Citi sporta veidi
2023. gada 22. novembris, 04:30

Aiziet leģenda — visu laiku labākajam šautriņu metējam nākamgad būs "gulbja dziesma"

Jauns.lv

Visi sporta mīļotāji zina Pelē futbolā, Maiklu Džordanu basketbolā, Veinu Grecki hokejā, Muhamedu Ali boksā, Roniju O’Salivenu snūkerā un daudzas citas leģendas, kas atstājuši neizdzēšamas pēdas savos sporta veidos. Tomēr dominēšanas ziņā neviens no viņiem nevar sacensties ar maza auguma tuklu vīriņu no Anglijas mazpilsētas Stokas pie Trentas. Nākamgad ardievas sportista karjerai teiks 63 gadus vecais Fils Teilors, kurš divus gadu desmitus bija neapstrīdams karalis šautriņu mešanā.

Pēc 2018. gada Pasaules čempionāta fināla sasniegšanas pēdējo reizi viņš noslēdza profesionāļa karjeru, taču 2022. gadā atgriezās, lai piedalītos veterānu sacensībās, kurās var piedalīties profesionālie šautriņu metēji, kas pārsnieguši 50 gadu vecumu. Nu Teilors ir nolēmis, ka 2024. gads būs viņa pēdējā sezona.

“Tas bija neticams ceļojums pēdējo 35 gadu laikā, un es mīlēju katru minūti,” viņš atzina. Kaut gan vienmēr viņš ir pilnībā sevi atdevis spēlei, “laiks nevienu negaida”, tādēļ pienācis īstais laiks likt šautriņas malā. Tiesa, viņš sola, ka pēdējā sezonā pieliks visas pūles, lai aizietu ar paceltu galvu.

Nākamā sezona noslēgsies 17. novembrī Ņūberijā. Līdz šim iepriekšējos divos turnīros “Senior Darts Tour” Teilors spējis nokļūt līdz ceturtdaļfinālam.

Rekordskaita 16 pasaules čempiona titulu īpašnieks Fils Teilors, kurš profesionāļa karjeru uzsāka tālajā 1987. gadā, ir uzvarējis 214 turnīros, tai skaitā rekordskaita 85 augstākā līmeņa turnīros, Viņš kļuvis par pasaules čempionu astoņus gadus pēc kārtas no 1995. līdz 2002. gadam, bet finālu sasniedzis 14 gadus pēc kārtas no 1994. līdz 2007. gadam, bet kopumā Pasaules čempionātu finālos spēlējis 21 reizi — tie visi ir rekordi. Pasaules ranga pirmajā vietā viņš bija 13 gadus, tostarp astoņus gadus pēc kārtas no 2006. līdz 2013. gadam. Savulaik viņam piederēja arī uzvarēto “PDC Pro Tour” turnīru rekords (70), taču 2019. gada februārī to pārspēja holandietis Martins van Gervens, kurš šautriņu mešanas pasaulē dominē pēdējās desmitgades laikā un bija ranga līderis no 2014. līdz 2021. gadam. Katrā gadījumā van Gervens ir vēl ļoti jauns — nieka 34 gadi — un viņam ir visas iespējas apdraudēt arī citus Fila Teilora rekordus. Zīmīgi, ka pēdējo, sešpadsmito čempiona titulu Teilors izcīnīja 2013. gadā tieši pret van Gervenu.

Savas fantastiskās karjeras laikā Filam Teiloram ir izdevies 22 reizes (tostarp 11 reizes televīzijā translētajās sacensībās) sasniegt “šautriņu mešanas Everestu”, ar deviņām šautriņām iegūstot 501 punktu. Turklāt viņš bija pirmais, kuram šāds panākums ir izdevies divas reizes vienā spēlē — 2010. gada 24. maija Premjerlīgas finālā pret Džeimsu Veidu. Vēl vairāk, viņam bija iespēja šajā spēlē to sasniegt pat trešo reizi jau nākamajā partijā, taču viņš kļūdījās astotās šautriņas metienā.