foto: REUTERS/SCANPIX
Neilands piedalās atrāvienā otrajā "Tour de France" posmā pēc kārtas
Latvijas riteņbraucējs Krists Neilands.
Citi sporta veidi
2023. gada 6. jūlijs, 19:47

Neilands piedalās atrāvienā otrajā "Tour de France" posmā pēc kārtas

Jauns.lv/LETA

Latvijas riteņbraucējs Krists Neilands ceturtdien prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" sestajā posmā piedalījās atrāvienā un finišēja provizoriski 71.vietā, kamēr par līderi tūrē kļuva dānis Jonass Vingegords, kurš finišēja otrais aiz slovēņa Tadeja Pogačara.

Šajā posmā riteņbraucēji Augšpirenejos mēroja 144,9 kilometrus ar četriem kāpumiem. Vispirms bija jāpārvar trešās kategorijas kāpums, kam sekoja pirmās kategorijas un augstākās grūtības pakāpes "hors categorie" kāpumi, bet finišā - vēl viens pirmās kategorijas kāpums.

Neilands ("Israel - Premier Tech"), kurš iepriekšējā posmā strādāja atrāvienā un uzvarēja vienā kalnu starpfinišā, arī ceturtdien pievienojās līderu grupai. Pirms dienas grūtākā kāpuma apmēram 60 kilometrus pirms finiša latvietis bija 14 riteņbraucēju vadošajā grupā, kas peletonu apsteidz par vairāk nekā četrarpus minūtēm.

Kāpumā Neilands nenoturējās starp vadošajiem sportistiem un līdz smailei atrāviena grupa bija sarukusi līdz pieciem sportistiem, kalnu starpfinišā uzvarot norvēģim Tubīasam Holannam-Juhannesenam ("Uno-X"). Tikmēr kopvērtējuma favorītu grupā, lielu darbu paveicot "Jumbo-Visma" komandai, atkrita Vingegorda konkurenti, tajā skaitā līdzšinējais līderis austrālietis Džaijs Hindlijs ("Bora - hansgrohe"), un beigās viņš palika tikai kopā ar savu sāncensi Pogačaru (UAE).

Nobraucienā no līderu piecinieka atpalika beļģis Vouts van Ārts ar mērķi, lai palīdzētu komandas biedram Vingegordam atrāviena grupas ķeršanā. Tas arī izdevās un sacensību turpinājumā priekšā bija astoņi riteņbraucēji, bet pēdējā kāpumā dažus kilometrus pirms finiša vadībā palika tikai Vingegords un Pogačars.

Kad līdz finiša līnijai bija palikuši 2,8 kilometru, Pogačars devās solo atrāvienā prom no sāncenša un svinēja uzvaru ar finišu trīs stundās 54 minūtēs un 27 sekundēs. Vingegords zaudēja 24 sekundes, bet vēl 58 sekundes vēlāk finišēja Holanns-Juhannesens.

Neilands bija grupā, kas finišēja 23 minūtes un 22 sekundes pēc uzvarētāja.

Kopvērtējuma līderi Vingegordu un vicelīderi Pogačaru šķir 25 sekundes, bet vēl 69 sekundes atpaliek Hindlijs. Neilands zaudē vairāk nekā 50 minūtes un ir 69.vietā, bet kalnu karaļa vērtējumā latvietis ieņem 14.pozīciju.

Pirmie trīs posmi norisinājās Basku zemē Spānijā, trešajā etapā finišējot jau Francijas dienvidrietumu pilsētā Baijonnā. Pēc tam peletons virzīsies caur Francijas vidieni un finišēs 23.jūlijā Elizejas laukos Parīzē, 21 posmā veicot vairāk nekā 3400 kilometru.

Pirmo reizi pēdējo astoņu gadu laikā tikai viens no 21 posma būs individuālais brauciens.

Pērn savu pirmo lielo titulu izcīnīja dānis Jonass Vingegords, pārspējot iepriekšējo divu sezonu čempionu slovēni Tadeju Pogačaru. Toms Skujiņš bija 60.vietā, bet Neilands - 78.pozīcijā.

Neilands "Tour de France" piedalās trešo reizi karjerā. "Israel - Premier Tech" komanda pēc pērnās sezonas zaudēja UCI Pasaules tūres līmeņa licenci, šogad "Tour de France" startējot ar rīkotāju speciālo ielūgumu. Komandas mērķis ir cīnīties par uzvarām atsevišķos posmos.