foto: ZUMAPRESS.com
Vācija, Serbija, Lietuva… Kā savus basketbola varoņus sagaidīja un apbalvoja citās valstīs
Pasaules kausa vērtīgākais spēlētājs Deniss Šrēders.
Basketbols
2023. gada 15. septembris, 05:06

Vācija, Serbija, Lietuva… Kā savus basketbola varoņus sagaidīja un apbalvoja citās valstīs

Jauns.lv

Aizvadītajā nedēļā Filipīnu galvaspilsētā Manilā noslēdzās Pasaules kauss basketbolā, kurā pirmo reizi vēsturē triumfēja Vācijas basketbolisti, bet mūsu valstsvienība savā debijas reizē aizspēlējās līdz pat piektajai vietai un mājās tika sagaidīti kā varoņi.

Latvijas basketbola izlasi pie Brīvības pieminekļa sagaida ap 5000 līdzjutēju

Pirmdien Latvijas basketbola sagaidīšanas pasākumā Rīgā pie Brīvības pieminekļa bija pulcējušies aptuveni 5000 līdzjutēju, liecina Valsts policijas aplēses.

gallery icon

Latvijas izlases sagaidīšana noteikti bija iespaidīgākā un emocionālām no visām Pasaules kausa dalībniecēm. Lidostā pie mūsu spēlētājiem, kuri no Dubaijas ieradās ar čarterreisu, bija tikai tuvinieki, bet atbalstītāju tūkstoši sportistus sagaidīja pie Brīvības pieminekļa. No lidostas uz pilsētas centru basketbolisti devās īpaši izdekorētā autobusā ar policijas eskortu, ļaujot sastrēgumu laikā pilsētas sirdī nonākt nedaudz vairāk nekā divdesmit minūtēs. Sagaidīšana bija ļoti emocionāla, un komandas kapteinis Dairis Bertāns uzrunā izcēla, ka šis pasākums gan ir nevis par godu piektajai vietai, bet gan pateicība par atbalstu līdzjutējiem – jeb sestajam spēlētājam, kas bija sapulcējušais vairāk nekā piecu tūkstošu kopskaitā.

Tāpat valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas virzītos priekšlikumus par naudas balvu piešķiršanu Latvijas basketbola savienībai par izciliem sasniegumiem. Latvijas basketbola savienībai par izcīnīto piekto vietu 2023. gada Pasaules čempionātā basketbolā piešķirti 211 716 eiro. No tiem sporta veida attīstībai piešķirti 106 716 eiro un, lai segtu ar pilnvērtīgas dalības nodrošināšanu finālturnīrā nepieciešamās organizatoriskās izmaksas – 105 tūkstoši eiro.

Naudas balva piešķirta no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā tiek piešķirtas saskaņā ar Sporta likumu.

Nav gan definēts, vai šī naudas balva attieksies arī uz treneriem un apkalpojošo personālu, bet pieņemsim, ka tikai uz spēlētājiem un pieņemsim, ka tā tiks sadalīta 12 vienlīdzīgās daļās. Tātad - 8893 eiro katram spēlētājam. Jauns.lv jau iepriekš vēstīja par Latvijas izlases spēlētāju algām, tāpēc jāsecina, ka šī naudas summa nebūt nav milzu finansiāls atvieglojums pēc spoži aizvadītajām meistarsacīkstēm, bet noteikti patīkama gan. Mums labpatīk domāt, ka Latvijā ļoti dāsni attiecas pret sportistu apbalvošanu par sasniegumiem, tomēr patiesībā uz sāncenšu fona nemaz tik lielas šīs summas nesanāk.

Interesanti, ka iepriekš internetā izskanējis viedoklis, ka varbūt basketbolistiem prēmijas vispār nevajadzēja, bet gan naudu novirzīt iespējai rīkot Rīgā Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru, kuram mūsu basketbolisti ir kvalificējušies. Ar šo summu tam gan būtu krietni par īsu, jo kā atklājis Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss, licence šādam pasākumam, maksājot vairāk nekā divus miljonus eiro: "Saviem spēkiem mēs to pacelt nevaram. Licence vien maksā 2,2-2,5 miljonus Šveices franku [2,3-2,6 miljonus eiro]. Runāsim ar ministrijām, Izglītības un zinātnes ministriju," iespējas uzņemt vienu no turnīriem vērtēja Cipruss.

Kvalifikācijas turnīra uzņemšanai jāpiesakās tuvākā mēneša laikā. Kā uzsvēra Cipruss, Latvijas pluss ir tas, ka LBS ir gatavojusi pieteikumu Eiropas čempionātam ar vienas grupas - sešu komandu - turnīru. "Licences maksas atšķiras, taču izdevumi vairāk vai mazāk ir tie paši, nodrošinot visu nepieciešamo komandām. Centīsimies ātri iesniegt, cerot uz pozitīvu atbalstu," teica Cipruss.

LBS ģenerālsekretārs arī noraidīja, ka Latvijas izlase no Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) varētu saņemt kādu prēmiju par iekļūšanu Pasaules kausa labāko astoņniekā.

Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji skaidroja, ka, ņemot vērā, ka runa ir par 2024. gadā paredzētu turnīru, tad šo jautājumu, kā arī tam nepieciešamo finansējumu būtu jāskata nākamā gada valsts budžeta izstrādes procesā. Iespējamais finansējums šādam turnīram nebūšot saistīts ar līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Latvijas basketbola izlase ierodas Rīgas lidostā

Pirmdienas vakarā vairāki tūkstoši cilvēku Rīgā sagaidījuši Latvijas basketbola valstsvienība, kura debijā pasaules meistarsacīkstēs spēja izcīnīt augsto piekto vietu.

gallery icon

FIBA paustā informācija gan nedaudz atšķiras no Ciprusa teiktā, organizācijas ģenerālsekretārs Andreass Zagklis norāda, ka kompensācijām par dalību Pasaules kausā (nevis naudas balvām) tiks visi dalībnieki atkarībā no savas izcīnītās vietas. 50 000 eiro visiem, 100 000 eiro par iekļūšanu Top16, bet ceturtdaļfinālistiem, kuru vidū arī Latvija – 150 000 eiro. Interesanti, ka pirms četriem gadiem Ķīnā un 2014. gadā Spānijā komandu finansiālais guvums bija nesalīdzināmi lielāks – par iekļūšanu ceturtdaļfinālā izlases saņēma 800 000 tūkstošus ASV dolāru (aptuveni 745 tūkstoši eiro).

Nākamā lapa: Čempioni apdalīti?