foto: Fabio Averna/Sipa USA/ Vida Press
Šiliņam individuāli veiksmīga spēle Vācijā; Kurucam uzvara pār "Barcelona"
Kārlis Šiliņš aizvadījis vēl vienu veiksmīgu spēli.
Basketbols
2023. gada 19. novembris, 19:48

Šiliņam individuāli veiksmīga spēle Vācijā; Kurucam uzvara pār "Barcelona"

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Kārlis Šiliņš svētdien guva 23 punktus Vācijas bundeslīgas spēlē, taču ar to nepietika, lai "Gottingen" komanda izcīnītu uzvaru.

Getingenes basketbolisti savā laukumā ar 77:101 (18:17, 17:33, 23:28, 19:23) atzina FIBA Čempionu līgas uzvarētājas Bonnas "Telekom" pārākumu.

Šiliņš laukumā pavadītajās 28 minūtēs un 36 sekundēs visus sešus divpunktu metienus un visus piecus soda metienus, kā arī divus no pieciem tālmetieniem. Viņa kontā bija arī divas atlēkušās bumbas, trīs rezultatīvas piespēles, viens bloķēts metiens, četras kļūdas, četras piezīmes, 22 efektivitātes koeficienta punkti un negatīvs +/- rādītājs (-6).

Šiliņš bija rezultatīvākais mājinieku komandā un 20 punktus pievienoja Zakarijs Ensmingers. Bonnas vienībā 23 punktus guva Sevions Flags.

Sestdien Krišs Helmanis sestdien guva astoņus punktus Tībingenas "Tigers" uzvarā 92:87 pār Braunšveigas "Lowen".

"Tigers" ar divām uzvarām astoņās spēlēs ir 15., bet "Gottingen" ar bilanci 1-5 atrodas pozīciju zemāk, apsteidzot divas komandas.

Pagājušajā sezonā par Vācijas čempioni kļuva Ulmas "Ratiopharm", kas finālsērijā ar 3-1 uzvarēja Bonnas "Telekom".

Lomažam neveiksme pret Eirolīgas grandu

Tikmēr Rihards Lomažs guva piecus punktus Turcijas čempionāta mačā, viņa pārstāvētajai Denizli "Yukatel Merkezefendi" piedzīvojot zaudējumu. Denizli basketbolisti savā laukumā ar rezultātu 64:79 (18:20, 22:15, 11:24, 13:20) atzina ULEB Eirolīgas komandas Stambulas "Anadolu Efes" pārākumu.

Lomažs spēlēja tikpat kā bez atpūtas, laukumā pavadot 37 minūtes un 34 sekundes, kuru laikā realizēja vienu no diviem divpunktu metieniem un vienu no sešiem tālmetieniem. Tāpat latviešu basketbolists izcīnīja vienu atlēkušo bumbu, atdeva divas rezultatīvas piespēles, pārtvēra vienu bumbu, pieļāva divas kļūdas, trīsreiz pārkāpa noteikumus, iekrāja negatīvu +/- rādītāju (-14) un tika pie viena efektivitātes koeficienta punkta.

Mājiniekiem ar 28 punktiem un 11 atlēkušajām bumbām izcēlās Daniels Oturu, bet uzvarētājiem 22 punktus guva Dereks Villiss.

Jau ziņots, ka Jānis Timma sestdien guva 28 punktus un sakrāja astoņas atlēkušās bumbas, kamēr Stambulas "Daruššafaka" viesos ar 98:90 pārspēja Samsunas "Samsunspor", bet Kristers Zoriks guva septiņus punktus un atdeva sešas rezultatīvas piespēles viņa pārstāvētās Izmiras "Petkimspor" zaudējumā 62:66 Stambulas "Bešiktaš".

Timmas pārstāvētā vienība ar sešām uzvarām astoņās spēlēs ir turnīra vicelīdere, Zoriks ar komandu izcīnījuši piecas uzvaras un ir ceturtie, bet Lomaža klubs ar vienu panākumu atrodas pēdējā, 16.pozīcijā.

Iepriekšējā sezonā Turcijas superlīgā uzvarēja Stambulas "Anadolu Efes".

Kurucam uzvara pār "Barcelona"

Tikmēr Rodions Kurucs guva 12 punktus Spānijas augstākās līgas (ACB) spēlē un palīdzēja Mursijas UCAM komandai uzvarēt paša savulaik pārstāvēto "Barcelona". Mursijas vienība savā laukumā uzvarēja ar rezultātu 80:72 (23:20, 12:18, 23:24, 22:10).

Pusi no iespētā jeb sešus punktus Kurucs guva spēles pēdējās divarpus minūtēs, kad svarīgās epizodēs savāca arī pāris atlēkušās bumbas aizsardzībā. 

Latviešu basketbolists spēlēja 23 minūtes un 23 sekundes, kuru laikā realizēja četrus no pieciem divpunktu metieniem, vienu no trīs tālmetieniem un vienu no diviem soda metieniem, izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, atdeva divas rezultatīvas piespēles, pieļāva vienu kļūdu, trīsreiz pārkāpa noteikumus, izprovocēja trīs piezīmes, iekrāja pozitīvu +/- rādītāju (+7) un nopelnīja 17 efektivitātes koeficienta punktus.

UCAM komandā 19 punktus guva Dilans Eniss un ar 15 punktiem piebalsoja Simons Birganders. Barseloniešiem 15 punktus guva Villijs Ernangomess.

Tikmēr Mārcis Šteinbergs svētdien guva deviņus punktus, kamēr viņa pārstāvētā Manrezas "Baxi" savā laukumā ar rezultātu 76:56 (17:13, 20:12, 13:14, 26:17) pārspēja Santjago de Kompostelas "Obradoiro".

Šteinbergs, spēlējot 19 minūtes un trīs sekundes, grozā raidīja trīs no pieciem divpunktu metieniem un savu vienīgo tālmetienu, izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, pārtvēra trīs bumbas, vienreiz pārkāpa noteikumus, tika pie pozitīva +/- rādītāja (+4) un 14 efektivitātes koeficienta punktiem.

Uzvarētājiem pa 14 punktiem guva Branku Badio un Devins Robinsons, kuriem bija attiecīgi astoņas rezultatīvas piespēles un 12 atlēkušās bumbas. Pretiniekiem deviņus punktus guva Džordans Hovards.

Savukārt Anžejs Pasečņiks sestdien guva astoņus punktus "Palencia" zaudējumā izbraukumā Spānijas augstākās līgas (ACB) spēlē. "Palencia" Sankristovala de la Lagunā ar 71:92 (16:30, 19:19, 18:19, 18:24) piekāpās Tenerifes "Lenovo".

Pasečņiks 19 minūtēs un 41 sekundē laukumā realizēja trīs no pieciem divpunktu metieniem un divus no sešiem soda metieniem, izcīnīja piecas atlēkušās bumbas, reizi pārķēra bumbu, trīsreiz kļūdījās, trīsreiz pārkāpa noteikumus, izprovocēja trīs piezīmes pretiniekiem, kā arī tika pie +/- rādītāja -10 un efektivitātes koeficienta pieci.

Rezultatīvākais viesu komandā ar 14 punktiem bija Kajs van der Vūrsts, bet mājiniekiem pa 20 punktiem sakrāja Marselinju Uertass un Bruno Fitipaldo, kuri izcēlās ar attiecīgi deviņām un septiņām rezultatīvajām piespēlēm.

UCAM ar septiņām uzvarām desmit spēlēs ir trešā, "Baxi" ar sešiem panākumiem ieņem sesto vietu, bet "Palencia" ar bilanci 1-9 ir pēdējā 18 vienību čempionātā.

Iepriekšējā sezonā par Spānijas čempionu kļuva "Barcelona", kas finālsērijā ar 3-0 uzvarēja Madrides "Real".

Gražulim pieticīgs sniegums, Strēlnieks rezultatīvs

Tikmēr Andrejs Gražulis Itālijas A sērijas spēlē guva trīs punktus Trento "Aquila" panākumā savā laukumā. Trento mājas spēlē ar 81:71 (19:9, 28:21, 13:20, 21:21) pārspēja Brindisi "Happy Casa".

Gražulis 16 minūtēs laukumā realizēja trīs soda metienus, bet netrāpīja vienīgo tālmetienu. Latvietis arī tika pie trim atlēkušajām bumbām, rezultatīvas piespēles, trim bloķētiem metieniem, divām kļūdām, pārķertas bumbas, četrām piezīmēm, viena izprovocēta pārkāpuma pretiniekam, kā arī sakrāja dalītu sliktāko +/- rādītāju komandā -1 un efektivitātes koeficientu pieci.

Uzvarētājiem ar 21 punktu rezultatīvākais bija Davide Alviti, bet viesiem 19 punktus un septiņas atlēkušās bumbas sakrāja Neits Laševskis.

Savukārt Jānis Strēlnieks guva 16 punktus Itālijas A sērijas mačā, viņa pārstāvētājai "Scafati" komandai piedzīvojot zaudējumu. "Scafati" izbraukumā ar rezultātu 93:94 (25:20, 30:29, 17:25, 21:20) zaudēja "Varese" komandai.

Strēlnieks spēlēja 19 minūtes, realizēja visus četrus divpunktu metienus un abus soda metienus, kā arī divus no pieciem tālmetieniem, atdeva divas rezultatīvas piespēles, četrreiz pārkāpa noteikumus, izprovocēja divas piezīmes, tika pie 13 efektivitātes koeficienta punktiem un otra labākā +/- rādītāja komandā (+7).

"Scafati" komandā ar 19 punktiem un desmit atlēkušajām bumbām izcēlās Alesandro Džentile, bet pretiniekiem 25 punktus guva Olivjē Halnans.

Tikmēr Artūrs Strautiņš guva četrus punktus spēlē, kurā Tortonas "Derthona" viesos ar 90:77 (24:25, 13:16, 28:17, 25:19) uzvarēja latvieša savulaik pārstāvēto "Reggio Emilia".

Strautiņš laukumā pavadītajās deviņās minūtēs realizēja abus divus divpunktu metienus, netrāpīja vienīgo tālmetienu, izcīnīja vienu atlēkušo bumbu, pieļāva vienu kļūdu, pārtvēra vienu bumbu, atdeva divas rezultatīvas piespēles, iekrāja vienu piezīmi, tika pie pieciem efektivitātes koeficienta punktiem un pozitīva +/- rādītāja (+1).

Uzvarētājiem rezultatīvākais ar 15 punktiem bija Leons Radosevičs, kamēr pretiniekiem 22 punktus guva Lengstons Gelovejs.

Lukas Banki vadītā Boloņas "Virtus" komanda uzvarējusi sešās no septiņām spēlēm, ieņemot pirmo vietu, Trento vienība ar sešiem panākumiem astoņās cīņās ir ceturtā, "Scafati" ar bilanci 4-4 ieņem astoto vietu, bet "Derthona" ar tikpat uzvarām ir devītā 16 komandu konkurencē.

Pagājušajā sezonā par Itālijas čempioni kļuva Milānas "EA7 Emporio Armani Olimpia", kas finālsērijā ar 4-3 pārspēja Boloņas "Virtus".

Latvieši nokārto uzvaru Polijā

Ojārs Siliņš pēc Aigara Šķēles piespēles Polijas basketbola čempionāta mača pēdējā sekundē realizēja uzvaras metienu. Latviešu pārstāvētā Ostrovas Velkopolskas "Arged BM Stal" komanda mājās ar rezultātu 103:102 (25:23, 23:27, 26:19, 20:25, 9:8) papildlaikā uzvarēja Dombrovas Gurņičas MKS.

Kad līdz papildlaika beigām bija palikusi viena sekunde, Šķēle no auta piespēlēja bumbu soda laukumā ieskrējušajam Siliņam, kurš ar metienu pāri sedzēja rokām panāca 103:102, atnesdams mājiniekiem uzvaru.

Šķēle nepilnās 35 minūtēs guva 23 punktus, atdeva desmit rezultatīvas piespēles un izcīnīja četras atlēkušās bumbas, bet Siliņš 28 minūtēs guva desmit punktus un arī izcīnīja četras bumbas zem groziem. Uzvarētājiem rezultatīvākais ar 30 punktiem bija Arūns Mikalausks.

Siliņa un Šķēles pārstāvētā komanda ar piecām uzvarām deviņās spēlēs turnīra tabulā ieņem piekto vietu.

Šteinberga rezultatīvākā uzvarā

Latvijas basketboliste Anete Šteinberga svētdien ar 18 punktiem bija rezultatīvākā uzvarētā Francijas čempionāta spēlē, kamēr Kate Vilka guva astoņus punktus zaudējumā.

Šteinbergas pārstāvētā Buržas "Tango" izbraukumā ar 71:53 (6:14, 21:11, 23:17, 21:11) uzvarēja "La Roche" basketbolistes.

Latvijas basketboliste spēlēja 26 minūtes un 37 sekundes, kuru laikā realizēja piecus no deviņiem divpunktu metieniem un iemeta pa diviem no trīs izpildītajiem tālmetieniem un soda metieniem. Šteinbergas rēķinā bija arī astoņas atlēkušās bumbas, divas pārtvertas bumbas, divas piezīmes, pieci izprovocēti noteikumu pārkāpumi, kā arī labākais +/- rādītājs (+25) un vislabākā efektivitāte (22).

Vēl viešņām ar desmit punktiem, septiņām atlēkušajām bumbām un sešām rezultatīvām piespēlēm atzīmējās Aliksa Dušē, bet mājiniecēm 13 punktus guva Tifānija Klārka.

Savukārt Vilkas pārstāvētā "Charnay" mājās ar 78:87 (19:23, 17:16, 18:16, 19:18, 5:14) papildlaikā zaudēja turnīra līderei Vilnēvas d'Askas ESB.

Vilka, laukumā pavadot 26 minūtes un trīs sekundes, grozā raidīja savu vienīgo divpunktu metienu, vienu no četriem tālmetieniem un trīs no četriem soda metieniem, izcīnīja divas atlēkušās bumbas, atdeva trīs rezultatīvas piespēles, pārtvēra divas bumbas, četrreiz pārkāpa noteikumus, izprovocēja divas piezīmes, iekrāja negatīvu +/- rādītāju (-8) un tika pie 11 efektivitātes koeficienta punktiem.

"Charnay" komandā Šekeila Tomasa guva 18 punktus un izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas, bet uzvarētājām 21 punktu guva Džanelle Selona.

Rainas Tomašickas pārstāvētās Tarbas "Gespe Bigorre" komandas spēle tika atcelta.

"Tango" ar sešām uzvarām septiņās spēlēs ir turnīra vicelīdere, "Charnay" guvusi trīs panākumus un ir sestā, bet "Gespe Bigorre" ar diviem panākumiem sešos mačos ir priekšpēdējā, 11. pozīcijā.

Pagājušajā sezonā par čempionēm kļuva Lionas ASVEL basketbolistes.

Jākobsonei lieliska precizitāte

Tikmēr Ilze Jākobsone svētdien guva 20 punktus Turcijas čempionāta spēlē, sekmējot Stambulas "Emlak Konut" komandas uzvaru. Jākobsones pārstāvētā vienība ar 91:71 (21:22, 31:13, 18:18, 21:18) uzveica "Bursa" komandu.

Latvijas basketboliste, laukumā pavadot 23 minūtes un 21 sekundi, realizēja četrus no pieciem divpunktu metieniem un četrus no sešiem tālmetieniem, atdeva četras rezultatīvas piespēle, pārtvēra vienu bumbu, pieļāva vienu kļūdu, iekrāja labāko +/- rādītāju komandā (+24) un tika pie 21 efektivitātes koeficienta punkta.

Jākobsone bija rezultatīvākā uzvarētāju rindās, bet 19 punktus guva Sidnija Vīse. Pretiniecēm 24 punkti bija Tubai Poirazai.

Tikmēr Kitija Laksa ārzemnieču limita dēļ palika ārpus pieteikuma spēlē, kurā Stambulas "Fenerbahce" mājās ar 105:81 uzvarēja "Antalya" komandu.

"Fenerbahce" ar 11 panākumiem tikpat mačos ir Turcijas čempionāta līdere, bet "Emlak Konut" ar bilanci 7-3 ieņem sesto vietu.

Pagājušajā sezonā par Turcijas čempioni kļuva Stambulas "Fenerbahce".\

Ventei veiksmīga spēle Itālijā

Savukārt Līga Vente guva 11 punktus Itālijas A sērijas mačā un kopā ar Sanmartīno "Lupe" komandu svinēja uzvaru. Sanmartīno basketbolistes savā laukumā ar rezultātu 85:70 (27:12, 24:14, 16:17, 18:27) uzvarēja "Battipaglia" komandu.

Vente 15 minūšu laikā realizēja četrus no sešiem divpunktu metieniem un trīs no četriem soda metieniem, izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, pieļāva divas kļūdas, pārtvēra vienu bumbu, divreiz pārkāpa noteikumus, izprovocēja divas piezīmes un tika pie negatīva +/- rādītāja (-5).

Uzvarētājām ar 11 punktiem, 18 atlēkušajām bumbām un sešām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Stefānija Kostoviča.

Tāpat uzvaru savā laukumā izcīnīja Lauras Melderes pārstāvētā Venēcijas "Umana Reyer", kas ar 74:51 (16:16, 16:12, 15:12, 27:11) guva virsroku pār "Campobasso" vienību. Meldere laukumā pavadītajās divarpus minūtēs izcīnīja vienu atlēkušo bumbu.

Venēcietes uzvarējušas visās septiņās aizvadītajās spēlēs un ir A sērijas līderes, bet Sanmartīno vienība tikusi pie pieciem panākumiem sešos mačos un ir ceturtā.

Pagājušajā sezonā par Itālijas čempionēm kļuva Skio "Famila" basketbolistes.

"Liepājai" sāpīgs zaudējums

"Ventspils" un "Latvijas Universitātes" komandas svētdien "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) spēlēs viesos pārspēja ziemeļu kaimiņu vienības.

Ventspilnieki ar rezultātu 103:93 (27:22, 33:26, 18:26, 25:19) pārspēja "Keila" basketbolistus.

Kurzemniekiem Linards Jaunzems guva 26 punktus, Artūrs Ausējs piebalsoja ar 25, Išmaels El-Amins ar 22, bet Fransis Dešons Ošī - ar 11. Renāram Birkānam bija deviņi punkti, piecas atlēkušās bumbas un septiņas rezultatīvas piespēles.

Mājiniekiem rezultatīvākais ar 23 punktiem bija Luka Majstorovičs, 20 punkti un astoņas atlēkušās bumbas bija latvietim Kārlim Žundam, tāpat 20 punktus guva Kristens Kasemetss.

"Ventspils" uzvarējusi sešās no desmit spēlēm un ir septītajā pozīcijā, kamēr "Keila" ar piecām uzvarām 11 mačos ir 11.pozīcijā.

Savukārt "Latvijas Universitāte" (LU) Rakverē ar 83:75 (22:20, 17:20, 14:16, 30:19) uzvarēja Tallinas "Kalev"/"Snabb".

LU komandā Rūdolfs Švītiņš guva 20 punktus un izcīnīja sešas atlēkušās bumbas, 14 punkti bija Norbertam Strautiņam, bet pa 12 punktiem guva Ihors Serhejevs un Daniils Smirnovs. "Kalev"/"Snabb" komandā rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Brendiss Railijs-Ross.

LU ar trīs uzvarām 13 mačos ir 13. vietā, bet "Kalev"/"Snabb" ar divām uzvarām desmit dueļos atrodas pozīciju zemāk.

Pirms tam "Liepāja" viesos ar rezultātu 73:78 (19:11, 23:20, 18:19, 13:28) zaudēja turnīra vājākajai komandai "Viimsi". Liepājnieki teju visu maču bija vadībā, taču pēdējā minūtē ļāva pretiniekiem gūt septiņus bezatbildes punktus.

Latvijas komandā 16 punkti un piecas atlēkušās bumbas bija Kristapam Migliniekam, 15 punktus guva un astoņas atlēkušās bumbas izcīnīja Klāvs Dubults, bet desmit punkti bija Reinim Avotiņam.

Pretiniekiem ar 20 punktiem un desmit bumbām zem groziem atzīmējās Artjoms Kovaļovs.

"Liepāja" ar bilanci 5-6 ir desmitajā pozīcijā 16 komandu konkurencē, bet "Viimsi" ar divām uzvarām 12 spēlēs ir pēdējā turnīra tabulā.

Bez Rīgā bāzētās Ukrainas komandas "Prometey" LIBL šosezon startē "VEF Rīga", "Ventspils", "Liepāja", "Ogre", "Latvijas Universitāte", "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" un "Rīgas Zeļļi". Igauniju LIBL pārstāv Tallinas "Kalev"/"Cramo", "Tartu Universitāte"/"Maks & Moorits", "Parnu Sadam", "Viimsi", Raplas "Avis Utilitas", Tallinas "TalTech"/"Optibet", "Keila"/"Coolbet" un Tallinas "Kalev"/"Snabb".

Pamatturnīrā komandas sacenšas divu apļu turnīrā, pēc kura astoņas labākās piedalīsies izslēgšanas spēlēs. Ceturtdaļfinālā un pusfinālā uzvarētāji tiks noskaidroti sērijās līdz divām uzvarām, bet finālā notiks viena spēle tās komandas laukumā, kura pamatturnīrā būs augstākā vietā.

Latvijas un Igaunijas labākie vīriešu basketbola klubi apvienotā čempionātā pirmo reizi spēlēja 2019.gada sezonā, kad sacensībās piedalījās 15 komandas. Finālčetrinieka turnīrā par līgas pirmajiem uzvarētājiem kļuva "Ventspils" basketbolisti.

Pagājušajā sezonā "Final 4" turnīra finālā par čempioniem kļuva Slobožanskas "Prometey" basketbolisti.