foto: AFP/Scanpix
Jaunzēlandē un Austrālijā sākas vēsturē pirmais 32 izlašu Pasaules kausa finālturnīrs futbolā sievietēm
Kadrs no Pasaules kausa atklāšanas spēles starp Jaunzēlandi un Norvēģiju.
Futbols
2023. gada 20. jūlijs, 11:24

Jaunzēlandē un Austrālijā sākas vēsturē pirmais 32 izlašu Pasaules kausa finālturnīrs futbolā sievietēm

Jauns.lv/LETA

Ar diviem mačiem Oklendā un Sidnejā šodien sāksies Pasaules kausa finālturnīrs futbolā sievietēm, pirmo reizi meistarsacīkstēs startējot 32 izlasēm.

Vispirms plkst.10 pēc Latvijas laika Oklendā viena no finālturnīra saimniecēm Jaunzēlande A apakšgrupā tiksies ar Norvēģiju, bet plkst.13 Sidnejā B apakšgrupas cīņā laukumā dosies Austrālija un Īrija. Dienas pirmo spēli tiešraidē translēs kanāls LTV7, kas pārraidīs daļu no finālturnīra mačiem. 

Deviņās Jaunzēlandes un Austrālijas pilsētās tiks aizvadītas kopumā 64 spēles, čempiones noskaidrojot 20. augustā "Stadium Australia" Sidnejā.

Futbolistes par Pasaules kausa trofeju cīnīsies devīto reizi vēsturē. 1991. gadā pirmajā turnīrā spēlēja 12 izlases, no 1999. gada finālturnīrā piedalījās 16 izlases, 2015. gadā meistarsacīkstes paplašinājās līdz 24 valstsvienībām, bet šogad pirmo reizi piedalīsies 32 komandas.

Finālturnīrā pieaudzis ne tikai izlašu skaits, bet arī balvu fonds, kas, salīdzinot ar 2019.gada meistarsacīkstēm, ir vairāk nekā trīskāršojies līdz 152 miljoniem ASV dolāru. Tas ir arī desmit reižu lielāks par 2015. gadā piedāvāto balvu fondu, taču krietni mazāks par 440 miljoniem, kurus pērn finālturnīrā Katarā sadalīja vīriešu izlases.

Par turnīra galveno favorīti tiek uzskatīta ASV, bet labas izredzes uz augstvērtīgu rezultātu ir arī Zviedrijai, Anglijai, Vācijai, Spānijai, Francijai un Austrālijai.

Finālturnīrā spēlēs iepriekšējo divu gadu "Ballon d'Or" ieguvēja Spānijas izlases pussardze Aleksija Puteljasa, kura pērn par labāko tika atzīta arī FIFA versijā, spītējot tam, ka pusgadu nespēlēja ceļgala traumas dēļ. Puteljasa kā pirmā Spānijas izlasē pārsniegusi 100 maču robežu, 101 spēlē izceļoties ar 28 gūtiem vārtiem.

Vienu no divām mājiniecēm Austrāliju cīņā vedīs Puteljasas vienaudze Londonas "Chelsea" uzbrucēja Sema Kera. Futboliste pieaugušo izlasē debitēja 15 gadu vecumā un aizvadītajos 120 mačos izcēlusies ar vidēji vismaz vieniem vārtiem divās spēlēs (63), 2019. gada Pasaules kausā pretinieces pārspējot piecas reizes.

Karjerā pēdējais finālturnīrs būs vienai no izcilākajām kājbumbas meistarēm 38 gadus vecajai ASV izlases uzbrucējai Meganai Rapino. Amerikānietei valstsvienībā aiz muguras ir 199 spēles, kurās gūti 63 vārti un atdotas 73 rezultatīvas piespēles. Rapino ir divkārtēja Pasaules kausa ieguvēja.

Savainojumu skartajai Anglijas izlasei līderes loma būs jāuzņemas pussardzei Keirai Volšai, kuras devums bija nozīmīgs arī pērn izcīnītajā Eiropas čempioņu titulā. Futboliste pērn no Mančestras "City" uz "Barcelona" pārcēlās par rekordlielu summu sieviešu futbolā 400 000 Lielbritānijas mārciņu.

Finālturnīra dalībnieču vidū ir arī visu laiku labākā vārtu guvēja UEFA Čempionu līgā sievietēm Norvēģijas izlases uzbrucēja Ada Hēgerberga. Lionas "Olympique" futboliste pērn pēc piecu gadu pārtraukuma atgriezās Norvēģijas valstsvienībā, kurā kopumā 76 mačos izcēlusies ar 43 gūtiem vārtiem.

Bez Keras finālturnīrā spēlēs arī tādas pieredzējušas futbolistes kā kanādiete Kristīne Sinklēra, brazīliete Marta Vjeira da Silva jeb Marta, francūziete Vendija Renāra un amerikāniete Aleksa Morgana. Sinklēra izlašu spēlēs guvusi 190 vārtus, kas no šobrīd aktīvajiem futbolistiem ir grūti sasniedzams rekords kā sieviešu, tā vīriešu konkurencē. 

No jaunās paaudzes zvaigznēm spēlēs ASV uzbrucēja Sofija Smita, jamaikiete Džodi Brauna un Haiti pussardze Melčije Dumornaja jeb Korventina. Dienvidkorejas sastāva iekļauta 16 gadus vecā ASV dzimusī uzbrucēja Keisija Fēra.

Smagu savainojumu, lielākoties ceļgala traumu dēļ, finālturnīrā nespēlēs tādas zināmas futbolistes kā Anglijas izlases kapteine Lea Viljamsone, rezultatīvā uzbrucēja Beta Mīda un pussardze Frančeska Kērbija, nīderlandiešu uzbrucēja Vivanne Miedema, franču uzbrucējas Delfīne Kaskarino un Marija Antuanete Katoto, kā arī amerikānietes Katarina Makario un Mellorija Svonsone.

Pirms četriem gadiem Francijā notikušā finālturnīra finālā ASV ar 2:0 uzvarēja Nīderlandi un izcīnīja otro trofeju pēc kārtas, kā arī ceturto vēsturē. Divreiz meistarsacīkstēs uzvarējusi Vācija, bet pa vienai trofejai ir Norvēģijai un Japānai.

2023. gada Pasaules kausa futbolā finālturnīra apakšgrupas:

A apakšgrupa: Jaunzēlande, Norvēģija, Filipīnas, Šveice;

B apakšgrupa: Austrālija, Īrija, Nigērija, Kanāda;

C apakšgrupa: Spānija, Kostarika, Zambija, Japāna;

D apakšgrupa: Anglija, Haiti, Dānija, Ķīna;

E apakšgrupa: ASV, Vjetnama, Nīderlande, Portugāle;

F apakšgrupa: Francija, Jamaika, Brazīlija, Panama;

G apakšgrupa: Zviedrija, Dienvidāfrikas Republika, Itālija, Argentīna;

H apakšgrupa: Vācija, Maroka, Kolumbija, Dienvidkoreja.