foto: Romāns Kokšarovs/F64/LOK
Latvijas sportistiem medaļām bagāta Eiropas spēļu piektā diena
Edvards Gruzītis boulderinga disciplīnā.
Citi sporta veidi
2023. gada 26. jūnijs, 11:00

Latvijas sportistiem medaļām bagāta Eiropas spēļu piektā diena

Jauns.lv/LETA

Latvijas pārstāvis Edvards Gruzītis svētdien Tarnovā izcīnīja otro vietu Eiropas spēļu sporta kāpšanas sacensību boulderinga disciplīnas finālā.

Finālā, kurā sacentās seši sportisti, Gruzītim izdevās pieveikt divus maršrutus trīs mēģinājumos un fiksēt trīs zonas ar septiņiem piegājieniem. Līdz pat ceturtajam jeb pēdējam maršrutam Latvijas pārstāvis bija līderis, taču, nefiksējot nevienu zonu tajā, viņš noslīdēja uz otro vietu.

Pirmo vietu ieņēma francūzis Tomass Lemanjē, kurš arī sasniedza divas virsotnes, taču fiksēja par vienu zonu vairāk, izmantojot attiecīgi sešus un astoņus mēģinājumus. Bronzu izcīnīja Šveices pārstāvis Žiljēns Klemenss.

Dienu iepriekš kvalifikācijā Gruzītis pieveica divus maršrutus trīs mēģinājumos un fiksēja trīs zonas ar četriem piegājieniem, kas bija otrs labākais rezultāts starp 18 sacensību dalībniekiem. 

Tikmēr Latvijas taekvondo cīkstone Jolanta Tarvida Eiropas spēlēs iekļuva gandarījuma turnīrā un izcīnīja bronzu.

Jau ziņots, ka Tarvida, kura svara kategorijā līdz 62 kilogramiem izsēta ar devīto numuru, pirmās kārtas cīņā ar 2-1 uzvarēja serbieti Nadu Savkoviču (8.), bet pēc tam ceturtdaļfinālā latviete ar 0-2 piekāpās sacensību favorītei Sārai Šāri no Beļģijas, kura ir arī pasaules čempione. Beļģiete pēc tam sasniedza finālu, kas ļāva Tarvidai iekļūt gandarījuma turnīrā, kurā viņa pirmajā kārtā ar 2-0 bija pārāka pār zviedrieti Tindru Elīnu Andešoni (16.).

Izšķirošajā cīņā par bronzas godalgu latviete ar 2-1 pārspēja Horvātijas pārstāvi Ivanu Areliču (10.).

Tikmēr Dainis Upelnieks sasniedza Eiropas spēļu finālu stenda šaušanā apaļajā stendā un izcīnīja sudraba godalgu.

Vispirms fināla pirmajā kārtā kvalifikācijas astoņi labākie šāvēji tika sadalīti divās grupās pa četriem. Upelnieks, sašaujot 30 mērķus, bija labākais savā grupā un iekļuva izšķirošajā cīņā par godalgām.

Izšķirošajā finālā Latvijas šāvējs 12 kārtās sašāva 37 mērķus, kamēr par uzvarētāju kļuva zviedrs Ēriks Markuss Svensons, kurš sašāva par vienu mērķi vairāk. 

Trešajā pozīcijā ierindojās Somijas pārstāvis Ētu Kallioinens ar 27 precīzi sašautiem mērķiem.

Pirms tam Upelnieks piecās kvalifikācijas kārtās sašāva 124 no 125 mērķiem un ieņēma otro vietu.

Savukārt Latvijas kalnu riteņbraucējs Mārtiņš Blūms Eiropas spēlēs ierindojās 24. pozīcijā sacensībās riteņbraukšanas krosā (MTB).

Blūms 23,4 kilometrus garo distanci veica stundā 22 minūtēs un 33 sekundēs. Viņš pēc pirmā apļa ieņēma otro pozīciju, bet pēc otrā bija noslīdējis uz 14. vietu. Turpinājumā latvietim vēl ceturtā apļa laikā izdevās pakāpties līdz 11. vietai, taču atlikušajā brauciena daļā viņam neizdevās nosargāt savu pozīciju, finišējot 24. vietā.

Savukārt Oskars Muižnieks pie 14,6 kilometru atzīmes bija 58. vietā un kopumā tika apsteigts par diviem apļiem. Kopā finišu sasniedz 57 no 74 startējušajiem riteņbraucējiem.

Uzvaru izcīnīja Rumānijas pārstāvis Vlads Daskelu, kurš finišu sasniedza stundā 19 minūtēs un 41 sekundē. Otrais, atpaliekot 14 sekundes, bija šveicietis Lars Forsters, bet itālis Luka Braidots zaudēja uzvarētājam 19 sekundes un noslēdza labāko trijnieku.

Jau ziņots, ka Latvijas delegācijai līdzšinējās sacensībās izdevies izcīnīt zelta medaļas 3x3 basketbolā, kur par čempioniem tika kronēti Francis Lācis, Kristaps Gludītis, Zigmārs Raimo un Kārlis Apsītis, vieglatlētikā, kur ātrākā 5000 metru skrējienā bija Agate Caune, kā arī šķēpa mešanā, kur pie godalgas tika Līna Mūze. Savukārt bronzu smaiļošanā 200 metru sprintā guva Roberts Akmens.

Eiropas trešajās spēlēs Latviju pārstāv 96 sportisti 17 sporta veidos.

Sacensības no 21. jūnija līdz 2. jūlijam notiek Krakovā un citās Mazpolijas vojevodistes pilsētās.

Eiropas spēles notiek reizi četros gados. Pirmās spēles notika 2015. gadā Baku, bet otrās - 2019. gadā Minskā.