Sporta zvaigznes
2023. gada 21. septembris, 19:26

Protēžu skrējējs Pistoriuss, kurš Valentīna dienā nošāva draudzeni, cer drīz iznākt brīvībā

Jauns.lv/LETA

Titulētais paralimpietis Oskars Pistoriuss, kurš izcieš 13 gadu cietumsodu par savas draudzenes Rīvas Stīnkampas noslepkavošanu, uz pirmstermiņa atbrīvošanu varēs pretendēt ātrāk par nākamo gadu.

Martā tika noraidīta Pistoriusa prasība par pirmstermiņa atbrīvošanu, jo Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) uz to var pretendēt, ja ir izciesta vismaz puse no piespriestā soda.

Noraidot prasību, netika ņemti vērā 16 mēneši, kurus Pistoriuss pavadīja ieslodzījumā pirms notiesājošā lēmumā. DĀR ieslodzījuma vietu pārvaldes šonedēļ iesniegtajos dokumentos Konstitucionālajā tiesā teikts, ka Pistoriuss ir pavadījis ieslodzījumā noteikto periodu, lai varētu pretendēt uz pirmstermiņa atbrīvošanu.

Pistoriuss Dienvidāfrikas galvaspilsētas Pretorijas tiesā

gallery icon

Šeit Oskars Pistoriuss nonāvēja savu draudzeni

Pistoriuss tiek apsūdzēts savas draudzenes Rīvas Stīnkempas nošaušanā viņa mājā Pretorijā Svētā Valentīna dienā aizvadītā gada 14.februārī. Pistoriuss tiesā vairākas ...

gallery icon

Ja arī Pistoriusam tiks nozīmēta uzklausīšana, tas nenozīmē, ka viņa prasība atbrīvot pirms termiņa tiks apmierināta. 

Stīnkampas vecāki pavasarī atkārtoti iebilda pret pirmstermiņa atbrīvošanu. Viņas tēvs Barijs Stīnkamps, kurš šonedēļ nomira 80 gadu vecumā, uzstāja, ka Pistoriusam ir jāpaliek ieslodzījumā. 

Sākotnēji Pistoriusam 2014.gadā tika piespriests piecu gadu cietumsods, jo atlēts tika atzīts par vainīgu slepkavībā bez iepriekšēja nodoma. Cietumā viņš devās 2014.gada oktobrī, taču gadu vēlāk viņš tika atbrīvots un sods aizstāts ar mājas arestu. Tomēr prokuratūra iesniedza apelāciju iepriekš piešķirtajam sodam, ko DĀR Augstākās tiesas Apelācijas komisija apmierināja, atzīstot Pistoriusu par vainīgu slepkavībā.

Oskara Pistoriusa draudzene - Rīva Stīnkampa

gallery icon

Pistoriuss pēc tam ar apelāciju vērsās Konstitucionālajā tiesā, apstrīdot Apelāciju komisijas pieņemto lēmumu, tomēr arī toreiz prasība tika noraidīta, un lieta tika izskatīta atkārtoti. 2017.gadā Pistoriusam piesprieda 13 gadu un piecu mēnešu cietumsodu.

Pistoriuss tika apsūdzēts savas draudzenes Stīnkampas nošaušanā savā mājā Pretorijā Svētā Valentīna dienā 2013.gada 14.februārī. Iepriekš Pistoriuss tiesā vairākas reizes izteicās, ka veicis šāvienus cauri tualetes durvīm, kur slēpās viņa draudzene, jo bijis "šausmīgi nobijies", ka kāds caur atvērtu logu ielauzies viņa mājā.

Trīsdesmit sešus gadus vecais Pistoriuss, kurš skriešanai izmantoja īpašas protēzes, 2012.gada vasarā piedalījās Londonas olimpiskajās spēlēs. DĀR sportists kļuva par pirmo cilvēku ar invaliditāti spēļu vēsturē, kurš sacenties ar pasaules labākajiem atlētiem.