foto: Alfredas Pliadis / Alamy/ Vida Press
Klāt Eirolīgas sezona. Jau pirmajā kārtā Šmits viesosies pie Banki
Jādomā, ka arī šajā sezonā Rolands Šmits būs viens no Kauņas "Žalgiris" līderiem.
Basketbols
2023. gada 5. oktobris, 12:06

Klāt Eirolīgas sezona. Jau pirmajā kārtā Šmits viesosies pie Banki

Jauns.lv/LETA

ULEB Eirolīgas pirmajā kārtā ceturtdien tiksies šosezon pagaidām vienīgie Latvijas basketbola pārstāvji šajā turnīrā, uzbrucējam Rolandam Šmitam ar Kauņas "Žalgiris" vienību viesojoties pie Latvijas izlases galvenā trenera Lukas Banki vadītās Boloņas "Virtus" komandas.

Mačs "Paladozza" arēnā sāksies plks.21.30 pēc Latvijas laika, tiešraidē to translējot kanālam "Go3 Sport 1".

Banki "Virtus" komandas galvenā trenera amatā stājās tikai septembra vidū, kad klubs negaidīti atbrīvoja Serdžo Skariolo, kurš pirmssezonas preses konferencē kritizēja vienības komplektāciju un komandas vadības lēmumus. Banki, kurš jau šosezon paguvis izcīnīt Itālijas Superkausu, Eirolīgā atgriezīsies pēc sešu gadu pārtraukuma. Iepriekš šajā turnīrā viņš vadījis Bambergas, Milānas un Sjēnas komandas.

Boloņas klubs starpsezonā papildinājis sastāvu ar vairākiem basketbolistiem, starp kuriem ir arī iepriekšējā sezonā vidēji 2,3 tālmetienus mačā realizējušais Berlīnes "Alba" aizsargs Dželīns Smits, pirms tam "Žalgiris" rindās spēlējušais uzbrucējs Akile Polonāra un Stambulas "Anadolu Efes" centra spēlētājs Braients Danstons. "Žalgiris" saglabājis lielāko daļu spēlētāju, no kuriem vadošās lomas varētu būt Šmitam, uzbrucējam Edgaram Ulanovam un saspēles vadītājam Kīnenam Evansam, kuram iepriekšējā sezona noslēdzās gada sākumā, kad viņš pārrāva Ahilleja cīpslu.

Arī Kauņas klubā īsi pirms sezonas sākuma notika neplānotas izmaiņas, jo vienību pameta vēl viens no potenciālajiem uzbrukuma līderiem Igns Brazdeiķis, kurš nolēma pārcelties uz Pirejas "Olympiakos". Tieši uzbrukumā Lietuvas klubam varētu būt lielākās problēmas, jo Brazdeiķa aizvietotājs vismaz pagaidām nav atrasts. Dienu pirms sezonas sākuma Kauņas klubs nāca klajā ar savu šīs sezonas budžeta apmēru, kas būšot 13 miljoni eiro, no kuriem 8,6 miljoni paredzēti personāla algām, bet iepriekšējā sezonā vienība darbojusies ar viena miljona peļņa.

Abu komandu galvenajiem treneriem šī būs otrā savstarpējā spēle nepilna mēneša laikā - septembra sākumā Pasaules kausa finālturnīrā cīņā par piekto vietu Banki vadītā Latvija ar rezultātu 98:63 uzvarēja Kaža Maksvīša vadīto Lietuvu.

Pēc pārcelšanās no "Barcelona" komandas Šmitam iepriekšējā sezona bija karjerā ražīgākā ULEB Eirolīgā. Latvietis Kauņas vienības sastāvā piedalījās 37 spēlēs, 36 no tām starta pieciniekā, un vidēji 23 minūtēs guva 9,7 punktus un izcīnīja 4,7 atlēkušās bumbas.

ULEB Eirolīgā 18 komandas aizvadīs divu apļu turnīru, labākajām sešām uzreiz iekļūstot izslēgšanas turnīrā, bet septītās līdz desmitās pozīcijas īpašnieces cīnīsies "play-in" kārtā. Finālčetrinieka turnīrs šosezon norisināsies Berlīnē.

Iepriekšējā sezonā par vienpadsmitkārtējiem Eiropas prestižākā klubu turnīra uzvarētājiem kļuva Madrides "Real" basketbolisti, kuri finālspēlē Kauņā ar rezultātu 79:78 uzvarēja Pirejas "Olympiakos".