foto: Edijs Pālens/LETA
Jānis Timma atradis dzīvē jaunu izaicinājumu
Jānis Timma šovasar grasās debitēt strītbola līgā "Big3".
Basketbols
2023. gada 2. jūnijs, 10:53

Jānis Timma atradis dzīvē jaunu izaicinājumu

Jauns.lv

Latvijas izlases basketbolists Jānis Timma pēdējās sezonās uz laukuma parādījies vien fragmentāri. Viens no šādiem uzplaiksnījumiem bija pagājušā gada novembrī, kad, rādot individuāli atzīstamu sniegumu, Timma palīdzēja Latvijas valstsvienībai pieveikt Grieķiju un Lielbritāniju, nopelnot ceļazīmi uz pirmo Pasaules kausa finālturnīru mūsu vīriešu basketbola vēsturē.

Jaunākā informācija liecina, ka kandidēšanu uz vietu Latvijas izlasē dalībai Pasaules kausā varētu nemaz nebūt starp Jāņa Timmas šīs vasaras prioritātēm.

Pasaulslavenā repera Ice Cube radītā strītbola līga “Big3”, kurā pērn debitēja olimpiskais čempions 3x3 basketbolā Kārlis Pauls Lasmanis, paziņojusi, ka tās šī gada drafta pirmajā kārtā ar kopējo devīto numuru ir izvēlēts Jānis Timma. Interesanti, ka Timmu izvēlējusies tā pati komanda – “Aliens” – kurā pērn spēlēja Lasmanis kopā ar, iespējams, visu laiku izcilāko 3x3 basketbolistu Dušanu Bulutu un vienu no pēdējo sezonu vadošajiem 3x3 basketbolistiem groza apakšā serbu izcelsmes ungāru Tamasu Ivosevu.

Šī gada “Big3” drafta pirmajā kārtā izvēlēti arī vairāki bijušie NBA spēlētāji kā Dahuans Sammers, Lerijs Sanders, Raiens Holinss, Kvinsijs Millers, Darnels Džeksons, Holiss Tompsons, Devins Jūbenks un Džordans Adamss. Arī otrajā kārtā izvēlēti daudziem basketbola līdzjutējiem labi zināmi uzvārdi kā Damiens Vilkinss, Džordans Kraufords, Ēriks Morelends, Havjērs Kārters, Alonzo Džī (“Aliens” izvēle) un Roberts Dozjērs.

Vairums izvēlēto basketbolistu ir tādi, kuri savas labākās spēles augstākajā basketbola līmenī jau ir aizvadījuši.

Nokļūšana draftā noteikti nav nejauša un tā iepriekš bijusi saskaņota ar pašiem basketbolistiem, kuri pauduši gatavību pievienoties organizācijai.

“Big3” līgas 6. sezona sāksies 25. jūnijā un norisināsies vismaz līdz augusta vidum. Līdz ar to rodas pamatoti jautājumi, vai Jānim Timmam ir šovasar plānots iesaistīties Latvijas basketbola izlases treniņprocesā.

"Big3" līgā tiek spēlēts visai lēns un uz individuālu meistarību balstīts strītbols ar ļoti specifiskiem noteikumiem, kas radīt, lai piesaistītu televīzijas skatītāju ASV interesi. Līdzība ar klasisko basketbolu vai 3x3 basketbolu ir atrodama, tomēr noteikumi visai atšķirīgi. Līgas komisārs ir kādreizējā NBA leģenda Klaids Drekslers.

Pērn otro gadu pēc kārtas par "Big3" čempioni kļuva "Trilogy", kamēr Lasmaņa pārstāvētā "Aliens" izslēgšanas spēlēs apstājās pusfinālā, zaudējot nākamajai čempionei.

"Big3" līgā uzvarai nepieciešami 50 punkti un vismaz divu punktu pārsvars. Spēles laiks ir neierobežots, bet vienam uzbrukumam ir atvēlētas 14 sekundes. Viena no būtiskākajām atšķirībām no Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) turnīriem ir tā, ka "Big3" līgā ir ne tikai trīspunktu metiens, bet arī četru punktu metiens.

Pēdējās sezonās Jānis Timma profesionālos basketbola mačos laukumā ir devies ļoti reti. Pēc sekmīgas 2017./18. gada sezonas ULEB Eirolīgas klubā Vitorijas “Baskonia” Timma pārcēlās uz vēl vienu Eiropas grandu Pirejas “Olympiacos”, pēc tam vairāk nekā pusotru sezonu pavadīja tolaik ambiciozajā Maskavas apgabala “Himki”, kuram sākās nopietnas finansiālas problēmas un Timma vien pašās beigās pēc kluba iniciatīvas pameta vienību un pievienojās citam no Krievijas vadošajiem klubiem Kazaņas “Unics”, kuru rindās laukumā devās vien Eirolīgas mačos. Pēc sezonas Timma nolēma laimi meklēt ASV un sākotnēji devās uz NBA Vasaras līgu Orlando “Magic” vienībā, bet vēlāk pievienojās šīs komandas fārmklubam Leiklendas “Magic”.

2022. gada beigās pievienojās Puertoriko klubam “Grises de Humacao”, kura rindās pavasarī iesāka sezonu, kļūstot par pirmo latviešu basketbolistu šīs valsts čempionātā. Pēc četrām ne pārāk veiksmīgām spēlēm 2023. gada tika paziņots, ka spēlētājs klubu pametīs.

Jānis Timma Latvijas basketbola izlases spēlēs un treniņos

gallery icon
31

Karjeras sākumā Timma pārstāvējis arī “ASK Rīga”, “Liepājas Lauvas”, BK “Ventspils” un “VEF Rīga” klubus, kā arī savas, visticamāk, individuāli iespaidīgākās sezonas aizvadīja no 2015. līdz 2017. gadam Sanktpēterburgas “Zeņit” rindās, kas arī ļāva tikt pie iespaidīgiem līgumiem ar ULEB Eirolīgas klubiem.

Timma savulaik 2013. gada NBA draftā tika izvēlēts ar pēdējo 60. numuru. Tiesības uz latviešu basketbolistu sākotnēji ieguva Memfisas “Grizzlies”, kuri tiesības uz viņu 2015. gadā aizmainīja uz Orlando “Magic”, pretī iegūstot pieredzējušo saspēles vadītāju Lūku Ridnauru.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Latvijas basketbola izlase savas spēles Pasaules kausā aizvadīs Indonēzijā, kur spēkosies ar Libānas (25. augustā), Francijas (27. augustā) un Kanādas (29. augustā) valstsvienībām.  Pasaules kausa finālturnīrs paredzēts no 25. augusta līdz 10. septembrim.

Gatavojoties Pasaules kausam Latvijas izlase savā laukumā aizvadīs četras oficiālas pārbaudes spēles. Pirmais mačs 2. augustā Liepājas olimpiskajā centrā tiks aizvadīts pret Zviedriju, kas nekvalificējās Pasaules kausam, taču augustā sacentīsies Parīzes olimpisko spēļu priekškvalifikācijā.

Anna Sedokova un Jānis Timma 2020. gada jūlijā Amerikā

gallery icon
52

Pēc tam 5. augustā "Arēnā Rīga", kur notiks trīs pārējās pārbaudes spēles, latvieši spēkosies ar Gruziju, 12. augustā paredzēts mačs pret Dominikānu, bet 16. augustā noslēdzošajā duelī Latvijas basketbolisti stāsies pretī Somijai.

Sagaidāms, ka Gruzijas izlasei bez vairāk Eiropas basketbola zvaigznēm (Tornike Šengelija, Georgi Šermadini un citi) talkā varēt nākt arī Orlando "Magic" centrs Goga Bitadze un Sanantonio "Spurs" uzbrucējs Sandro Mamukelašvili.

Tikmēr Dominikānas izlases rindās šovasar Pasaules kausā grasās piedalīties Kristapa Porziņģa gada drafta pirmais numurs Karls Entonijs Taunss no Minesotas "Timberwolves", pagājušajā vasarā izlases rindās bija Indiānas "Pacers" snaiperis Kriss Duarte, tāpat ļoti ticama ir Bostonas "Celtics" veterāna Ala Horforda pievienošanās komandai.

Anna Sedokova un Jānis Timma uz sarkanā paklāja un ikdienā

gallery icon
48

Savukārt Somijas valstsvienību pretī panākumiem vedīs šīs NBA sezonas visvairāk progresējušais basketbolists Lauri Markanens no Jūtas "Jazz".

Pēc šīm spēlēm izlase dosies uz Āziju, kur Filipīnās aizvadīs divas pārbaudes spēles – ar Puertoriko un Lietuvu.