foto: imago/HochZwei
Verstapenam 50. uzvara karjerā; Hamiltons un Leklērs tiek diskvalificēti
Maksa Verstapena dominance šī gada F-1 pasaules čempionātā ir nospiedoša.
Citi sporta veidi
2023. gada 23. oktobris, 11:29

Verstapenam 50. uzvara karjerā; Hamiltons un Leklērs tiek diskvalificēti

Jauns.lv/LETA

"Red Bull" pilots Makss Vertstapens, kurš jau ir nodrošinājis čempiontitulu, svētdien uzvarēja Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta 18. posmā - ASV "Grand Prix" - un tika pie 50. panākuma savā karjerā.

Verstapens startēja no sestās pozīcijas, un sacīkstes sākumā par līderi kļuva Lando Noriss ("McLaren"), kuram sekoja Šarls Leklērs ("Ferrari"), taču neilgi pēc tam uz otro pozīciju pakāpās Lūiss Hamiltons ("Mercedes"), kurš kļuva par līderi 18. aplī. 

Kad Leklērs devās boksos, Noriss atgriezās līderpozīcijā, taču dažus apļus vēlāk viņu apsteidza Verstapens, kurš pēc otrā boksu apmeklējuma sacīkstes vidusdaļā nosargāja līderpozīciju līdz pat finišam.  Finišā Verstapens apsteidza Hamiltonu par 2,225 sekundēm, bet labāko trijnieku noslēdza Noriss, piekāpjoties vēl 10,730 sekundes. Ceturtais bija Karloss Sainss ("Ferrari"), piekto vietu ieņēma Serhio Peress ("Red Bull"), sestais finišēja Leklērs, septītajā pozīcijā ierindojās Džordžs Rasels ("Mercedes"), astotajā vietā bija Pjērs Gaslī ("Alpine"), kamēr devītajā un desmitajā pozīcijā bija attiecīgi Lenss Strols ("Aston Martin") un Juki Cunoda ("Alpha Tauri").

Sacīkstes ievadā nācās izstāties Oskaram Pjastri ("McLaren") un Estebanam Okonam ("Alpine"), kuri piedzīvoja nelielu sadursmi pirmajos apļos.

Tomēr pēc sacensībām Hamiltons un Leklērs tika diskvalificēti tehnisku neatbilstību dēļ. Tehniskā komisija pēcsacīkstes apskatē konstatēja abu pilotu automašīnu grīdu pārmērīgu nodilumu.

Diskvalifikācija tika piešķirta pēc sanāksmes, kas notika aptuveni četras stundas pēc sacīkstēm.

Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) paziņojumā ir teikts, ka abas komandas ir atzinušas pārbaudes ziņojumā konstatēto, norādot, ka pārkāpumus visticamāk ir izraisījusi nelīdzenā trase, bet pēc sestdienas sprinta bija pārāk maz laika, lai mašīnas savestu kārtībā līdz svētdienas sacīkstēm.

Hamiltona diskvalifikācija nozīmē, ka Noriss pakāpās uz otro vietu, Sainss - uz trešo vietu, bet ceturto vietu ieņēma Peress.

Rasels no septītās vietas pakāpās uz piekto, par divām pozīcijām augstāk tika klasificēti un kopvērtējuma punktus posmā ieguva arī Gaslī, Strols, Cunoda, kā arī abi "Williams" piloti Aleksandrs Albons un amerikānis Logans Sārdžents, kuram tas bija pirmais F-1 braucēja karjerā izcīnītais punkts.

Dienu iepriekš norisinājās sprinta sacīkste, kurā uzvarēja Verstapens. Hamiltons, zaudējot 9,465 sekundes, bija otrais, bet labāko trijnieku noslēdza Leklērs.

Kopvērtējumā tagad pirmajā vietā ar 466 punktiem ir Verstapens, kuram ar 240 punktiem seko Peress, bet labāko trijnieku ar 201 punktu noslēdz Hamiltons, kuram ar 183 punktiem seko spānis Fernando Alonso ("Aston Martin").

Konstruktoru kausā "Red Bull" uzvaru nodrošināja jau pēc 16 aizvadītiem posmiem un šobrīd ir sakrājusi 706 punktus. Ar 344 punktiem seko "Mercedes" un ar 322 punktiem - "Ferrari".

F-1 2023. gada čempionātā paredzēti vēl četri posmi.

2022. gada čempionātā otro reizi pēc kārtas uzvarēja nīderlandietis Makss Verstapens.