Basketbols
2023. gada 31. maijs, 17:12

VIDEO: Rihards Lomažs basketbola līdzjutējiem radījis brīnuma cienīgas cerības

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase šīs vasaras beigās pirmo reizi vēsturē piedalīsies Pasaules kausa izcīņā, kas norisināsies Filipīnās, Indonēzijā un Japānā, un jau liela daļa līdzjutēju sākuši “komplektēt sastāvu”, kādu Lukam Banki vajadzētu vest šovasar uz Āziju.

Latvijas vīriešu basketbola izlase pērnā gada 11. novembrī (pēc panākuma izbraukumā pār Grieķiju) priekšlaicīgi – trīs spēles pirms grupu turnīra noslēguma - kvalificējās Pasaules kausa finālturnīram. Neraugoties uz atlikušo spēļu mazāko nozīmi, mūsu basketbolisti turpināja uzvaru sēriju (otrajā novembra sabraukuma mačā tika uzvarēta Lielbritānijā, bet vēlāk februārī pieveiktas arī Turcija un Grieķija) un pārliecinoši saglabāja pirmo vietu grupā un noslēdza sacensības ar 11 uzvarām pēc kārtas oficiālos mačos.

Janvāra sākumā Latvijas basketbolu pāršalca ļoti sāpīga vēsts, jo Vācijas bundeslīgas čempionāta spēlē savainojumu guva viens no galvenajiem izlases panākumu kaldinātājiem Rihards Lomažs, kuru pamatoti varētu dēvēt par pēdējo pāris sezonu vadošo ārējo pozīciju spēlētāju Latvijas basketbolā. Vēlāk izrādījies, ka Lomažs pārrāvis ceļgala krusteniskās saites. Atlabšana no šāda savainojuma parasti prasa vismaz sešas mēnešus, bet ierasti runa ir par deviņiem mēnešiem vai vēl vairāk.

Savukārt marta vidū FIBA Čempionu līgas mačā Ahileja cīpslu pārrāva mūsu vadošais saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks, kurš pēdējos mēnešos demonstrēja ļoti atzinīgu sniegumu spēcīgās Atēnu AEK rindās. No šāda savainojuma atlabšana arī parasti prasa ap pusgadu.

Šīs nedēļas sākumā Latvijas izlases galvenais treneris Luka Banki sarunā ar portālu Sportacentrs.com neslēpa, ka ar Lomaža un Strēlnieka palīdzību Pasaules kausa kontekstā īsti nerēķinās. Cer uz brīnumu, bet nerēķinās. Tāpat viņš piemetināja, ka nav pārāk spīdoša situācija arī ar citiem aizsargu pozīcijas spēlētājiem. Kristers Zoriks – praktiski visu sezonas otro pusi mocījies ar savainojumiem, Artūrs Kurucs spēcīgajā ULEB Eirolīgas klubā VItorijas “Baskonia” nav ticis pie vērā ņemama spēles. Tāpat sezonas beigās savainojuma dēļ Lietuvas klubā Ķēdaiņu “Nevežis” laukumā nedevās veiksmīgu sezonu aizvadījušais Artūrs Žagars.

foto: Zane Bitere/LETA
Rihards Lomažs pēdējos gados bijis Latvijas vīriešu basketbola izlases līderis ārējā līnijā.

Tomēr Banki cerētais brīnums varbūt arī nav nemaz tik neticams, jo patīkamu pārsteigumu visiem Latvijas basketbola faniem sagādājis Rihards Lomažs, kurš sociālajos tīklos ievietojis video no sava treniņprocesa. Rihards jau sācis darboties ar bumbu un spēj skriet jau labā ātrumā, turklāt mainīt virzienu. Šis ir milzīgs solis pareizajā virzienā, lai Rihards varētu atgriezties ātrāk laukumā. Lomažam vēl noteikti paies kāds laiks, līdz viņš varēs iesaistīties treniņos ar kontaktu, tomēr cerības ir, ko apliecina ar viņa paša piebilde pie publicētā video – pulkstenis un acis, kas skatās Indonēzijas karoga virzienā – lai izdodas atlabt un būt gatavam palīdzēt Latvijas izlasei.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Latvijas basketbola izlase savas spēles Pasaules kausā aizvadīs Indonēzijā, kur spēkosies ar Libānas (25. augustā), Francijas (27. augustā) un Kanādas (29. augustā) valstsvienībām.  Pasaules kausa finālturnīrs paredzēts no 25. augusta līdz 10. septembrim.

Gatavojoties Pasaules kausam Latvijas izlase savā laukumā aizvadīs četras oficiālas pārbaudes spēles. Pirmais mačs 2. augustā Liepājas olimpiskajā centrā tiks aizvadīts pret Zviedriju, kas nekvalificējās Pasaules kausam, taču augustā sacentīsies Parīzes olimpisko spēļu priekškvalifikācijā.

Pēc tam 5. augustā "Arēnā Rīga", kur notiks trīs pārējās pārbaudes spēles, latvieši spēkosies ar Gruziju, 12. augustā paredzēts mačs pret Dominikānu, bet 16. augustā noslēdzošajā duelī Latvijas basketbolisti stāsies pretī Somijai.

Sagaidāms, ka Gruzijas izlasei bez vairāk Eiropas basketbola zvaigznēm (Tornike Šengelija, Georgi Šermadini un citi) talkā varēt nākt arī Orlando "Magic" centrs Goga Bitadze un Sanantonio "Spurs" uzbrucējs Sandro Mamukelašvili.

Tikmēr Dominikānas izlases rindās šovasar Pasaules kausā grasās piedalīties Kristapa Porziņģa gada drafta pirmais numurs Karls Entonijs Taunss no Minesotas "Timberwolves", pagājušajā vasarā izlases rindās bija Indiānas "Pacers" snaiperis Kriss Duarte, tāpat ļoti ticama ir Bostonas "Celtics" veterāna Ala Horforda pievienošanās komandai.

Savukārt Somijas valstsvienību pretī panākumiem vedīs šīs NBA sezonas visvairāk progresējušais basketbolists Lauri Markanens no Jūtas "Jazz".

Pēc šīm spēlēm izlase dosies uz Āziju, kur Filipīnās aizvadīs divas pārbaudes spēles – ar Puertoriko un Lietuvu.