foto: Evija Trifanova/LETA
Luka Banki esot uzrunāts darbam ar ULEB Eirolīgas klubu
Luka Banki iepriekš intervijās atklājis, ka Latvijas basketbola izlase būs viņa prioritāte.
Basketbols
2023. gada 15. septembris, 14:30

Luka Banki esot uzrunāts darbam ar ULEB Eirolīgas klubu

Jauns.lv/LETA

Itālijas A sērijas basketbola klubu Boloņas "Virtus" pēc galvenā trenera Serdžo Skariolo atlaišanas varētu vadīt Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Luka Banki, savā "Twitter" kontā vēsta "Sportando.com" apskatnieks Alesandro Luidži Madži.

Skariolo tika atlaists no galvenā trenera amata tikai piektdien. Kluba paziņojumā norādīts, ka viens no iemesliem bija trenera izteikumi pirmssezonas preses konferencē, kurā viņš kritizējis komandas sastāvu pirms gaidāmās sezonas, kas licis spēlētājiem zaudēt motivāciju. Tāpat no Boloņas kluba tika atlaists arī trenera asistents Andrea Diana. Savā pirmssezonas uzrunā Skariolo norādīja, ka sastāva komplektācija esot bijis tikai menedžmenta pirksts, kas arī pauduši savu nostāju, ka komandā vieta vairs neatradīsies Dānijas labākajam basketbolistam Gabrielam Lundbergam, kura aģents ir latvietis Artūrs Kalnītis.

Interesanti, ka Pasaules kausa otrā grupu turnīra spēlē Banki vadītā Latvija apspēlēja Skariolo vadīto Spāniju, kas tobrīd bija esošie pasaules un Eiropas čempioni. Daudzi basketbola speciālisti visai vēlāk visai kritiski novērtēja Skariolo lēmumus spēlē pret Latviju.

Banki Pasaules kausa finālturnīrā tika atzīts par labāko treneri, nopelnot balvu ne tikai par izlases sniegumu finālturnīrā, bet arī visa cikla laikā. Pēc Banki stāšanās pie Latvijas izlases stūres latvieši 24 spēlēs izcīnījuši 21 uzvaru, pirms finālturnīrā 16 mačos tiekot pie 15 panākumiem.

Itāļu speciālists pagājušajā sezonā bija Francijas kluba Strasbūras SIG galvenais treneris, komandu atstājot pēc sezonas. Pasaules kausa laikā viņam piedāvājumu izteica Spānijas klubs Vitorijas "Baskonia", taču viņš to noraidīja, jo spāņu klubs vēlējies, lai Banki nekavējoties uzsāktu darbu, pametot novārtā Latvijas izlasi.

Kā vēsta "Sportando.com", otrs kandidāts "Virtus" galvenā trenera amatam ir Valters de Rafaele, kurš kopš 2016. gada vadīja Venēcijas "Reyer".

Pēc Pasaules kausa Banki atklāja, ka viņš noteikti vēlas strādāt arī ar kādu klubu, kas viņam ir nepieciešams, lai paliktu basketbola apritē un vienošanās ar Latvijas Basketbola savienību to pieļauj. Tāpat itāliešu speciālists norādīja, ka viņa prioritāte paliks Latvijas basketbola izlase, ar kuru viņam ir spēkā līgums ne vien uz Parīzes olimpisko spēļu kvalifikāciju, kas norisināsies nākamā gada jūlijā, bet arī uz 2025. gada Eiropas čempionātu, kura izšķirošās cīņas notiks Rīgā.

Kā Eiropas čempionāta rīkotājiem mūsu basketbolisti kvalifikācijā piedalīsies tikai treniņu nolūkos, necīnoties ar noteiktām vietām turnīra tabulā, jo vieta finālturnīrā ir garantēta. Latvijas basketbolisti ir vienā grupā ar Skariolo vadīto Spāniju un Pasaules kausa kvalifikācijā divreiz pieveiktajām Beļģijas un Slovākijas izlasēm.