foto: AFP/Scanpix
Filipsens neļauj Kavendišam kļūt par "Tour de France" posmu uzvarām bagātāko riteņbraucēju
Beļģu riteņbraucējs Jaspers Filipsens finišē pirms Kavendiša (pa kreisi)
Citi sporta veidi
2023. gada 7. jūlijs, 21:09

Filipsens neļauj Kavendišam kļūt par "Tour de France" posmu uzvarām bagātāko riteņbraucēju

Jauns.lv/LETA

Beļģijas riteņbraucējs Jaspers Filipsens piektdien izcīnīja uzvaru prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" septītajā etapā, svinot trešo panākumu šī gada tūrē un neļaujot britam Markam Kavendišam kļūt par vienīgo posmu uzvarām bagātāko sportistu.

Latvijas riteņbraucējs Krists Neilands finišēja 116.vietā.

Piektdien riteņbraucēji mēroja nepilnus 170 kilometrus ar finišu Bordo, 40 kilometrus pirms tā pārvarot vienu ceturtās kategorijas kāpumu.

Jau pašā sākumā solo atrāvienā aizbrauca francūzis Simons Giljelmi ("Arkea Samsic"), kuram distances otrajā pusē pievienojās vēl divi mājinieki Nānss Petērss ("AG2R Citroen") un Pjērs Latūrs ("TotalEnergies"). Kā pirmais no līderu trijnieka atkrita Giljelmi, bet pēdējos desmit kilometros peletons panāca arī pārējos divus bēgļus.

Finiša spurtā Filipsens ("Alpecin-Deceuninck") pēdējos metros pārspēja Kavendišu ("Astana Qazaqstan"), bet trešais bija Eritrejas riteņbraucējs Biniams Girmajs ("Intermarche - Circus - Wanty"). Sportisti no vadošās grupas posmu veica trīs stundās 46 minūtēs un 52 sekundēs, tajā bija arī kopvērtējuma līderis dānis Jonass Vingegords ("Jumbo-Visme") un viņa sāncensis slovēnis Tadejs Pogačars (UAE).

Iepriekšējos divos posmos atrāvienā braukušais Neilands ("Israel - Premier Tech") bija grupā, kas uzvarētājam zaudēja divas minūtes un trīs sekundes.

Kavendišam un leģendārajam beļģim Edijam Merksam "Tour de France" posmos ir pa 34 uzvarām, 38 gadus vecajam britam šogad cīnoties par vienīgā rekordista godu.

Kopvērtējumā līderi Vingegordu un vicelīderi Pogačaru šķir 25 sekundes, bet vēl 69 sekundes atpaliek austrālietis Džaijs Hindlijs ("Bora-hansgrohe"). Neilands zaudē vairāk nekā 55 minūtes un ir 69.vietā, bet kalnu karaļa vērtējumā kuldīdznieks ir 14.pozīcijā.

Pirmie trīs posmi norisinājās Basku zemē Spānijā, trešajā etapā finišējot jau Francijas dienvidrietumu pilsētā Baijonnā. Pēc tam peletons virzīsies caur Francijas vidieni un finišēs 23.jūlijā Elizejas laukos Parīzē, 21 posmā veicot vairāk nekā 3400 kilometru.

Pirmo reizi pēdējo astoņu gadu laikā tikai viens no 21 posma būs individuālais brauciens.

Pērn savu pirmo lielo titulu izcīnīja dānis Jonass Vingegords, pārspējot iepriekšējo divu sezonu čempionu slovēni Tadeju Pogačaru. Toms Skujiņš bija 60.vietā, bet Neilands - 78.pozīcijā.

Neilands "Tour de France" piedalās trešo reizi karjerā. "Israel - Premier Tech" komanda pēc pērnās sezonas zaudēja UCI Pasaules tūres līmeņa licenci, šogad "Tour de France" startējot ar rīkotāju speciālo ielūgumu. Komandas mērķis ir cīnīties par uzvarām atsevišķos posmos.