Baško-Melnbārde un Jēkabsone-Žogota atgriežas Latvijas izlasē
Gunta Baško-Melnbārde ir pārdomājusi un atkal atgriezīsies Latvijas valstsvienībā.
Basketbols
2015. gada 12. marts, 16:14

Baško-Melnbārde un Jēkabsone-Žogota atgriežas Latvijas izlasē

Jauns.lv

Gatavojoties šovasar gaidāmajam Eiropas čempionātam, Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš paplašinātajā kandidāšu sarakstā kopumā iekļāvis 19 spēlētājas, tostarp pieredzējušās Aneti Jēkabsoni-Žogotu un Guntu Baško-Melnbārdi, informē Latvijas Basketbola savienības (LBS).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas izlases treniņnometne sāksies 5.maijā, bet kopumā paredzētas 12 pārbaudes spēles. Tomēr līdz treniņu sākumam kandidāšu loks tiks samazināts līdz 15 basketbolistēm. Lai sagatavošanās process būtu efektīvāks, izlases treneri uzmanību koncentrēs uz darbu iespējami labākajā sastāvā. Dažas spēlētājas paliks rezervē un tiks iesaistītas treniņos, ja radīsies nepieciešamība.

"Prieks, ka Anete Jēkabsone-Žogota un Gunta Baško-Melnbārde izteikušas vēlmi atgriezties valstsvienībā un piekritušas iekļaušanai kandidātu sarakstā. Tik pieredzējušu spēlētāju līdzdalība jūtami paaugstinās komandas profesionālo līmeni un cels cīņas garu. Patīkami, ka laikā, kad daudzu Eiropas valstu komandas meklē iespēju pastiprināties, naturalizējot amerikānietes, mēs varam likt mūsu "slēptās" rezerves," LBS citē Zvirgzdiņa teikto. "Protams, lai Anetes un Guntas iesaistīšanās kļūtu par realitāti, viņām jānovēl veiksme un veselība klubu sezonas pēdējos divos mēnešos. Tas attiecas arī uz citām valstsvienības kandidātēm, tāpēc nesteigšos nosaukt pamatsastāva piecpadsmitnieku. Taču arī nekavēšos ar lēmumu, lai spēlētājas, kurām nebūs reālu izredžu spēlēt Eiropas čempionātā, varētu laikus plānot savu laiku."

Zvirgzdiņš atklāja, ka regulāri sazinās ar Jēkabsoni-Žogotu, kura šosezon spēlē Krievijas klubā Kurskas "Dinamo".

"Anetei pašreiz ļoti svarīgas ir ģimeniskās vērtības. Šis aspekts tiks ņemts vērā, un, zinot spēlētājas profesionalitāti, esmu pārliecināts, ka darbu ir iespējams sakārtot tā, lai zaudētājos nebūtu ne spēlētāja, ne komanda," uzsvēra Zvirgzdiņš.

Jēkabsone-Žogota Latvijas izlases sastāvā nav spēlējusi kopš 2009.gada Eiropas čempionāta, kas norisinājās Rīgā. Viņa ilgu laiku vilcinājās par lēmuma paziņošanu, taču par aiziešanu no valstsvienības paziņoja vien 2013.gadā.

Tikmēr Baško-Melnbārde no izlases aizgāja pēc 2011.gada Eiropas čempionāta.

Starp kandidātēm tikmēr nav iekļauta viena no potenciālajām izlases līderēm Elīna Babkina, kura šogad nolēmusi izmēģināt spēkus Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) vienības Losandželosas "Sparks" rindās.

Kopumā kandidāšu sarakstā nav piecu spēlētāju, kuras pērn Latvijai palīdzēja izcīnīt tiesības spēlēt Eiropas čempionātā.

"Babkina maijā uzaicināta uz Losandželosas kluba treniņnometni, un viņas prioritāte šopavasar būs karjera WNBA. Kristīnes Silarājas un Ievas Veinbergas pozīcijās klāt nākušas pieredzējušās basketbolistes, konkurence saasinājusies, un priekšroka būs spēlētājām, kuras varēs papildināt līderes un dažādot komandas spēles stilu. Žēl, ka smaga savainojuma dēļ sezona jau beigusies Baibai Eglītei. Tikmēr pieredzējusī Zane Tamane šosezon vēl nav spēlējusi un mūsu sarunās vairākkārt uzsvērusi, ka patlaban viņai dzīvē ir citas prioritātes. Respektēju Zanes lēmumu, taču viņai durvis uz izlasi nav aizvērtas. Zinu, ka Tamane tikko pieteikta Latvijas čempionāta spēlēm RSU/"Merks" sastāvā. Ja sezonas beigas viņai būs veiksmīgas un Zane gribēs palīdzēt valstsvienībai, ir iespējami dažādi papildu risinājumi," atklāja Zvirgzdiņš.

Latvijas šovasar gaidāmajā Eiropas čempionātā cīnīsies vienā apakšgrupā ar Serbiju, Horvātiju, Krieviju un Lielbritāniju.

Gaidāmajā turnīrā piedalīsies 20 komandas, kas tika salozētas pa piecām izlasēm četrās apakšgrupās. Pēc viena apļa aizvadīšanas trīs pirmo vietu ieguvējas kvalificēsies otrajam posmam, ņemot līdzi savstarpējo spēļu rezultātus, kamēr ceturto un piekto pozīciju īpašniecēm turnīrs būs beidzies.

Otrajā posmā 12 valstsvienības būs sadalītas pa sešām divās apakšgrupās. Pēcāk četru pirmo vietu ieguvējas kvalificēsies ceturtdaļfinālam.

Eiropas čempiones izcīnīs tiesības spēlēt 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kamēr 2.-5.vietas ieguvējas piedalīsies Olimpiādes kvalifikācijas turnīrā.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Ungārijā un Rumānijā norisināsies no 11. līdz 28.jūnijam.

Latvijas izlase šim Eiropas čempionātam kvalificējās pēc pagājušajā vasarā ļoti veiksmīgi aizvadītā kvalifikācijas turnīra, kurā Ainara Zvirgzdiņa vadītā komanda izcīnīja piecas uzvaras sešās spēlēs, izcīnot pirmo vietu apakšgrupā.

Pirms diviem gadiem notikušajā Eiropas čempionātā Latvija cieta zaudējumus visās trīs spēlēs, turnīru noslēdzot jau pēc apakšgrupu sacensībām. Eiropas čempionāta finālturnīrā latvietes piedalīsies sesto reizi pēc kārtas.

Latvijas sieviešu basketbola izlases paplašinātais kandidāšu sastāvs Eiropas čempionātam:

Zane Eglīte, Kate Aizsila (abas - RSU/"Merks"), Anda Eibele, Ieva Krastiņa, Kate Krēsliņa, Kitija Laksa, Rūta Vaidere, Ieva Kūlīte, Zenta Meļņika (visas - "TTT Rīga"), Anete Jēkabsone-Žogota (Kurskas "Dinamo", Krievija), Gunta Baško-Melnbārde ("Basket Landes", Francija), Liene Priede (Hemnicas "ChemCats", Vācija), Zane Jākobsone, Sabīne Niedola (abas - "Cēsis"), Dita Liepkalne (Bembivres "Embutidos Pajariel", Spānija), Dita Rozenberga ("San Salvatore", Itālija), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Kristīne Vītola (Saragosas "Mann-Filter", Spānija), Aija Putniņa (San Martino di Lupari "Fila", Itālija).

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA