Šteinbergas 3x3 basketbola debijā Latvijas komanda par mata tiesu iekļūst Sieviešu sērijas pamatturnīrā
foto: Zane Bitere/LETA
Latvijas sieviešu basketbola izlases spēlētāja Anete Šteinberga nolēmusi izmēģināt veiksmi arī 3x3 basketbolā.
Basketbols
2023. gada 6. jūlijā, 14:53

Šteinbergas 3x3 basketbola debijā Latvijas komanda par mata tiesu iekļūst Sieviešu sērijas pamatturnīrā

Jauns.lv/LETA

Latvijas sieviešu 3×3 basketbola izlase ceturtdien ar divām uzvarām uzsāka Šveices pilsētā Fribūrā notiekošajā FIBA 3×3 basketbola Sieviešu sērijas posma kvalifikāciju un nodrošināja vietu pamatturnīrā.

Šteinbergas 3x3 basketbola debijā Latvijas komanda...

Latvijas komanda - debitante Anete Šteinberga, kā arī Aleksa Gulbe, Ketija Vihmane un Marta Leimane - pirmajā spēlē ar 21:10 pieveica Šveices izlasi, bet otrajā mačā ar 15:14 pārspēja Ukrainu.

Pirmajā mačā Latvijas izlases rindās rezultatīvākā ar desmit punktiem bija Gulbe, Šteinberga guva astoņus punktus, bet Leimane - trīs.

Spēlē pret Ukrainu Latvijas izlase teju visas desmit minūtes atradās iedzinējos, tomēr pēdējā minūtē atspēlējās no 11:14 un 12,6 sekundes pirms finālsvilpes uzvaras grozu ar tālmetienu guva Vihmane.

Vihmane bija rezultatīvākā ar septiņiem punktiem, pa trim punktiem guva Leimane un Gulbe, bet divi punkti Šteinbergas rēķinā.

Latvijas izlase iekļuva pamatturnīrā, un šovakar D apakšgrupā būs jāspēlē ar Ķīnas komandu "Sc.Yuanda" (plkst.18.45) un Japānas izlasi (plkst. 22.20). Ceturtdaļfinālā iekļūs visu četru apakšgrupu divas labākās komandas.

Pasaules sērijas turnīros dalībnieces cīnās par balvu fondu - 35 000 ASV dolāru, naudas prēmijas saņemot sešu pirmo vietu ieguvējām, kā arī FIBA reitinga punktiem, kam būs liela nozīme dalot ceļazīmes uz Parīzes olimpiskajām spēlēm un olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem. Latvijas sieviešu komanda FIBA nāciju rangā pašlaik ieņem vien 38. vietu. Uz olimpisko kvalifikāciju tiks 20 labākās komandas no tām, kuras nebūs jau kvalificējušās olimpiskajām spēlēm (turklāt ne vairāk kā 10 no viena kontinenta). Eiropā Latvija pagaidām ir 18. pozīcijā. Sagaidāms, ka Parīzes olimpisko spēļu rīkotājas francūzietes spēs sacensībām kvalificēties pēc ranga, līdz ar to Eiropas uz pamatotu dalību kvalifikācijas turnīrā var pretendēt arī Eiropas 11. spēcīgākā komanda pēc ranga.

Parīzes olimpiskajām spēlēm ir paredzēti vēl divi kvalifikācijas turnīri, kuros mūsu dāmas nevar tikt pie iespējas kvalificēties, kamēr vīriešu komanda pēc ranga ir praktiski nodrošinājusi dalību visus trijos (ja tas būs nepieciešams).

Sieviešu sērija ir līdzīgas sacensības vīriešu Pasaules tūrei. Tikai atšķirībā no kungu sacensībām dāmām vairumu komandu atbalsta basketbola federācijas, un tikai dažas ir komerckomandas.

Latvijas sieviešu izlase FIBA Sieviešu sērijā debitēja 2022.gadā, kad dažādos sastāvos tika startēts turnīros Francijas pilsētās Puatjē (11. vieta) un Bordo (8. vieta), kā arī Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē (8. vieta) un Kanādas pilsētā Monreālā (10. vieta). Trijos turnīros Latviju pārstāvēja Paula Strautmane un Paula Mauriņa, divos - Aleksa Gulbe, Anda Kuzmina un Anita Miķelsone, vienā - Aija Jurjāne, Paula Pētersone, Ilze Jākobsone un Marta Miščenko.