foto: Zane Bitere/LETA
"Nav nekāda neiespējamā misija!" Vējonis optimistisks par Latvijas basketbolistu izredzēm olimpiskajā kvalifikācijā
Latvijas Basketbola savienības prezidents Raimonds Vējonis
Basketbols
2023. gada 27. novembris, 23:32

"Nav nekāda neiespējamā misija!" Vējonis optimistisks par Latvijas basketbolistu izredzēm olimpiskajā kvalifikācijā

Jauns.lv/LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlasei Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs jūlijā Rīgā nebūs viegla pastaiga, taču pretinieki nav arī neiespējamā misija, Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) sarīkotās izlozes rezultātus komentēja Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Raimonds Vējonis.

Latvijas basketbola izlasi pie Brīvības pieminekļa sagaida ap 5000 līdzjutēju

Pirmdien Latvijas basketbola sagaidīšanas pasākumā Rīgā pie Brīvības pieminekļa bija pulcējušies aptuveni 5000 līdzjutēju, liecina Valsts policijas aplēses.

gallery icon

Jau ziņots, ka Latvija A grupā tiksies ar Gruziju un Filipīnām, bet B grupā Rīgā spēlēs Brazīlija, Melnkalne un Kamerūna.

"No sportiskā viedokļa, manuprāt, laba izloze. Pastaiga nebūs, bet nav arī neiespējamā misija. Spēlēs viss būs pašu rokās," uzskata LBS prezidents.

Vispirms izlases aizvadīs divas spēles ar savas grupas komandām, Latvijai tiekoties ar Gruziju un Filipīnām un divām labākajām katras grupas vienībām iekļūstot pusfinālā. Pusfinālā tiks spēlēts ar kādu no otras grupas (Brazīlija, Melnkalne un Kamerūna) divām labākajām komandām.

Pusfināla spēļu uzvarētāji finālspēlē noskaidros ceļazīmes ieguvējus.

Pārējos trīs kvalifikācijas turnīrus uzņems Pireja Grieķijā, Valensija Spānijā un Sanhuana Puertoriko.

Četros kvalifikācijas turnīros kopā piedalīsies 24 komandas, pa sešām izlasēm katrā. Spēlēm kvalificēsies tikai četri turnīru uzvarētāji.

Kvalifikācijas turnīri tiks aizvadīti no 2024.gada 2. līdz 7.jūlijam, bet vīriešu basketbola turnīrs Parīzes olimpiskajās spēlēs norisināsies no 27.jūlija līdz 10.augustam, grupu turnīrus aizvadot Lillē, bet izšķirošās cīņas - Parīzē.

Vietu olimpiskajā turnīrā jau ir nodrošinājusi rīkotājvalsts Francija, kā arī Vācija, Serbija, Kanāda, ASV, Austrālija, Japāna un Dienvidsudāna, kuras ceļazīmes ieguva Pasaules kausa izcīņā.

Latvijas vīriešu basketbola izlase olimpiskajā turnīrā ir startējusi 1936.gadā, kad ar 20:17 tika pārspēta Urugvaja, ar 13:24 tika zaudēts Kanādai un ar 23:28 - Polijai, 21 komandas konkurencē dalot 15.-18. vietu.

Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā līdz šim ir spēlēts divreiz, līdz spēlēm netiekot. 1992.gadā Granādā grupas turnīrā Latvija uzvarēja trīs no sešām spēlēm, 2016.gadā Belgradā Latvija grupas turnīrā svinēja uzvaras abās spēlēs, bet pusfinālā ar 70:77 tika zaudēts Puertoriko komandai.