foto: AFP/Scanpix
Vingegords uzvar "Tour de France" vienīgajā individuālajā braucienā un ievērojami palielina pārsvaru
Dānis Jonass Vingegords.
Citi sporta veidi
2023. gada 18. jūlijs, 18:59

Vingegords uzvar "Tour de France" vienīgajā individuālajā braucienā un ievērojami palielina pārsvaru

Jauns.lv/LETA

Prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" kopvērtējuma līderis dānis Jonass Vingegords otrdien uzvarēja 16. posmā - individuālajā braucienā - un savu pārsvaru pār slovēni Tadeju Pogačaru palielināja līdz teju divām minūtēm.

Latvijas riteņbraucējs Krists Neilands uzrādīja 77. rezultātu.

Pēc pēdējās sacensību brīvdienas otrdien sportisti Augšsavojā spēkojās šī gada tūrē vienīgajā individuālajā braucienā, kurā bija jāveic 22,4 kilometri, pēdējie seši no tiem kāpumā.

Pirms šī posma Vingegorda ("Jumbo-Visma") pārsvars pār Pogačaru (UAE) bija tikai desmit sekundes, taču distancē dānis bija ievērojami ātrāks, pakāpeniski palielinot savu handikapu un svinot uzvaru. Pogačaram nepalīdzēja arī velosipēda maiņa kāpuma sākumā.

Vingegords individuālo braucienu veica 32 minūtēs un 36 sekundēs, Pogačars zaudēja vienu minūti un 38 sekundes un bija otrais, bet trešo vietu ieņēma uzvarētāja komandas biedrs beļģis Vouts van Ārts, kurš no dāņa atpalika divas minūtes un 51 sekundi.

Neilands ("Israel - Premier Tech") šo distanci veica sešas minūtes un 27 sekundes lēnāk par uzvarētāju.

No atlikušajiem pieciem posmiem divi būs izteikti kalnu etapi, kuros iespējams veikt ievērojamas izmaiņas kopvērtējumā, taču Vingegordu un Pogačaru tagad šķir jau viena minūte un 48 sekundes. Gandrīz septiņas minūtes Pogačaram zaudē viņa komandas biedrs brits Edams Jeitss.

Neilands atpaliek vairāk nekā divas stundas un ir 45. vietā, bet kalnu karaļa ieskaitē latvietis ir 17. pozīcijā.

Velobrauciens noslēgsies 23. jūlijā Elizejas laukos Parīzē, 21 posmā veicot vairāk nekā 3400 kilometru.

Pērn savu pirmo lielo titulu Francijā izcīnīja dānis Jonass Vingegords, pārspējot iepriekšējo divu sezonu čempionu slovēni Tadeju Pogačaru. Toms Skujiņš ierindojās 60., bet Neilands - 78.vietā.

Neilands "Tour de France" piedalās trešo reizi karjerā. "Israel - Premier Tech" komanda pēc pērnās sezonas zaudēja UCI Pasaules tūres līmeņa licenci, šogad "Tour de France" startējot ar rīkotāju speciālo ielūgumu. Komandas mērķis ir cīnīties par uzvarām atsevišķos posmos.