foto: Zane Bitere/LETA
Timma nespēj saprast, kā varēja neiekļūt Latvijas izlases sastāvā, un paziņo par saviem nākotnes plāniem
Jānis Timma pauž gatavību meklēt komandu, kurā turpināt basketbolista karjeru.
Basketbols
2023. gada 23. augusts, 15:48

Timma nespēj saprast, kā varēja neiekļūt Latvijas izlases sastāvā, un paziņo par saviem nākotnes plāniem

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Luka Banki otrdien, trīs dienas pirms pirmā mača Pasaules kausā, paziņoja mūsu valstsvienības sastāvu. Kā pēdējie divi liekie tika nosaukti Mareks Mejeris un Jānis Timma, kurš joprojām ir visai lielā neizpratnē par notikušo.

Pēdējo gadu viens no Latvijas izlases līderiem Jānis Timma, kurš gan pēdējās sezonās bijis visai tālu no organizēta basketbola spēlēšanas, nepilnu diennakti pēc Lukas Banki paziņojuma savā "Instagram" kontā publicēja pārdomas un savu skatījumu par notikušo. 33 gadus vecais Timma neslēpj, ka šis bijis sāpīgākais, kas ar viņu noticis Latvijas izlases laikos un trenera lēmums viņam tā arī nav skaidrs. Uzbrucējs norāda, ka valstsvienības nometnes laikā viņš savainojis apakšstilba muskuli, kas liedza spēlēt pirmajās četrās pārbaudes spēlēs, bet tagad viņš jūtoties gatavs par 100% un savainojums esot pilnībā izārstēts, un neesot arī nekādu ierobežojumu viņa darbībām. Lai gan viņš būtu gatavs vilkt mugurā izlases kreklu arī ar savainojumu. Jānis ir drošs, ka būtu varējis palīdzēt izlasei izcīnīt uzvaras.

Tomēr lēmums par spēlēšanu neesot bijis viņa un viņš joprojām nav sapratis, kāpēc Luka Banki ar saviem palīgiem nolēmuši no kandidātu saraksta čempionāta priekšvakarā svītrot tieši viņu. Jānis vēsta, ka uzturējis sevī formā tikai izlases dēļ un gatavojies Pasaules kausam. Timma arī bijis pilnīgi vesels, pat bez mikrotraumām.

Jānis Timma Latvijas basketbola izlases spēlēs un treniņos

gallery icon
31

Savu paziņojumu Jānis beidz ar pateikšanos valstsvienības ārstiem, fizioterapteitiem un fiziskās sagatavotības trenerim, kas palīdzēja atgūties no apakšstilba traumas un būt pilnībā gatavam spēlēt (pēc paša basketbolista domām).

Neraugoties uz iepriekš izskanējušajām bažām, Jānis pavēstīja, ka tagad sāks aktīvi meklēt savu nākamo komandu, turklāt tiks izskatīti arī varianti Eiropā, kas meistarīgajam uzbrucējam, iespējams, ļautu atgūt spēļu praksi. Paziņojums liek domāt, ka Timma varētu būt nolēmis pamest savu dzīvesvietu Floridā. Spītējot netikšanai sastāvā, Timma turpinās atbalstīt Latvijas izlasi Pasaules kausā.

Neraugoties uz paša domām, par simtprocentīgu gatavību Pasaules kausam, daudzi basketbola speciālisti, analizējot Jāņa Timmas sniegumu pārbaudes spēlēs pret Puertoriko un Lietuvu, norāda, ka spēļu prakses trūkums bijis acīmredzams, turklāt lēmumu pieņemšanas un kustību ātrums bijis krietni zem iepriekš redzētā. Tiesa, mačā pret Lietuvu Jānis laukumā jau demonstrēja pārliecinošāku sniegumu, nekā pirmajā spēlē, tomēr liela turnīra priekšvakarā eksperimentiem vietas īsti vairs nav.

Jauns.lv jau vēstīja, ka pēc spēles pret Lietuvu Luka Banki uzteia visas komandas attieksmi un sniegumu, sākot ar medicīnas personālu un treneriem. "Zinu, cik grūti esam strādājuši gatavojoties. Diemžēl savainojumi ietekmēja darba procesu un atsevišķu spēlētāju sportisko formu," saka Banki. "Īpašs paldies Mejerim un Timmam, kuri līdz pēdējam palīdzēja komandai," teic treneris.

Anna Sedokova un Jānis Timma 2020. gada jūlijā Amerikā

gallery icon
52

"Esmu pārliecināts, ka izraudzītais sastāvs ir gatavs parādīt savu labāko sniegumu, lai pierādītu mūsu konkurētspēju. Visā darba procesā esam izstrādājuši mūsu komandas garu, stilu un identitāti un centīsimies vēlreiz apliecināt, ka mūsu komanda atbilst šim basketbola līmenim," cerību izsaka treneris.

Jānis Timma savu profesionāļa karjeru uzsāka 2009. gadā "ASK Rīga" sistēmā, vēlāk pārstāvējis arī "Liepājas Lauvas", BK "Ventspils" un "VEF Rīga" komandas Latvijā. Vēlāk pārcēlās uz Krievijas klubu Sanktpēterburgas "Zeņit", kura rindās, iespējams, aizvadīja savas karjeras labākās sezonas. Vēlāk turpinājās ULEB Eirolīgas karjera, pārstāvot Vitorijas "Baskonia", Pirejas "Olympiacos", Maskavas apgbala "Himki" un Kazaņas "Unics", kam sekoja mēģinājums nokļūt NBA. Vispirms Timma devās uz Orlando "Magic" Vasaras līgas komandu, kam sekoja spēlēšana NBA G līgā šīs vienības fārmklubā Leiklendas "Magic". Šosezon aizvadīti vien četri mači Puertoriko čempionāta vienībā "Grises de Humacao" un sevis uzturēšana formā, spēlējot strītbola līgā "Big-3" un Maiami "Pro League". Jāni Timmu 2013. gada NBA draftā izvēlējās Memfisas "Grizzlies" ar 60. numuru, bet līdz spēlēšanai pasaules spēcīgākajā līgā Jānis tā arī vēl nav ticis.

Rinkēviča tikšanās ar Latvijas vīriešu basketbola izlasi

14. augustā Rīgas pilī Valsts prezidents tikās ar Latvijas vīriešu basketbola izlasi pirms Pasaules kausa finālturnīra. "Katrs no jums ir ...

gallery icon
64

Trešdien Latvijas izlase ieradās Indonēzijas galvaspilsētā Džakartu, kur piektdien, plkst.12.15 pēc Latvijas laika, debitēs Pasaules kausa izcīņā, spēlējot ar Libānas izlasi.

Nākamā spēle H grupas turnīrā ar Franciju notiks svētdien, plkst.16.30, bet otrdien, plkst.16.30, Latvija spēlēs ar Kanādu.

Latvijas vīriešu basketbola izlase ceturtdienas vakarā sāk ceļu uz Āziju

Latvijas vīriešu basketbola izlase ceturtdienas vakarā sāka ceļu uz Āziju, kur vispirms Taivānā aizvadīs pārbaudes spēles un pēc tam Džakartā ...

gallery icon
46

Jau ziņots, ka četrās Latvijā aizvadītajās spēlēs latvieši pārbaudes mačos izcīnīja uzvaras - Liepājā ar 87:77 uzvarēja Zviedriju, bet Rīgā ar 82:57 - Gruziju, ar 74:69 - Dominikānas Republiku un ar 94:57 - Somiju. Bet pirmajā pārbaude spēlē Taivānā ar 84:72 pieveica Puertoriko.

Pasaules kausa finālturnīrs no 25. augusta līdz 10. septembrim notiks Indonēzijā, Japānā un Filipīnās. Latvijas izlase apakšgrupas spēles, kurās tiksies ar Franciju, Kanādu un Libānu, aizvadīs Indonēzijas galvaspilsētā Džakartā.

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvs 2023. gada Pasaules kausa finālturnīram:

Rodions Kurucs (Mursijas UCAM, Spānija), Dāvis Bertāns (Oklahomasitijas "Thunder", NBA), Dairis Bertāns ("VEF Rīga"), Anžejs Pasečņiks ("Palencia", Spānija), Rolands Šmits (Kauņas "Žalgiris", Lietuva), Artūrs Strautiņš (Tortonas "Derthona", Itālija), Klāvs Čavars (Jokohamas "Exellence", Japāna), Aigars Šķēle (Lielpolijas Ostruvas "Stal", Polija), Andrejs Gražulis (Trento "Aquila", Itālija), Artūrs Kurucs (Patras "Promitheas", Grieķija), Artūrs Žagars (bez kluba), Kristers Zoriks (Izmiras "Petkim Spor", Turcija).