foto: EPA/Scanpix
"Riga" izglābjas un ar uzvaru papildlaikā iekļūst UEFA Konferences līgas kvalifikācijas trešajā kārtā
Latvijas futbola komanda "Riga" uzvarēja "Kecskemet" no Ungārijas.
Futbols
2023. gada 3. augusts, 23:05

"Riga" izglābjas un ar uzvaru papildlaikā iekļūst UEFA Konferences līgas kvalifikācijas trešajā kārtā

Jauns.lv/LETA

Latvijas futbola komanda "Riga" ceturtdien UEFA Konferences līgas kvalifikācijas otrās kārtas atbildes spēlē izglābās no zaudējuma summā pamatlaikā un, pateicoties Muhameda Ngoma papildlaika priekšpēdējā minūtē gūtajiem vārtiem, iekļuva trešajā kārtā.

"Riga" atbildes spēlē mājās pēc pamatlaika ar 2:1 (0:1) uzvarēja "Kecskemet" no Ungārijas. Divu maču summā rezultāts bija 3:3 un spēle turpinājās pagarinājumā, kura kompensācijas laika otrajā minūtē Ngoms izrāva uzvaru summā - 4:3.

Otrā puslaika kompensācijas laikā "Riga" komandu no zaudējuma summā izglāba izcilu maču aizvadījušais Gotjē Mankendā, bet pirms tam vārtus guva Glodi Ngondā.

Trešajā kārtā "Riga" tiksies ar Nīderlandes komandu "Twente", kas divu spēļu summā pārspēja Zviedrijas klubu "Hammarby IF".

"Twente"  viesos pēc 90 minūtēm ar 0:1 (0:1) zaudēja Zviedrijas klubam "Hammarby IF". Divu maču summā bija neizšķirts 1:1 un spēle turpinājās pagarinājumā, kurā viesiem 115. minūtē vārtus guva marokāņu pussargs Juness Taha.

2010.gada Nīderlandes čempione "Twente" iepriekšējā sezonā "Eredivisie" ieņēma piekto vietu. Iepriekšējā Konferences līgas kvalifikācijā tā nepārvarēja izšķirošo kārtu, kurā piekāpās Itālijas klubam Florences "Fiorentina".

Nākamo kārtu sasniedza arī Latvijas čempione "Valmiera". Pirms tam ceturtdien otro kārtu nepārvarēja iepriekšējās sezonas grupu turnīra dalībniece RFS un Eirokausu debitante "Auda".

Spēles astotajā minūtē pēc vārtsarga Nila Toma Puriņa kļūdas pretinieki ieguva bumbu "Riga" soda laukumā un mājiniekus sodīja Leventa Vāgo, kurš panāca 1:0 ungāru labā. Puslaika turpinājumā "Riga" arvien vairāk pretiniekus piespieda vārtiem, īpaši aktīvu spēli demonstrējot Mankendā, taču līdz pārtraukumam rezultātu izlīdzināt neizdevās. 

Otrajā puslaikā rīdzinieki turpināja veidot uzbrukumus un 62.minūtē pēc Mankendā piespēles no labās malas ar galvu bumbu vārtos raidīja Ngondā - 1:1 mačā  un 2:3 summā.

Arī noslēdzošajā pusstundā "Riga" komandai bija izteikts pārsvars, taču uzvarai summā tuvojās pretinieki. Kompensācijas laikā pēc neatlaidīga Mankendā uzbrukuma "Riga" nopelnīja stūra sitienu. Pieliktā laika piektajā minūtē bumba pie soda laukuma līnijas nonāca pie Mankendā, kurš bija nekļūdīgs - 2:1 mačā un 3:3 summā.

Kompensācijas laika priekšpēdējā minūtē Brians Penja trāpīja ar bumbu pa vārtu stabu, neizmantojot iespēju, kas tūlītēji ievestu "Riga" nākamajā kārtā. Papildlaika astotajā minūtē Penja tomēr ieraidīja bumbu vārtos, taču aizmugures situācijas dēļ rezultāts palika nemainīgs.

Papildlaika 18. minūtē pēc Mankendā piespēles Kemelo Nguenā norībināja vārtu pārliktni, bet dažas minūtes vēlāk "Riga" neizmantoja izcilu iespēju, izskrienot vairākiem futbolistiem pret vienu viesu aizsargu.

Papildlaika kompensācijas laika otrajā minūtē Ngoms ar izcili izpildītu soda sitienu panāca rezultātu 4:3 summā un ieveda "Riga" komandu nākamajā kārtā.

"Riga" pirms nedēļas viesos ar 2:1 atzina "Kecskemet" pārākumu.

Jau ziņots, ka otro kārtu pārvarēja "Valmiera", kas čempionu zara trešajā kārtā tiksies ar Tirānas "Partizani" no Albānijas.

Tikmēr iepriekšējās sezonas grupu turnīra dalībniece RFS atbildes mačā Baku, stundu spēlējot mazākumā, ar rezultātu 1:2 (0:0) piekāpās Masaziras "Sabah" un divu maču summā zaudēja ar 1:4. Rīgas komandas labā vārtus guva Jānis Ikaunieks.

RFS izredzes atspēlēties mazinājās spēles 34. minūtē, kad pussargs Artūrs Zjuzins saņēma savu otro dzelteno kartīti dažu minūšu laikā un tika noraidīts no laukuma. Pēc tās pašas epizodes laukuma bija jāatstāj arī RFS galvenajam trenerim Viktoram Morozam, kurš iebilda tiesnešu lēmumam.

Otrā puslaika sākumā RFS vairākkārt bīstami uzbrukuma pretinieku vārtiem, bet vienā no pretuzbrukumiem Jevgeņijam Nerugalam bija jāglābj viesi no nonākšanas iedzinējos.

Ilgstošie centieni atspēlēties vainagojās panākumiem 66. minūtē, kad Ikaunieks uztvēra bumbu soda laukumā un meistarīgi nolika to pa sitienam, panākot 1:0 mačā jeb 1:2 summā. Vēl vairākas teicamas iespējas palika neizmantotas, tikmēr 77. minūtē Džojs Lenss Mikels pretuzbrukumā panāca 1:1.

Kompensācijas laikā mājinieki pretuzbrukumā izskrēja četratā pret vienu RFS futbolistu un Emanuēls Apehs nodrošināja uzvaru arī summā.

Pagājušajā nedēļā RFS Jūrmalā mačā ar "Sabah" neizmantoja daudzas iespējas un piekāpās ar 0:2. 

Tikmēr "Auda" viesos ar rezultātu 1:4 (0:3) zaudēja Slovākijas vienībai Trnavas "Spartak" un divu maču summā piekāpās ar 2:5. Pērnā gada Latvijas kausa ieguvējai "Audai" šī bija debija Eiropas klubu turnīros. Vienīgos vārtus viesiem guva Menijs Ačols.

Pirmajā puslaikā izteikts pārsvars bija mājiniekiem, kamēr "Auda" centās atbildēt ar pretuzbrukumiem. Vienā no tiem netika izmantota iespēja gūt vārtus, pretinieki ātri aizskrēja uzbrukumā un Eriks Daniels ar tālu sitienu gandrīz no soda laukuma stūra panāca 1:0. 

Trīs minūtes vēlāk Marko Džuričins netraucēts no vārtu priekšas nostiprināja "Spartak" komandai vadību. Abos pirmajos vārtos asistēja Martins Mikovičs.

Kompensācijas laika pirmajā minūtē pēc soda sitiena Lukāšs Štetina burzmā vārtu priekšā ieraidīja bumbu tīklā - 3:0.

Otrajā puslaikā, kad līdz pamatlaika beigām bija palikušas 15 minūtes, bumba pēc Romana Prohāzka sitiena rikošetā nonāca "Audas" vārtos. 88. minūtē Ačols uzņēmās iniciatīvu un ar sitienu soda laukumā panāca 1:4.

"Auda" pagājušajā nedēļā pret pāra favorīti "Spartak" lielu daļu mača spēlēja vairākumā un cīnījās neizšķirti 1:1, saglabājot labas cerības iekļūt trešajā kārtā.

Grupu turnīra sasniegšanai nepieciešams pārvarēt kopumā četras kvalifikācijas kārtas.

Sacensību fināls notiks 2024. gada 29. maijā Atēnās.

Iepriekšējās sezonas finālā Vesthemas "United" futbolisti finālā ar 2:1 pārspēja RFS pretinieci grupu turnīrā Florences "Fiorentina".