foto: Paula Čurkste/LETA
Izvēlēs jauno LOK prezidentu, visiem kandidātiem skeleti skapī
Latvijas Olimpiskās kustības simtgadei veltītā grāmata "Olimpiskās medaļas Latvijai".
Citi sporta veidi
2023. gada 10. jūlijs, 13:43

Izvēlēs jauno LOK prezidentu, visiem kandidātiem skeleti skapī

Jauns.lv

Otrdien, 11. jūlijā tiks vēlēts Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents, taču kandidātiem pie pozitīvajām īpašībām ir būtiski mīnusi, gan saistībā ar Krieviju, gan biznesa aktivitātēm, vēsta portāls "lsm.lv". Sporta aprindās Izskanējuši viedokļi, ka šoreiz prātīgāk būtu neievēlēt nevienu no trim kandidātiem, bet ļaut līdz nākamajām vēlēšanām, kas notiks jau pēc nepilna gada turpināt vadīt ģenerālsekretāram Kārlim Lejniekam.

LOK Ģenerālās asamblejas ārkārtas sesija 2023. gada 26. maijā

Latvijas Olimpiskā komitejas (LOK) Ģenerālās asamblejas ārkārtas sesija, kurā tika lemti vairāki jautājumi, tajā skaitā par ģenerālsekretāra Kārļa Lejnieka atsaukšanu ...

gallery icon

LOK prezidenta amats kļuva vakants šā gada maijā, kad no tā atkāpās Žoržs Tikmers. Prezidents tiks vēlēts uz nepilnu gadu jeb atlikušo Tikmera prezidentūras termiņu.

Uz amatu kandidē Airēšanas federācijas prezidente Gunta Vlasenko, Volejbola federācijas prezidents Jānis Buks un Eiropas Modernās pieccīņas viceprezidents Andris Feldmanis. Zīmīgi, ka Eiropas Modernās pieccīņas federācijas prezidente ir krieviete Tatjana Ardabjeva un pati federācija ir bāzēta Krievijā. To piemin kā vienu no Feldmaņa lielākajiem mīnusiem cīņā par LOK prezidenta krēslu.

Tāpat Feldmanis gan medijiem, gan federāciju prezidentiem nerāda savu prezidenta kandidāta programmu. To viņš plāno prezentēt tikai LOK Ģenerālajā asamblejā. Feldmanis bijis ilggadējs Latvijas Modernās pieccīņas prezidents, taču nav izcēlies ar lielām sekmēm finansējuma piesaistē. Tieši naudas piesaisti sportam Feldmanis min kā galveno darāmo darbu prezidenta amatā. Kā uzņēmējs viņš ar ļoti labām sekmēm darbojas sporta preču mazumtirdzniecībā. Viņa kandidatūra tuvāka ir tiem biedriem, kuri nevēlas strauju kursa maiņu un ir pret visu sporta organizāciju apvienošanos zem LOK karoga.

Andris Feldmanis

Plusi

Veiksmīgs uzņēmējs.

Liela pieredze olimpiskajā kustībā.

Ieņēmis vairākus vadošus amatus sporta sistēmā.

Mīnusi

Viceprezidents Krievijā bāzētā federācijā.

Nevienam nerāda savu prezidenta kandidāta programmu.

Ar vājām sekmēm piesaistījis finansējumu modernajai pieccīņai.

Jānis Buks ir "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs. Pirms tam vadījis "Nordea" banku, ieņēmis vadošu loma tās apvienošanā ar DNB banku, izveidojot "Luminor". Buks spējis uzlabot arī Volejbola federācijas finansiālo rocību, turklāt tieši viņa laikā vīriešu volejbola izlase pirmo reizi kopš 1995. gada spēlēja Eiropas čempionāta finālturnīrā. Tomēr klubu volejbolā tieši Buka laikā piedzīvots regress, Latvijai paliekot vien ar trim pusprofesionālām komandām. Ēnu Buka reputācijai met arī iekšējās kolīzijas "Olainfarm" un bijušo darbinieku publiskie paziņojumi. Nesen plašsaziņas līdzekļos parādījās Investoru un mazākuma akcionāru biedrības (IMAB) paziņojums, ka ir bīstami par prezidentu ievēlēt personu, kura ir bijusi instrumentāla triju miljonu eiro vērtu aktīvu izkrāpšanā vai izzagšanā no AS "Olainfarm" saistībā ar villu Taizemē. Kā mīnuss tiek piesaukts arī autoritātes trūkums sporta aprindās, jo Buks nav bijis augsta līmeņa sportists un arī kā funkcionārs ilgu laiku bijis visai pasīvs sporta politikas veidošanā. Par Buku grasās balsot tās federācijas, kas vēlas krasas pārmaiņas un iestājas par sporta organizāciju apvienošanu zem LOK karoga.

Jānis Buks

Plusi

Pieredze lielu uzņēmumu vadīšanā un apvienošanā.

Spējis palielināt Volejbola federācijas budžetu.

Plašs ietekmīgu paziņu loks.

Mīnusi

Klubu volejbolā piedzīvots liels regress.

Reputācijas ēna ap darbu "Olainfarm".

Nav autoritāte sporta aprindās.

Gunta Vlasenko prezidentes amatam sevi izvirzīja pati. Bijusī airētāja par sava sporta veida priekšstāvi kļuva vien pirms gada. Sevišķa atbalsta viņai kā potenciālajai LOK prezidentei nav, vēsta "lsm.lv". 

Gunta Vlasenko

Plusi

Kā prioritāti izvirza bērnu un tautas sportu.

Spējusi uzlabot Airēšanas federācijas finansiālo situāciju.

Nevēlas, lai LOK būtu tikai patērētājas un lūdzējas lomā.

Mīnusi

Neiebilst pret Krievijas sportistu dalību sacensībās.

Pasīva komunikācijā ar citām federācijām.

Haotiska savās darbībās un idejās.

Par favorītiem uzskata Feldmani un Buku, abu izredzes ir samērā līdzīgas. Tiek minēts, ka izšķirošā loma balsojumā varētu būt LOK individuālajiem biedriem, kuru skaitā ir gan sporta leģendas, piemēram, Gunta Baško un Sandis Ozoliņš, gan žurnālisti, piemēram, Dainis Caune un Guntis Keisels. Iespējams, ka neviens kandidāts nesaņems vajadzīgo balsu skaitu un līdz nākamajām vēlēšanām Olimpisko komiteju turpinās vadīt tās ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks.

Jauns.lv jau informēja, ka Žorža Tikmera krēsls pamatīgi sašūpojās šajā pavasarī, kad klajā nāca fakti par vairākiem ar Tikmera bijušo un esošo dzīvesbiedri saistītiem uzņēmumiem, kas nodrošinājuši pakalpojumus LOK un olimpiskajiem centriem. Izvērtās skandāls, kurā Tikmers apsūdzības iespējamā interešu konfliktā noliedza, kā arī izteicās, ka pret viņu vērsta nomelnošanas kampaņa, lai "organizētu apvērsumu" un panāktu viņa atkāpšanos no LOK prezidenta amata. Tikmers arī izteica nožēlu, ka šī kampaņa, tiekot organizēta Latvijas Basketbola savienības (LBS) vadībā, kas liekot domāt, ka tiek realizētas šauras grupas intereses, upurējot sporta nozares un olimpiskās kustības reputāciju.