foto: Maria Laura Antonelli/AGF/SIPA
Ukrainas sporta leģenda — nodevējs? Pasaulslaveno sportistu apsūdz biznesā ar okupantiem
Leģendārais kārtslēcējs un bijušais Ukrainas olimpiskās komitejas prezidents Sergejs Bubka
Sporta zvaigznes
2023. gada 12. jūlijs, 09:34

Ukrainas sporta leģenda — nodevējs? Pasaulslaveno sportistu apsūdz biznesā ar okupantiem

Jauns.lv

Bijušajam pasaules rekordistam kārtslēkšanā un ilggadējam Ukrainas Olimpiskās komitejas (UOK) prezidentam Sergejam Bubkam ir jāatņem valsts apbalvojumi un viņš jāizslēdz no UOK par saviem biznesa sakariem ar okupantiem, paziņoja UOK loceklis skeletonists Vladislavs Heraskevičs.

Viņš paziņoja, ka ierosinājis UOK sportistu komisijas sēdi, kurā apspriedīs Bubkas izslēgšanu no organizācijas, Ukrainas Varoņa nosaukuma un citu valsts apbalvojumu atņemšanu. Viņš apgalvoja, ka pagaidām nav sekojusi nekāda UOK un Ukrainas Jaunatnes un sporta ministrijas reakcija.

"Visiem neliešiem, kuriem ir vai bija bizness ar okupantiem, un tādējādi bagātināja valsts teroristes budžetu, ir jāsaņem sods, un viņi obligāti tiks sodīti," uzskata Heraskevičs.

10. jūlijā “Bihus.info” publicēja materiālus par Bubkas ģimenes uzņēmuma “Monblan” reģistrāciju Krievijas juridisko personu reģistrā, kā arī par viņa ģimenes biznesu Doneckas separātistu “tautas republikā”. "Monblan" juridiskā adrese ir Doneckā, Sergejs Bubka ir līdzdibinātājs, bet direktors ir viņa vecākais brālis Krievijas pilsonis Vasilijs Bubka. Ukraiņus vēl vairāk nokaitināja ziņas, ka Sergeja Bubkas nodokļu maksātāja reģistrācijas numurs sākas ar 91, kas nozīmē reģistrāciju Krievijas anektētajā Krimā. Tiek ziņots, ka uz Bubkas vārda Doneckas separātistu republikā reģistrētas vēl divas firmas — "Sergeja Bubkas sporta klubs" un "Avgust".

Šādi atklājumi šokēja Ukrainas sabiedrību, jo Bubka bija pazīstams cīnītājs pret Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību starptautiskajās sacensībās.

Pašlaik Krievijas okupētajā Luhanskā 1963. gadā dzimušais Sergejs Bubka ir viens no visu laiku izcilākajiem vieglatlētiem, kura aktīvā sportista karjera ilga 20 gadus — līdz 2001. gadam. Viņš sasniedzis 35 pasaules rekordus un bija pirmais, kurš pārvarēja 6 metru augstumu. Viņš bija 1988. gada olimpiskais čempions, seškārtējais pasaules čempions, Ukrainas Olimpiskās komitejas prezidents no 2005. līdz 2022. gadam, 2013. gadā nesekmīgi kandidēja uz Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) prezidenta amatu.

Pēc sportista karjeras noslēgšanas Bubka iesaistījās politikā, kļūstot par frakcijas "Par vienotu Ukrainu" un "Reģionu partijas" frakcijas pārstāvi Augstākajā radā, kā arī bija toreizējā prezidenta Viktora Janukoviča padomnieks. Tieši Janukoviča gāšana 2014. gadā izraisīja Krievijas agresiju, vispirms anektējot Krimu, pēc tam uzsākot karu Donbasā, izveidojot divus separātistu veidojumus.

Pēc Krievijas invāzijas Ukrainā 2022. gadā Bubka publiski pauda atbalstu savai valstij un solīja aizstāvēt Ukrainu ar visiem iespējamiem līdzekļiem, izmantojot visus savus starptautiskos sakarus. “Mēs uzvarēsim!” toreiz rakstīja Bubka.