foto: LETA
"TTT Rīga" basketbolistes ar perfektu bilanci noslēdz FIBA Eirokausa grupu turnīru
"TTT Rīga" spēlētāja Vanesa Jasa (nr.12, baltā tērpā) FIBA Eirokausa spēlē basketbolā sievietēm starp "TTT Rīga" un Turcijas "Melikgazi Kayseri" komandām "Rimi" Olimpiskajā centrā.
Basketbols
2023. gada 29. novembris, 22:07

"TTT Rīga" basketbolistes ar perfektu bilanci noslēdz FIBA Eirokausa grupu turnīru

Jauns.lv/LETA

Latvijas čempionvienība basketbolā "TTT Rīga" trešdien savā laukumā svinēja uzvaru arī pēdējā FIBA Eirokausa grupu turnīra spēlē, sešās cīņās svinot tikai uzvaras.

"TTT Rīga" ar 71:69 (20:13, 25:20, 14:12, 12:24) pieveica Turcijas vienību "Melikgazi Kayseri".

Tikai pašā spēles sākumā pēc diviem precīziem Erinas Elenburgas-Vailijas divpunktu metieniem vadībā ar 2:0 un 4:3 izvirzījās viešņas.

Uz abiem metieniem ar trīspunktu metieniem atbildēja Gabija Meskonīte, pēc pieciem Kairas Lambertes gūtiem punktiem, kā arī Margo Klavo trīspunktu gājiena "TTT Rīga" panāca 14:4. 

Ar trim divpunktu metieniem Turcijas klubs pietuvojās līdz 10:14, taču drīz vien rezultāta starpība pēc Luīzes Silas un Ievas Pulveres tālmetieniem atkal sasniedza desmit punktus (20:10).

No 5-6 punktu pārsvara mājinieces pēc Klavo divpunktu metiena 15.minūtē pirmo reizi spēlē panāca 12 punktu pārsvaru - 33:21.

Lamberte otrā puslaika sākumā panāca 47:33, un rezultāta starpība turpināja svārstīties abpus desmit punktu atzīmei.

Ceturtās ceturtdaļas sākumā Meskonīte panāca 16 punktu pārsvaru (61:45), bet pēc tam viešņas sāka punktu starpību deldēt, Fatmanurai Karakašai divas sekundes pirms spēles beigām realizējot vienu no diviem soda metieniem un panākot 69:70.

Pēc divus soda metienus sekundi pirms mača beigām meta Lamberte, pirmo raidot grozā un otro metot garām. Viešņas metienu izdarīt vairs nepaspēja.

Tikmēr Kristīne Vītola guva 17 punktus Pirejas "Olympiacos" uzvarā savā laukumā FIBA Eirokausa grupu turnīra spēlē, bet Ilze Jākobsone guva septiņus punktus Stambulas "Emlak Konut" zaudējumā Gdiņā.

"Olympiacos" ar 68:46 (24:13, 13:13, 15:8, 16:12) uzvarēja Slovākijas komandu "Ružomberok".

Vītola, kura guva desmit no 24 komandas punktiem pirmajā ceturtdaļā, 35 minūtēs un divās sekundēs laukumā realizēja četrus no deviņiem divpunktu metieniem un deviņus no desmit soda metieniem, bet netrāpīja vienīgo tālmetienu. Viņas kontā arī sešas atlēkušās bumbas, četras rezultatīvas piespēles, divas personiskās piezīmes, četras kļūdas, trīs bloķēti metieni, +/- rādītājs 20 un efektivitātes koeficients 19.

Rezultatīvāka par Vītolu šajā spēlē bija vien komandas biedrene Brūka Viljamsa, kura guva 24 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, bet Rebeka Tobina pieciem punktiem pievienoja 11 atlēkušās bumbas un piecas kļūdas.

Viešņām rezultatīvākā ar desmit punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām bija Aleksandra Buknova.

F grupā "TTT Rīga" ir izcīnīja sešas uzvaras sešās spēlēs, Turcijas vienība "Melikgazi Kayseri" un "Olympiacos" izcīnīja pa trim uzvarām sešās cīņās, otro vietu izcīnot Turcijas komandai, bet visos sešos mačos zaudēja Slovākijas komanda "Ružomberok".

Tikmēr "Emlak Konut" L grupā izbraukumā ar 53:69 (8:17, 14:25, 17:21, 14:15) zaudēja Gdiņas "Arka".

Jākobsone 20 minūtēs un vienā sekundē laukumā realizēja divus no trim tālmetieniem un un vienu no diviem soda metieniem, bet netrāpīja grozā nevienu no trim divpunktu metieniem. Viņas kontā arī divas rezultatīvas piespēles, četras personiskās piezīmes, +/- rādītājs nulle un efektivitātes koeficients četri.

Viesu komandā rezultatīvākā ar 21 punktu un piecām atlēkušajām bumbām bija Alana Smita, bet mājiniecēm 15 punktus, piecas atlēkušās bumbas un piecas kļūdas sakrāja Renija Deivisa.

"Arka" ar četrām uzvarām sešās spēlēs ieņem pirmo vietu grupā, bet Turcijas klubs ar divām uzvarām šobrīd ir otrais.

Ketijas Vihmanes pārstāvētā Vācijas vienība Kelternas "Rutronik Stars" viesos ar 63:78 (20:20, 12:22, 17:18, 14:18) piekāpās Londonas "Lions".

Vihmane 13 minūtēs un 13 sekundēs laukumā realizēja abus soda metienus, bet netrāpīja divus tālmetienus. Viņas kontā arī divas atlēkušās bumbas, trīs personiskās piezīmes, +/- rādītājs -8 un efektivitātes koeficients divi.

Rezultatīvākā Vācijas klubā ar 16 punktiem bija Eidriena Veba, bet mājiniecēm 17 punktus un desmit atlēkušās bumbas sakrāja Megana Gustafsone.

Kelternas komanda ar divām uzvarām ierindojās trešajā vietā, un visticamāk neiekļūs nākamajā kārtā.

B grupā ar sešām uzvarām sešās spēlēs pirmā bija bez Kristas Lukaševičas spēlējošā Spānijas vienība Žironas "Spar", kas trešdien savā laukumā ar 73:45 (23:10, 19:11, 13:14, 18:10) pieveica Slovākijas klubu "Piešanske Čajky".

Uzvarētājām rezultatīvākā ar 12 punktiem bija Morgana Berča, bet viešņām 15 punktus sakrāja Andželika Mitrošinovika.

"TTT Rīga" sezonas sākumā nepārvarēja FIBA Eirolīgas kvalifikāciju, tādējādi sezonu turpinot pēc spēka otrajā klubu turnīrā Eiropā. 

Eirokausa izslēgšanas spēlēm kvalificējas katras grupas divas labākās komandas un astoņas no 12 trešo vietu īpašniecēm. Izslēgšanas spēles sāksies decembra vidū un risināsies piecās kārtās, uzvarētāju noskaidrojot divu spēļu summā.

Pagājušajā sezonā "TTT Rīga" ne Eirolīgā, ne Eirokausā nespēlēja, taču ieņēma pirmo vietu Baltijas Sieviešu basketbola līgā (BSBL) un Latvijas čempionātā.

Savukārt Kitija Laksa FIBA Eirolīgas spēlē Miškolcā guva trīs punktus Stambulas "Fenerbahce" uzvarā ar 81:64 (18:20, 29:17, 19:16, 15:11) pār Ungārijas DVTK.

Laksa spēlēja 12 minūtes un trīs sekundes, realizējot vienu no diviem tālmetieniem un gūstot trīs punktus. Viņa arī sakrāja pa divām atlēkušajām bumbām, pārķertām bumbām un personiskajām piezīmēm, vienu kļūdu, kā arī dalītu sliktāko komandā +/- rādītāju -2 un efektivitātes koeficientu pieci.

Uzvarētājām Nataša Hovarda guva 22 punktus, 17 punktus sakrāja Ivonna Andersone, 16 punktus, piecas atlēkušās bumbas un septiņas rezultatīvas piespēles - Emma Mēsemana, bet Keila Makbraida deviņiem punktiem pievienoja 12 atlēkušās bumbas.

Mājiniecēm Nina Aho guva 17 punktus, Keila Čārlza sakrāja 13 punktus, 11 atlēkušās bumbas un piecas personiskās piezīmes, Dārsija Gārbija tika pie 11 punktiem un sešām atlēkušajām bumbām, bet Ana Tadiča sakrāja desmit punktus un sešas atlēkušās bumbas.

Šajā grupā trešdien Aleksas Gulbes pārstāvētā Saragosas "Casademont" viesos ar 64:42 (14:6, 12:14, 16:11, 22:11) pārspēja Polijas klubu Ļubļinas AZS UMCS.

Gulbe 23 minūtēs un 11 sekundēs laukum realizēja vienu no četriem divpunktu metieniem un divus no trim tālmetieniem. Viņa sakrāja arī trīs atlēkušās bumbas, pa rezultatīvai piespēlei, pārķertai bumbai, kļūdai, bloķētam metienam un personiskajai piezīmei, kā arī +/- rādītāju deviņi un efektivitātes koeficientu deviņi.

Viešņām rezultatīvākā ar 20 punktiem, septiņām atlēkušajām bumbām un piecām rezultatīvām piespēlēm bija Leonija Fībiha, bet 18 punktus, desmit atlēkušās bumbas, septiņas rezultatīvas piespēles un piecas pārķertas bumbas Marionas Ortisas kontā.

Mājiniecēm 18 punktus un desmit atlēkušās bumbas sakrāja Ēlina Gustafsone.

A apakšgrupā "Fenerbahce" uzvarējusi visos septiņos aizvadītajos mačos un ir grupas līdere, bet "Casademont" ar pieciem panākumiem atrodas trešajā vietā.

Eirolīgā startē 16 komandas, kuras sadalītas A un B grupās pa astoņām katrā. Katras grupas četras labākās komandas kvalificējas izslēgšanas spēlēm.

Iepriekšējā sezonā par Eirolīgas čempionēm kļuva Stambulas "Fenerbahce" basketbolistes.