foto: AFP/Scanpix
Albānijas futbola izlase pārsteidz Levandovski un Poliju; Nīderlande izglābjas pret īriem
Polijas izlases spilgtākā zvaigzne Roberts Levandovskis cenšas apspēlēt Ardianu Ismajilu.
Futbols
2023. gada 11. septembris, 10:39

Albānijas futbola izlase pārsteidz Levandovski un Poliju; Nīderlande izglābjas pret īriem

Jauns.lv/LETA

Albānijas vīriešu futbola izlase svētdien 2024. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā savā laukumā ar rezultātu 2:0 (1:0) pārspēja Poliju.

21. minūtē bumbu vārtos ieraidīja poļi, taču aizmugures situācijas dēļ rezultāts palika nemainīgs. Puslaika otrajā pusē, 37. minūtē, Jasirs Asani ar teicamu tālšāvienu no labās puses ārpus soda laukuma izvirzīja vadībā albāņus.

2:0 mājinieki panāca 62. minūtē, kad Mirlinds Daku soda laukumā saņēma bumbu un, spītējot pretinieku aizsarga pretestībai, izdarīja tuvu un precīzu sitienu.

Pirms tam šajā grupā Moldova viesos ar rezultātu 1:0 (0:0) uzvarēja Fēru salas, vienīgos vārtus 53. minūtē gūstot Vadimam Ratam.

E apakšgrupā līdere ar desmit punktiem piecās spēlēs ir Albānija, pa astoņiem punktiem guvušas Čehija un Moldova, kas aizvadījušas četrus un piecus dueļus, seši punkti piecos mačos ir Polijai, bet viens - Fēru salām.

Tikmēr Nīderlandes futbola izlase viesos ar rezultātu 2:1 (1:1) uzvarēja Īriju.

Jau spēles otrajā minūtē Virdžils van Dijks soda laukumā nospēlēja ar roku, kā dēļ uz Nīderlandes vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens. Pēc VAR iesaistes Edamam Idam tika ļauts izpildīt "pendeli" un viņš ceturtajā minūtē bija nekļūdīgs.

Puslaika turpinājumā Īrijas vārtsargs Gevins Bazunu liedza Denzelam Damfrīsam noslēgt izgājienu un pie 11 metru soda sitiena izpildes tika nīderlandieši, 19.minūtē 1:1 panākot Kodijam Gakpo. Vadību Nīderlande ieguva 56. minūtē, kad pēc centrējuma soda laukumā bumba tika pāradresēta uz vārtu priekšu, no kurienes precīzs bija Vouts Veghorsts.

Otrā šīs grupas spēlē Grieķija mājās ar 5:0 (2:0) uzvarēja Gibraltāru. Pa diviem vārtiem guva Konstantins Mavropams un Georgs Mazurs, bet vienreiz izcēlās Dimitris Pelkass.

B apakšgrupā 15 punkti piecās spēlēs ir Francijai, pa deviņiem punktiem četrās un piecās cīņās guvušas Nīderlande un Grieķija, trīs punkti piecos dueļos ir Īrijai, bet Gibraltāra futbolisti piecās spēlēs ir bez punktiem.

Savukārt Pjēram Emīlam Hejbjergam 86. minūtē gūstot vienīgos vārtus, Dānijas vīriešu futbola izlase svētdien izcīnīja uzvaru viesos, ar rezultātu 1:0 (0:0) pārspējot Somiju.

Hejbjergs vārtus guva četras minūtes pirms pamatlaika beigām, kad Dānijas izlases pacietīgi veidotu uzbrukumu noslēdza ar zemu un spēcīgu sitienu no distances.

Vēl H apakšgrupā Slovēnija viesos ar rezultātu 4:0 (2:0) uzvarēja Sanmarīno. Žans Karničniks izcēlās ar vārtiem un divām rezultatīvām piespēlēm, tāpat viesus pārspēja Žans Vipotniks, Jans Mlakars un Sandi Lovričs.

Savukārt Kazahstāna mājās ar 1:0 (1:0) uzvarēja Ziemeļīriju. Vienīgos vārtus guva Maksims Samorodovs 27. minūtē.

H apakšgrupā pēc sešām spēlēm pa 13 punktiem ir Slovēnijai un Dānijai, pa 12 guvušas Somija un Kazahstāna, trīs ir Ziemeļīrijai, bet Sanmarīno cīnās bez punktiem.

G apakšgrupā Lietuva Kauņā ar 1:3 (1:3) zaudēja Serbijai. Visi vārti tika gūti pirmajā puslaikā, vispirms viesiem ar "hat-trick" izceļoties Aleksandaram Mitrovičam, bet pēc tam Gītim Pauļauskam panākot 1:3.

Otrā šīs grupas spēlē Melnkalne mājās ar 2:1 (1:0) izrāva uzvaru pār Bulgāriju. Stefana Saviča vārtu guvums mājiniekiem ļāva doties pārtraukumā ar vadību 1:0, 79. minūte Preslavs Borukovs panāca neizšķirtu, taču kompensācijas laika septītajā minūtē Stevans Jovičs izrāva Melnkalnei uzvaru.

G apakšgrupā vienīgā četras spēles aizvadījusi ir Ungārija, kurai ir desmit punkti. Pārējām četrām komandām ir pa pieciem mačiem, kuros Serbija guvusi desmit punktus, Melnkalne - astoņus, bet Bulgārija un Lietuva - pa diviem.

Finālturnīrā iekļūs desmit grupu pirmo divu vietu ieguvējas, bet vēl trīs finālturnīra dalībnieki 2024. gada martā tiks noskaidroti Nāciju līgas A, B un C līgu "play-off" spēlēs.

Eiropas čempionāts no 2024. gada 14. jūnija līdz 14. jūlijam norisināsies desmit Vācijas pilsētās.

Pašreizējā Eiropas čempione ir Itālija, kura 2021. gadā Londonā finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.