foto: ekrānuzņēmums no video
Lai tumsas spēki netiek klāt! Vai Porziņģa lieliskais sezonas sākums skaidrojams latvju zīmēs un augstākos spēkos?
Kristaps Porziņģis pēcspēles preses konferencē pēc uzvaras pār Ņujorkas "Knicks".
Sporta zvaigznes
2023. gada 27. oktobris, 11:52

Lai tumsas spēki netiek klāt! Vai Porziņģa lieliskais sezonas sākums skaidrojams latvju zīmēs un augstākos spēkos?

Jauns.lv

Latvijas basketbola spīdeklis Kristaps Porziņģis lieliski iesācis sezonu savā jaunajā klubā, leģendārajā Bostonas “Celtics”. Kristaps debijas mačā iemeta 30 punktus, kas ir visu laiku rekords vienības jaunpienācējiem, turklāt vērīgākajiem latviešu basketbolista faniem tam jau ir atrasts skaidrojums.

Līdz šim Bostonas kluba rekords pirmajā spēlē gūtajos punktos piederēja leģendārajam Dominikam Vilkinsam, kurš iekļauts Basketbola slavas zālē, deviņas reizes piedalījies NBA "All Star" mačos un bijis NBA rezultatīvākais spēlētājs - viņš 1994. gadā pirmajā mačā "Celtics" rindās guva 25 punktus.

Uz pēcspēles preses konferenci Kristaps ieradās ar viņam iepriekš neredzētu aksesuāru ap kaklu – zelta ķēdīti ar Ausekļa kulonu galā. Iepriekš slavenais basketbolists publiski nebija izrādījis šādu rotaslietu, kas vedina uz domām, ka tā varētu būt jauna.

Jādomā, ka kosmiskā dievība Auseklis nav izvēlēta nejauši. Auseklis pasargā no ļauna, no tumsas spēkiem. Tas ir rīta zvaigznes simbols, kas simbolizē gaismas uzvaru cīņā pret tumsu. Tāpat Auseklis bija arī Latvijas atmodas laika simbols, jo zvaigzne ir tā, kas rāda ceļu, dod cerību, ļauj mainīties.

Auseklis ir viens no visbiežāk pieminētajiem mitoloģiskajiem debesu iemītniekiem tautasdziesmās. Auseklis, ausekliņš, auseklītis, ausekliņis tik dažādi to mēdz dēvēt. Viens no motīviem, kur darbojas Auseklis, ir mitoloģiskās debesu kāzas. Auseklis lielākoties ir Saules vai Saules meitas precinieks, taču dažkārt arī vedējs vai panāksnieks. Ausekļa kā precinieka vietā nereti minēti arī Dieva dēli, Mēness vai Pērkons, vēsta Latvijas Radio.

Kristapa Porziņģa karjerā savainojumi līdz šim traucējuši sasniegt tās virsotnes, ko mūsu basketbola vienradzis pats būtu cerējis. Iespējams, tieši savainojumi ir tie tumsas spēki, no kuriem Auseklim visvairāk jāpasargā Kristapu. Lai gan par pārāk gaišu nedrīkstētu dēvēt arī Ņujorkas “Knicks” līdzjutēju attieksmi pret latvieti sezonas pirmajā spēlē.