foto: ddp/Belga News Agency / Vida Press
Slovēnijas riteņbraucējs Pogačars svin uzvaru "Tour de France" pirmspēdējā posmā
Slovēnis Tadejs Pogačars.
Citi sporta veidi
2023. gada 22. jūlijs, 18:54

Slovēnijas riteņbraucējs Pogačars svin uzvaru "Tour de France" pirmspēdējā posmā

Jauns.lv / LETA

Slovēnijas riteņbraucējs Tadejs Pogačars sestdien izcīnīja uzvaru prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" 20.posmā, kamēr Latvijas riteņbraucējs Krists Neilands ierindojās 70.pozīcijā.

Pirmspēdējā posmā riteņbraucēji mēroja 133,5 kilometrus, pārvarot sešus kategorizētos kāpumus.

Apmēram 40 kilometrus pēc starta Neilands bija vadošo riteņbraucēju grupā, kuras priekšgalā bija kopvērtējuma līderis dānis Jonass Vingegords ("Jumbo-Visma"). Vadošā grupa brauciena gaitā saruka līdz sešiem braucējiem, taču latvietis nenoturējās vadošajā grupā un brauciena otro pusi turpināja kopā ar peletonu.

Finiša spurtā piecu vadošo riteņbraucēju grupā uzvaru izcīnīja Pogačars (UAE), kurš atstāja aiz sevis austrieti Fēliksu Gallu ("AG2R Citroen"), kamēr trešajā pozīcijā ierindojās Vingegords, bet ceturto un piekto vietu ieņēma Lielbritānijas riteņbraucēji Saimons Jeitss ("Jayco AlUla") un Edams Jeitss (UAE).Vadošā grupa distanci veica trīs stundās 27 minūtēs un 18 sekundēs.

Neilands ("Israel - Premier Tech"), kurš tika pie astoņiem punktiem sprinta starpfinišā, finišu sasniedza kopā ar grupu, kas atpalika no labākā rezultāta 20 minūtes un 39 sekundes.

Vingegords kopvērtējumā ir pārliecinošs līderis un ir teju nodrošinājis uzvaru visā velobraucienā, iekrājot septiņas minūtes un 29 sekundes lielu pārsvaru pār vicelīderi Pogačaru. Dānis tikai lielas neveiksmes gadījumā nekļūs par kopvērtējuma uzvarētāju.

Nedēļas ievadā dānim bija tikai desmit sekunžu pārsvars kopvērtējumā, individuālajā braucienā viņš to palielināja teju līdz divām minūtēm, bet trešdien tūres smagākajā posmā ieguva septiņu minūšu un 35 sekunžu handikapu.

Neilands zaudē gandrīz trīs stundas un kopvērtējumā ir 50.pozīcijā. Kalnu karaļa vērtējumā latvietis ir 25.vietā, bet sprintā iekrātajos punktos ieņem 42.pozīciju.

Vēl pirms pēdējā posma uzvaru kalnu karaļa vērtējumā pirmo vietu nodrošināja Itālijas riteņbraucējs Džūlio Čikone ("Lidl - Trek"), kurš sakrājis 105 punktus.

Velobrauciens 23.jūlijā noslēgsies Elizejas laukos Parīzē, 21 posmā veicot vairāk nekā 3400 kilometru.

Pērn savu pirmo lielo titulu Francijā izcīnīja dānis Jonass Vingegords, pārspējot iepriekšējo divu gadu čempionu slovēni Tadeju Pogačaru. Toms Skujiņš ierindojās 60., bet Neilands - 78.vietā.

Neilands "Tour de France" piedalās trešo reizi karjerā. "Israel - Premier Tech" komanda pēc pērnās sezonas zaudēja UCI Pasaules tūres līmeņa licenci, šogad "Tour de France" startējot ar rīkotāju speciālo ielūgumu. Komandai tika izvirzīts mērķis - cīnīties par uzvarām atsevišķos posmos.