foto: ZUMAPRESS.com
Latvijas pretiniekus olimpiskajā kvalifikācijā Gruzijas basketbola izlasi trenēs serbs Džikičs
Pazīstamais serbu basketbola speciālists Aleksandrs Džikičs.
Basketbols
2024. gada 5. janvāris, 00:45

Latvijas pretiniekus olimpiskajā kvalifikācijā Gruzijas basketbola izlasi trenēs serbs Džikičs

Jauns.lv/LETA

Gruzijas vīriešu basketbola valstsvienību trenēs serbu speciālists Aleksandrs Džikičs, ceturtdien paziņoja Gruzijas Basketbola federācija.

52 gadus vecais speciālists, kurš tika atzīts par 2023. gada Izraēlas čempionāta labāko treneri un sezonu uzsāka Jeruzalemes "Hapoel", ir vienojies ar klubu par līgumu pārtraukšanu un visu uzmanību varēs veltīt Gruzijas izlasei.

Jau ziņots, ka līdz ar Pasaules kausa beigām līgums par Gruzijas valstsvienības vadīšanu beidzās grieķu speciālistam Ilijam Zurosam, kurš ar izlasi strādāja kopš 2015. gada. Gruzijas izlase Pasaules kausā guva divas uzvaras piecās spēlēs un 32 izlašu vidū ierindojās 16. vietā, nopelnot vietu Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.

Tiek ziņots, ka sarunas ar Džikiču Gruzijas Basketbola federācija veica vairākus mēnešus. Līgums ir noslēgts līdz 2025. gada Eiropas čempionāta finālturnīra beigām, un 2025. gada rudenī puses pārrunās līguma pagarināšanas iespēju.

Gruzijas izlase pirmoreiz pēc Pasaules kausa beigām kopā pulcēsies 2024. gada februāra vidū, lai aizvadītu 2025. gada Eiropas čempionāta atlases turnīra spēles.

Džikičs trenera karjeru 20 gadu vecumā sāka 1991. gadā, un kopš 1994. gada viņš ir profesionāls treneris. Pēc sešu gadu darba par trenera asistentu Belgradas "Partizan" 2005. gadā Džikičs pārcēlās uz Nacionālo basketbola asociāciju, kļūdams par Dveina Keisija palīgu Minesotas "Timberwolves", šajā amatā strādājot līdz 2007. gadam.

2008. gadā Džikičs atgriezās Eiropā un kļuva par Ļubļanas "Olimpija", bet turpmākos trīs gadus vadīja citu Slovēnijas vienību Nove Mesto "Krka", kurā atgriezās 2013. gadā, strādājot klubā līdz 2015. gadam, ar abām komandām kopā četras reizes kļūstot par Slovēnijas  čempionu, bet 2011. gadā ar "Krka" izcīnot FIBA Eiropas izaicinājuma kausu.

Savukārt 2022./2023. gada sezonā "Hapoel" Džikiča vadībā spēlēja FIBA Čempionu līgas finālā, kur tika piedzīvots zaudējums mačā ar Vācijas komandu Bonnas "Telekom".

Serbu speciālists dažādos gados ir trenējis arī Viļņas "Lietuvos Rytas", Belgradas "Partizan", Melnkalnes klubu Podgoricas "Budučnost" un Madrides "Estudiantes".

Džikičs no 2014. līdz 2015. gadam jau ir trenējis Ziemeļmaķedonijas vīriešu izlasi.

Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Rīgā Latvija A grupā tiksies ar Gruziju un Filipīnām, bet B grupā spēlēs Brazīlija, Melnkalne un Kamerūna.

Četri kvalifikācijas turnīri tiks aizvadīti no 2024. gada 2. līdz 7. jūlijam, bet vīriešu basketbola turnīrs Parīzes olimpiskajās spēlēs norisināsies no 27. jūlija līdz 10. augustam, grupu turnīrus aizvadot Lillē, bet izšķirošās cīņas - Parīzē.