foto: FIBA 3x3
Šteinberga 3x3 basketbola debijā palīdz Latvijas komandai izcīnīt trešo vietu Sieviešu sērijas posmā
Latvijas komanda Sieviešu tūres sacensībās Šveicē - no kreisās - Ketija Vihmane, Anete Šteinberga, Marta Leimane un Aleksa Gulbe.
Basketbols
2023. gada 7. jūlijs, 17:18

Šteinberga 3x3 basketbola debijā palīdz Latvijas komandai izcīnīt trešo vietu Sieviešu sērijas posmā

Jauns.lv

Latvijas sieviešu 3×3 basketbola izlase piektdien Fribūrā notiekošajā Sieviešu sērijas posmā iekļuva pusfinālā, kurā piedzīvoja neveiksmi.

Ar 16. numuru izsētā Latvijas komanda - debitante Anete Šteinberga, kā arī Aleksa Gulbe, Ketija Vihmane un Marta Leimane - pusfinālā ar rezultātu 12:17 piekāpās Portugāles vienībai (10.).

Otrajā pusfinālā Ķīna izlase tika galā ar Ķīnas komerckomandu "Sc.Yuanda" ar 22:18, kas nozīmēja, ka Latvijas basketbolistes tiek klasificētas trešajā vietā.

Šteinberga Latvijas komandā izcēlās ar astoņiem punktiem un 12 bumbām zem groziem,  otra rezultatīvākā ar trīs punktiem bija Leimane, Vihmane guva vienu punktu, kamēr Gulbe palika bez punktiem.

Savukārt pirms tam ceturtdaļfinālā latvietes ar 20:19 uzvarēja Ungārijas komandu "Gyor" (7.).

Arī šajā mačā Šteinberga ar desmit punktiem un sešām atlēkušajām bumbām bija rezultatīvākā, Vihmane pievienoja sešus punktus, Gulbe sakrāja 3+6, bet Leimane tika pie viena punkta.

Dienu iepriekš D apakšgrupā latvietes ar 14:11 pārspēja Ķīnas komandu "Sc.Yuanda" (4.) un ar 17:12 guva panākumu pār trijatā spēlējošo Japānas izlasi (5.), pārliecinoši sasniedzot ceturtdaļfinālu.

Pirms tam Latvijas četrotne pārvarēja kvalifikāciju, kurā uzvarēja ar 21:10 Šveici (11.) un ar 15:14 Ukrainu (12.).

Sieviešu sērijas turnīros dalībnieces cīnās par balvu fondu - 35 000 ASV dolāru, naudas prēmijas saņemot sešu pirmo vietu ieguvējām, kā arī FIBA reitinga punktiem, kam būs liela nozīme dalot ceļazīmes uz Parīzes olimpiskajām spēlēm un olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem. Trešā vieta Latvijas basketbolistēm ļāva tikt pie 6 000 ASV dolāru. Latvijas sieviešu komanda FIBA nāciju rangā pašlaik ieņem vien 38. vietu. Uz olimpisko kvalifikāciju tiks 20 labākās komandas no tām, kuras nebūs jau kvalificējušās olimpiskajām spēlēm (turklāt ne vairāk kā 10 no viena kontinenta). Eiropā Latvija pagaidām ir 18. pozīcijā. Sagaidāms, ka Parīzes olimpisko spēļu rīkotājas francūzietes spēs sacensībām kvalificēties pēc ranga, līdz ar to Eiropas uz pamatotu dalību kvalifikācijas turnīrā var pretendēt arī Eiropas 11. spēcīgākā komanda pēc ranga. Sagaidāms, ka pēc veiksmīgā starta Šveicē mūsu basketbolistes pasaules rangā varētu pakāpties par pāris pozīcijām.

Parīzes olimpiskajām spēlēm ir paredzēti vēl divi kvalifikācijas turnīri, kuros mūsu dāmas nevar tikt pie iespējas kvalificēties, kamēr vīriešu komanda pēc ranga ir praktiski nodrošinājusi dalību visus trijos (ja tas būs nepieciešams).

Sieviešu sērija ir līdzīgas sacensības vīriešu Pasaules tūrei. Tikai, atšķirībā no kungu sacensībām, dāmām vairumu komandu atbalsta basketbola federācijas, un tikai dažas ir komerckomandas. Sieviešu sērijas sezonā kopumā ir 23 posmi, ieskaitot superfinālu. Šis pēc skaita ir devītais posms un pirmais, kurā piedalās Latvijas komanda. Publiski pieejamā informācija liecina, ka komanda piedalīsies vēl vismaz trijos posmos.

Latvijas sieviešu izlase FIBA Sieviešu sērijā debitēja 2022. gadā, kad dažādos sastāvos tika startēts turnīros Francijas pilsētās Puatjē (11. vieta) un Bordo (8. vieta), kā arī Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē (8. vieta) un Kanādas pilsētā Monreālā (10. vieta). Trijos turnīros Latviju pārstāvēja Paula Strautmane un Paula Mauriņa, divos - Aleksa Gulbe, Anda Kuzmina un Anita Miķelsone, vienā - Aija Jurjāne, Paula Pētersone, Ilze Jākobsone un Marta Miščenko.