Basketbols
2023. gada 10. jūlijs, 11:43

Latvijas U-20 basketbolisti Eiropas čempionāta B divīzijas turnīra spēlē pēdējā sekundē izlaiž no rokām uzvaru pret Šveici un zaudē papildlaikā

Jauns.lv/LETA

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlase svētdien  Eiropas čempionāta B divīzijas trešajā mačā ar rezultātu 85:96 (15:13, 16:22, 20:20, 24:20, 10:21) zaudēja vienaudžiem no Šveices. Ar vienu uzvaru trīs spēlēs Latvija ieņem ceturto vietu starp piecām D apakšgrupas komandām.

Pamatlaika noslēdzošajās sekundēs latvieši bija vadībā ar 75:72, taču Šveices pēdējā uzbrukumā Markuss Lastiņš ar noteikumu pārkāpumu traucēja Masimiliāno Dellakvam izpildīt tālmetienu. Šveicietis realizēja visus trīs soda metienus, panākdams neizšķirtu, un Latvijai pēdējam uzbrukumam atlika viena sekunde, kurā uzvaru izraut neizdevās.

Latvijas basketbolisti papildlaiku sāka ar Pētera Piņņa bumbas triecienu grozā no augšas, bet turpinājumā vadību nenoturēja un, tāpat kā mačā pret Nīderlandi, piedzīvoja zaudējumu pagarinājumā.

Rihards Vāvers bija rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 25 punktiem, realizējot piecus tālmetienus. Pinnis piebalsoja ar 21 punktu, desmit atlēkušajām bumbām un pārliecinoši labāko +/- rādītāju komandā (+8), Otto Fārenhorsts guva 12 punktus, bet Daniils Smirnovs atzīmējās ar astoņiem punktiem, piecām atlēkušajām bumbām un diviem bloķētiem metieniem.

Šveiciešiem 23 un 21 punktu guva attiecīgi Nikolo Izota un Dellakva.

Latvijas basketbolistiem bija ievērojami sliktāka soda metienu realizācija (57%/81%).

Piektdien pirmajā spēlē Latvija ar rezultātu 57:65 papildlaikā piekāpās Nīderlandei, bet sestdien ar 90:66 uzvarēja Somiju. Savukārt Šveice, kas pagaidām aizvadījusi vienu spēli, piektdien ar 76:66 pārspēja somus.

Apakšgrupu turnīra noslēgumā latvieši trešdien tiksies ar Albānijas izlasi. Katras apakšgrupas divas labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā un turpinās cīņu par trīs ceļazīmēm uz A divīziju.

Komandā iekļauti spēlētāji ar pieredzi Latvijas - Igaunijas līgā un Nacionālajā līgā, kā arī Itālijas un Vācijas otrajā līgā un ASV studentu basketbolā. Septiņi spēlētāji jau piedalījušies vismaz vienā Eiropas jaunatnes čempionātā, bet pieciem šādas iespējas atņēma Covid-19 pandēmija.

Latvijas U-20 basketbolisti aizvadīja pārbaudes spēles ar Ukrainas (78:67), Gruzijas (76:68), Polijas (81:74 un 68:74) un Lietuvas (41:79 un 49:63) U-20 izlasēm.

Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrs no 7. līdz 16.jūlijam notiks Ziemeļmaķedonijas galvaspilsētā Skopjē.

Galvenajam trenerim Dāvim Čoderam palīdz treneri Jevgēnijs Kosuškins un Artūrs Bērziņš.

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā:

Markuss Lastiņš ("Ogre"), Rainers Ļisicins ("Gulbenes Buki"/BJSS), Kristofers Karlsons ("Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola"), Otto Fārenhorsts ("BBall Loewen", Vācija), Rihards Berkolds (RSU/"VEF Rīga"), Pēteris Pinnis ("VEF Rīga"), Freds Bagatskis (Teksasas Ārlingtonas Universitāte, NCAA), Mārcis Osis, Daniils Smirnovs, Andrejs Bikovs (visi - LU/"BS Rīga"), Rihards Vāvers (Kvinepiekas Universitāte, NCAA), Ričards Kļanskis ("Capo d’Orlando", Itālija).