobrī, taču gadu vēlāk viņš tika atbrīvots un sods aizstāts ar mājas arestu. Tomēr prokuratūra pārsūdzēja iepriekš piešķirto sodu, ko DĀR Augstākās tiesas Apelācijas komisija apmierināja, atzīstot Pistoriusu par vainīgu slepkavībā. Savukārt Pistoriuss pēc tam ar apelāciju vērsās Konstitucionālajā tiesā, apstrīdot Apelāciju komisijas pieņemto lēmumu, tomēr arī toreiz prasība tika noraidīta un šī lieta tika izskatīta atkārtoti. 2017.gadā Pistorisuam piesprieda 13 gadu un piecu mēnešu cietumsodu.

Pistoriuss tika apsūdzēts savas draudzenes Stīnkampas nošaušanā savā mājā Pretorijā svētā Valentīna dienā 2013.gada 14.februārī. Pistoriuss tiesā apgalvoja, ka šāvis cauri vannas istabas durvīm, kur slēpās viņa draudzene, jo domāja, ka tur ielavījies laupītājs. Viņa bažām varēja būt pamatojums, jo Dienvidāfrikas Republika ir bēdīgi slavena ar šaušalīgo vardarbīgās noziedzības līmeni. 

37 gadus vecais Pistoriuss, kurš skriešanai izmantoja īpašas protēzes, 2012.gada vasarā piedalījās Londonas olimpiskajās spēlēs. DĀR sportists kļuva par pirmo cilvēku ar invaliditāti spēļu vēsturē, kurš sacenties ar pasaules labākajiem atlētiem.

Oskara Pistoriusa draudzene - Rīva Stīnkampa

gallery icon

Oskara Pistoriusa arests

gallery icon

Šeit Oskars Pistoriuss nonāvēja savu draudzeni

Pistoriuss tiek apsūdzēts savas draudzenes Rīvas Stīnkempas nošaušanā viņa mājā Pretorijā Svētā Valentīna dienā aizvadītā gada 14.februārī. Pistoriuss tiesā vairākas ...

gallery icon

Oskaram Pistoriusam par savas draudzenes slepkavību piespriež 5 gadu cietumsodu

gallery icon