foto: LETA
"Prometey" basketbolistiem uzvara Rīgā ULEB Eirokausa spēlē
Slobožanskas "Prometey" spēlētājs Keilebs Agada spēlē pret Venēcijas "Umana Reyer" "Arēnā Rīga".
Basketbols
2023. gada 22. novembris, 21:46

"Prometey" basketbolistiem uzvara Rīgā ULEB Eirokausa spēlē

Jauns.lv/LETA

Rīgā bāzētā Ukrainas basketbola komanda Slobožanskas "Prometey" trešdien "Arēnā Rīga" svinēja uzvaru ULEB Eirokausa astotās kārtas spēlē. "Prometey" A grupas mačā ar 89:82 (20:21, 20:23, 31:25, 18:13) apspēlēja Venēcijas "Umana Reyer" basketbolistus.

Līdz pirmās ceturtdaļas astotajai minūtei pārmaiņus vadībā bija abas komandas, taču pēc tam viesi ar Amedeo Tesitori tālmetienu pārņēma vadību (18:17), otro ceturtdaļu sāka ar 10:0 izrāvienu, panākot 31:20 pārsvaru, un līdz trešās ceturtdaļas vidum turējās vadībā.

Pēc tam vadību pārņēma "Prometey", visu pēdējo ceturtdaļu noturot uzvaru.

Mājiniekiem 15 punktus un astoņas atlēkušās bumbas sakrāja Ondrejs Balvins, bet pa 12 punktiem guva Kelebs Agada, Iļja Sidorovs, kuua kontā arī piecas rezultatīvas piespēles, un Isufs Sanons, kurš sakrāja arī piecas atlēkušās bumbas.

Viesiem 18 punktus guva Kails Viltjers, 15 - Rejs Takers, bet 13 - Aleksandrs O'Konels.

Pēc astoņām spēlēm "Prometey" ar četrām uzvarām A grupā ierindojas sestajā vietā, bet Venēcijas komanda ar bilanci 3-5 ir astotā.

Citā trešdienas spēlē Oskara Hlebovicka pārstāvētā Vroclavas "Šlask" mājās B grupas spēlē ar 71:75 (24:28, 12:15, 14:25, 21:7) piekāpās Panevēžas "Lietkabelis".

Hlebovickis bija pieteikumā, bet laukumā nedevās.

Mājiniekiem 21 punktu, piecas atlēkušās bumbas un sešas kļūdas sakrāja Jakubs Nižols, 14 punktus guva Daniels Golebjovskis, bet astoņus punktus un četras atlēkušās bumbas sakrāja 2010./2011. gada sezonā "VEF Rīga" spēlējušais Artjoms Parahovskis.

Lietuvas klubam 19 punktus guva Ģedimins Oreliks, 14 - Martīns Varns, bet 13 punktus un sešas atlēkušās bumbas sakrāja Donats Sabeckis.

"Slask" ar astoņiem zaudējumiem tikpat spēlēs ieņem pēdējo vietu grupā, bet "Lietkabelis" ar bilanci 4-4 ir piektais desmit komandu vidū.

Trešdien vēl maču aizvada arī Roberta Blumberga pārstāvētā Saloniku "Aris", kas savā laukumā tiekas ar Ulmas "ratiopharm".

"Prometey" basketbolisti iepriekšējās septiņās aizvadītajās Eirokausa spēlēs bija izcīnījuši trīs uzvaras, pēdējā aizvadītajā mačā savā laukumā ar 98:89 pārspējot Telavivas "Hapoel", bet Latvijas-Igaunijas Basketbola līgā (LIBL) Ukrainas komanda ir tikusi pie septiņiem panākumiem astoņās cīņās.

Venēcijas klubs, kas arī iekrājis trīs uzvaras Eirokausā, bija uzvarējis divās spēlēs pēc kārtas, ar 95:87 pārspējot Ļubļanas "Cedevita Olimpija" un ar 93:77 Viļņas "Wolves". Itālijas čempionātā "Umana Reyer" ar sešiem panākumiem un divām neveiksmēm atrodas ceturtajā vietā.

Pagājušajā sezonā "Prometey" triumfēja LIBL, bet Eirokausā izcīnīja 11 uzvaras pēc kārtas un sasniedza pusfinālu, kur savā laukumā ar 74:76 piekāpās Ankaras "Turk Telekom".

Savukārt "Umana Reyer" Eirokausā, noslēdzot pamatturnīru sestajā pozīcijā, izslēgšanas spēlēs izstājās jau pirmajā kārtā. Itālijas A sērijā Venēcijas vienība arī nepārvarēja "play-off" pirmo kārtu.

Šosezon ir mainīta izspēle Eirokausa izslēgšanas spēļu norisē. "Play-off" sasniedz katras apakšgrupas sešas labākās komandas, pirmās un otrās vietas ieguvējām uzreiz nodrošinot vietu ceturtdaļfinālā, bet pārējās vienības vispirms aizvadīs astotdaļfināla mačus. Astotdaļfināla un ceturtdaļfināla pāros tiks aizvadīta tikai viena spēle, bet pusfināla un fināla sērijas tiks aizvadītas līdz trim vienas komandas uzvarām.

Pagājušajā sezonā par Eirokausa ieguvēju kļuva Spānijas komanda "Gran Canaria", kas finansiālu apsvērumu dēļ izvēlējās nespēlēt Eirolīgā.

Savukārt Kārlis Šiliņš FIBA Eiropas kausa spēlē izcēlās ar 11 punktiem un palīdzēja Vācijas klubam "Gottingen" tikt pie uzvaras, kamēr citā mačā Roberts Stumbris guva astoņus punktus Hertogenbosas "Heroes Den Bosch" komandas neveiksmē.

Getingenes vienība viesos ar rezultātu 102:69 (21:17, 20:16, 31:15, 30:21) uzvarēja Nikosijas "Keravnos".

Šiliņš laukumā bija 24 minūtes un 32 sekundes un meta grozā trīs no četriem divu punktu metieniem, vienu tālmetienu un divus soda metienus, kā arī pievienoja sešas atlēkušās bumbas, divas rezultatīvas piespēles, vienu piezīmi, vienu kļūdu, vienu pārtvertu piespēli, vienu bloķētu metienu, sakrāja +/- rādītāju +15 un efektivitātes koeficientu 19.

Starp viesiem ar 19 punktiem izcēlās Zaks Ensmingers, kamēr Nikosijas komandā rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Delano Spensers.

I apakšgrupā Itālijas komanda "Varese" un "Gottingen" uzvarējušas piecās no sešām spēlēm, bet pa vienam panākumam guvušas Tbilisi TSU un Nikosijas "Keravnos".

Citā mačā "Heroes Den Bosch" izbraukumā ar rezultātu 61:88 (11:20, 18:31, 17:16, 15:21) zaudēja Kemnicas "Niners".

Stumbris viesu rindās laukumā bija 32 minūtes un 43 sekundes, kuru laikā realizēja trīs no astoņiem divu punktu metieniem un divus soda metienus. Viņa kontā arī deviņas bumbas zem groziem, divas rezultatīvas piespēles, trīs piezīmes, trīs kļūdas un viena pārtverta piespēle, noslēdzot maču ar +/- rādītāju -21 un efektivitātes koeficientu deviņi.

Hertogenbosas komandā rezultatīvākais ar 19 punktiem bija Ostins Praiss. Pretinieku panākumu sekmēja Usmans Krubali un Veslijs van Beks, kuri guva attiecīgi 14 un 13 punktus.

H apakšgrupā visās sešās spēlēs uzvarējusi "Niners", pa diviem panākumiem ir Stargardas "PGE Spojnia" un Kosovas vienībai "Peja", bet viena uzvara ir "Heroes Den Bosch" komandai.

Vēl Baku "Sabah", Artjomam Butjankovam paliekot ārpus pieteikuma mačam, mājās ar rezultātu 89:97 (26:31, 23:18, 25:23, 15:25) piekāpās "Nymburk".

D apakšgrupā pa piecām uzvarām sešās cīņās svinējušas "Nymburk" un Stambulas "Bahcesehir College", bet pa vienai uzvarai ir "Mornar Bar" un "Sabah" basketbolistiem.

Pēc pamatturnīra pirmā posma apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvējas iekļūs otrajā posmā, kur 16 komandas tiks sadalītas četrās grupās, pirmo divu vietu ieguvējām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

FIBA Eiropas kauss Vecajā kontinentā ir rangā ceturtais turnīrs.

Tikmēr Aleksa Gulbe tFIBA Eirolīgas spēlē guva sešus punktus un palīdzēja Saragosas "Casademont" tikt pie panākuma, kamēr citā mačā pārliecinošu uzvaru izcīnīja Kitijas Laksas pārstāvētā Stambulas "Fenerbahce".

Saragosas komanda savā laukumā ar 56:51 (6:21, 18:9, 21:10, 11:11) pārspēja Laksas bijuši klubu Skio "Famila"

Gulbe 18 minūtēs un 18 sekundēs realizēja vienu no diviem divu punktu metieniem, vienu no diviem tālmetieniem un vienu no diviem soda metieniem. Viņa atzīmējās statistikā ar astoņām atlēkušajām bumbām, vienu rezultatīvu piespēli, četrām kļūdām un tika pie +/- rādītāja +7 un efektivitātes koeficienta astoņi.

Mājinieču rindās rezultatīvākā ar 13 gūtajiem punktiem bija Kristelle Dialo, kamēr Skio vienībā Arella Guirantesa izcēlās ar 18 punktiem un septiņām bumbām zem groziem.

Savukārt "Fenerbahce" mājās ar rezultātu 110:63 (34:13, 25:11, 31:22, 20:17) uzvarēja Rumānijas vienību "ACS Sepsi-SIC".

Laksa spēlēja 13 minūtes un 40 sekundes, kuru laikā garām grozam meta vienu divu punktu metienu un divus tālmetienus, kā arī izcīnīja atlēkušo bumbu, divas reizes rezultatīvi piespēlēja, pieļāva divas kļūdas, sakrāja +/- rādītāju +14 un efektivitātes koeficientu -2.

A apakšgrupā "Fenerbahce" uzvarējusi sešos aizvadītajos mačos un ir līdere, kamēr "Casademont" tikusi pie četriem panākumiem un atrodas trešajā vietā.

Eirolīgā startē 16 komandas, kas sadalītas A un B apakšgrupā pa astoņām katrā. Katras grupas četras labākās komandas kvalificēsies izslēgšanas spēlēm.

Iepriekšējā sezonā par Eirolīgas čempionēm kļuva Stambulas "Fenerbahce" basketbolistes.

Tikmēr Paula Strautmane FIBA Eirokausa mačā izcēlās ar 12 punktiem, taču tas neglāba viņas pārstāvēto Beļģijas komandu Mehelenas "Kangoeroes" no neveiksmes.

E grupas mačā Strautmanes pārstāvētā Beļģijas komanda Mehelenas "Kangoeroes" viesos ar rezultātu 79:93 (22:25, 21:19, 21:23, 15:26) piekāpās "Bešiktaš".

Strautmane spēlēja 33 minūtes un 16 sekundes un realizēja trīs divu punktu metienus un divus no trijiem tālmetieniem, sakrājot 12 punktus. Viņas kontā arī četras atlēkušās bumbas, trīs rezultatīvas piespēles, trīs piezīmes, viena kļūda, divas pārtvertas piespēles, viens bloķēts metiens, noslēdzot cīņu ar +/- rādītāju -8 un efektivitātes koeficientu 20.

Uzvarētāju rindās rezultatīvākā ar 24 punktiem un astoņām bumbām zem groziem bija Katerīna Rīza, kamēr mājinieču panākumu sekmēja Dana Evansa, kura tika pie 28 punktiem un astoņām bumbām zem groziem.

E grupā "Bešiktaš" ir četras uzvaras piecās spēlēs, "Kangoeroes" ir trīs panākumi, "Panathinaikos" basketbolistēm ir divas uzvaras četrās cīņās, kamēr Banska Bistricas "Slavia" ir četras neveiksmes.

Vēl llze Jākobsone un Stambulas "Emlak Konut" izbraukumā ar rezultātu 61:72 (19:26, 15:13, 9:15, 18:18) zaudēja Larošas pie Jonas "Roche Vendee".

Jākobsone 26 minūtēs un četrās sekundēs meta grozā vienu no diviem divu punktu metieniem, vienu no četriem tālmetieniem un piecus no sešiem soda metieniem, tiekot pie desmit punktiem, kā arī atzīmējās statistikā ar četrām bumbām zem groziem, četrām rezultatīvām piespēlēm, divām piezīmēm, trīs kļūdām, divām pārtvertām piespēlēm, sakrājot +/- rādītāju -3 un efektivitātes koeficientu 12.

L apakšgrupā trīs uzvaras piecās spēlēs ir "Roche Vendee" basketbolistēm, Gdiņas "Arka" vienība tikusi pie trīs panākumiem četros mačos, "Emlak Konut" komanda sakrājusi bilanci 2-3, kamēr "Fribourg" ir viens panākums.

Citā spēlē H apakšgrupā Anete Šteinberga ar septiņiem punktiem palīdzēja Buržas "Tango" komandai mājās ar 86:51 (29:9, 31:16, 17:11, 9:15) uzvarēt Čehijas komandu "Tany Brno".

Šteinberga laukumā bija 21 minūti un 14 sekundes un realizēja divus no astoņiem divu punktu metieniem un trīs no sešiem soda metieniem, kā arī izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas, nopelnīja četras piezīmes, pieļāva divas kļūdas, sakrāja +/- rādītāju +12 un noslēdza maču ar efektivitātes koeficientu trīs.

Buržas vienība uzvarējusi visās piecās spēlēs un ir H apakšgrupas līdere, nodrošinot vietu izslēgšanas turnīrā.

Jau ziņots, ka F grupas mačā "TTT Rīga" savā laukumā ar rezultātu 59:55 pārspēja Kristīnes Vītolas pārstāvēto Grieķijas vienību Pirejas "Olympiacos".

Eirokausa izslēgšanas spēlēm kvalificēsies katras grupas divas labākās komandas un astoņas no 12 trešo vietu īpašniecēm. Izslēgšanas spēles sāksies decembra vidū un risināsies piecās kārtās, kur uzvarētājs tiks noskaidrots divu spēļu summā.