foto: AFP/Scanpix
Jau otrajai spēlei milzu likme: slovāki uz svarīgo spēli pret Latviju atveduši astoņus olimpiskos medaļniekus
2022. gada NHL drafta otrais numurs Simons Nemecs steidz uz pasaules čempionātu Rīgā, kur plānojis ierasties trīs stundas pirms spēles ar Latvijas izlasi.
Hokejs
2023. gada 13. maijs, 14:15

Jau otrajai spēlei milzu likme: slovāki uz svarīgo spēli pret Latviju atveduši astoņus olimpiskos medaļniekus

Jauns.lv

Slovākijas izlasei šodien palīgā ierodas NHL pagājušā gada drafta otrais numurs, tomēr Latvijas izlases otrajiem pretiniekiem pasaules čempionātā hokejā trūkst daudz labu spēlētāju.

Veidojot sarakstu ar spēlētājiem, kuri šajā pavasarī iztrūkst Slovākijas izlasē, šķiet, ka šo komandu gaida ļoti sarežģīts turnīrs. Astoņi slovāki aizvadītajā sezonā spēlēja KHL, līgumi agresorvalstī viņiem liedz dalību izlasē. Atteica Ņujorkas “Rangers” vārtsargs Jaroslavs Halāks, bet nākamie trīs pēc ranga spēlēja tieši KHL. Pārlūkojot spēlētāju pieredzes, vārtsargu līnija šķiet problemātiskākā. Vakar pret Čehiju vārtus sargājušais Tomislavs Škorvāneks, tāpat kā Dominiks Riečickis un Samuels Hlavajs ikdienā spēlē Slovākijas čempionātā un pasaules čempionāta atmosfēru izbauda pirmo reizi. Pirms paša turnīra muļķīga savainojuma dēļ, pēdējā pārbaudes spēlē pret Austriju ieskrienot atvērtajās apmales durtiņās, no sastāva izkrita kā vadošais aizsargs plānotais Martins Gernāts. Čehijas mediji gan raksta, ka pie vainas nav vis savainojums, bet gan Gernāta topošais līgums ar Jaroslavļas “Lokomotiv”. Veselības likstu dēļ Rīgā neredzēsim arī pērnā drafta pirmo numuru, Monreālas “Canadiens” uzbrucēju Juraju Slafkovski. Tā varētu turpināt vēl un vēl. Ja skaitliski tik daudz iztrūkumu būtu Latvijas izlasē, līdzjutēju vidū droši vien valdītu panika. Slovākijas gadījumā varam teikt, ka šis čempionāts ir stāsts par vietējā hokeja rezervēm un sastāva dziļumu. Izrādās, ka tās ir pietiekamas, lai uz Rīgu atvestu solīdu komandu, kas pirmajā spēlē divas reizes izvirzījās vadībā pret principiālo sāncensi Čehiju un bija ļoti, tuvu, lai izcīnītu vismaz vienu punktu.

PČ Čehija uzvar Slovākiju 12.05.2023

Pasaules čempionāta hokejā B apakšgrupas turnīrs piektdien Rīgā sākās ar Čehijas uzvaru pār savu principiālo pretinieci Slovākiju.

gallery icon
64

Slovāku aizsardzību veido četri spēlētāji no Čehijas ekstralīgas klubiem, Latvijas izlasē tādi ir seši. 20 gadus vecais aizsargs Samuels Knažko šo sezonu aizvadīja AHL līgā un tika pie pirmajā divām spēlēm arī NHL, kur bija Elvja Merzļikina Kolumbusas “Blue Jackets” komandas biedrs. Ja jāliek Latvijas un Slovākijas izlašu aizsardzība svaru kausos, tad būtisku pārsvaru neiegūs neviena komanda. Uzbrukuma līnijā slovākiem būs pat lielāki meistari. Ja mums ar NHL pieredzi ir Rūdolfs Balcers, tad slovākiem pa 14 spēlēm,  attiecīgi Anaheimā un Arizonā, šajā sezonā nospēlēja Pavols Regenda un Milošs Kelemans. Martinam Hromjakam bija normāla sezona un 28 (15+13) punkti AHL, citi uzbrucējs Andrejs Kudrna un Libors Hudāčeks iemeta 21 un 20 vārtus Čehijas līgā. Vēl viens papildinājums no Ziemeļamerikas, pērnā drafta otrais numurs Simons Nemecs, Rīgā ieradīsies trīs stundas pirms šodienas spēles. Viņa pievienošanās kļuva iespejama pēc Ņūdžersijas “Devils” izstāšanās no Stenlija kasa izcīņas, lai gan NHL Nemecs vēl nav aizvadījis nevienu spēli. 19 gadus vecais talants spēlēja Jūtikas  “Comets” sastāvā AHL, kur 65 mačos guva 12 vārtus.  

PČ hokejā: Latvija pret Kanādu. 12.05.2023

Latvijas vīriešu hokeja izlase šodien, 12. maijā, Rīgā sāk pasaules čempionātu augstākajā divīzijā, pirmajā mačā stājoties pretī Kanādai.

gallery icon
56

Diez vai kāds šaubās, ka no Rīgas grupas ceturtdaļfinālā iekļūs Kanādas, Čehijas un Šveices izlases. Visticamāk, tieši Latvija un Slovākija ir galvenie pretendenti uz ceturto vakanto ceļazīmi, tādēļ otrā spēle abām komandām var izrādīties izšķirošā visa turnīra kontekstā. Vēsturiski slovākus esam apspēlējuši visās trīs spēlēs pasaules čempionāta elites grupas ietvaros, taču pavisam cits stāsts ir par olimpiskajām spēlēm un pārbaudes mačiem. Sešas no pēdējām septiņām savstarpējām spēlēm ir uzvarējuši slovāki, tostarp 6:1 pārbaudes mačā decembrī un 5:2 Pekinas olimpiādē iepriekšējā sezonā. Slovāki toreiz izcīnīja olimpisko bronzu, astoņi medaļnieki ir arī pašreizējā Slovākijas izlases sastāvā.

Latvijas hokeja izlase 2023. gada pasaules čempionātā

Latvijas hokeja izlase 2023. gada pasaules čempionātā - hokejistu, treneru un apkalpojošā personāla oficiālie foto.

gallery icon
41

Latvijas izlases vārtus šovakar no pirmās minūtes sargās Artūrs Šilovs. Tribīnes atkal būs pārpildītas, skatītāji dzīs uz priekšu savējos, tomēr bukmeikeru vērtējumā par nelieliem favorītiem tiek uzskatīti slovāki.

Latvija pret Slovākijas pasaules čempionāta elites grupā

1997. gada 10. maijā 5:4

2013. gada 9. maijā 5:3

2017. gada 7. maijā 3:1

Mačs sāksies plkst.20.20, tiešraidē to pārraidot Latvijas Televīzijas 7.kanālam.

Jau ziņots, ka piektdien meistarsacīkšu pirmajā spēlē Latvija ar 0:6 kapitulēja Kanādai, savukārt slovāki ar 2:3 zaudēja latviešu trešajiem pretiniekiem čehiem.

Pasaules čempionāta turpinājumā pirmdien Latvija tiksies ar Čehiju, pēc dienas pauzes 17. maijā - ar Norvēģiju, 19. maijā - ar Slovēniju, 20. maijā - ar Kazahstānu, bet noslēdzošajā grupas spēlē 23. maijā stāsies pretī Šveicei.

Hokeja fanu gājiens no Brīvības pieminekļa līdz "Arēnai Rīga"

Hokeja fanu gājiens no Brīvības pieminekļa līdz "Arēnai Rīga" pirms gaidāmās Latvijas un Kanādas izlašu spēles IIHF 2023. gada pasaules ...

gallery icon
60

Latvijas izlase, gatavojoties pasaules čempionātam, pārbaudes spēlēs pa reizei uzvarēja un zaudēja Polijas, Lielbritānijas un Šveices hokejistiem, kā arī izbraukumā pārspēja Dāniju.

Latvijas izlases kapteinis būs Kaspars Daugaviņš, bet viņa asistentu lomas pildīs Rodrigo Ābols un Roberts Bukarts. Šajā turnīrā Latvijas izlasē debitē Dans Ločmelis un Toms Andersons.

Katras spēles pieteikumā varēs būt 22 hokejisti, bet, kādam no hokejistiem čempionāta laikā gūstot traumu, turnīra pieteikumā varēs veikt izmaiņas. Izlases vadība komunicē ar uzbrucēju Teodoru Bļugeru un aizsargu Kristiānu Rubīnu, kuriem patlaban vēl turpinās sezona Ziemeļamerikas līgās.

A apakšgrupā, kas spēles Tamperē, spēkus mēros Austrija, Dānija, Francija, Vācija, Ungārija, Zviedrija, ASV un Somija.

Darbā ar nacionālo izlasi galvenajam trenerim Harijam Vītoliņam asistē Lauris Dārziņš, Artūrs Irbe, Artis Ābols, Peteri Nummelins un Raimonds Vilkoits.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei garantē septiņas spēles. Katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet abu grupu vājākās komandas pametīs spēcīgāko divīziju, un nākamgad to vietā starp 16 labākajām būs Polija un Lielbritānija.

Latvijas hokeja fani pie arēnas gaida spēli pret Kanādu

Latvijas hokeja fani pie "Arena Rīga" pirms spēles ar Kanādu.

gallery icon
83

Pērn pasaules meistarsacīkstēs triumfēja somi, kuri izšķirošajā mačā bija pārāki pār Kanādu.

Pasaules čempionāts, kuru kopīgi rīko Somijas pilsēta Tampere un Rīga, norisināsies no 12. līdz 28. maijam.

Latvijas izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Ivars Punnenovs ("Lausanne", Šveice), Kristers Gudļevskis (Ērnšeldsvīkas "MoDo", Zviedrija), Artūrs Šilovs (Ebotsfordas "Canucks", AHL);

aizsargi - Uvis Jānis Balinskis (Liberecas "Bīlī Tygrži"", Čehija), Kristaps Zīle, Ralfs Freibergs, Jānis Jaks (visi - Litvīnovas "Verva", Čehija), Kārlis Čukste (Tršinecas "Ocelārži", Čehija), Arvils Bergmanis (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Roberts Mamčics ("Nove Zamky", Slovākija), Oskars Cibuļskis (Kladno "Rytīrži", Čehija);

uzbrucēji - Kaspars Daugaviņš (Izerlonas "Roosters", Vācija), Oskars Batņa (Mikeli "Jukurit", Somija), Dans Ločmelis ("Lulea", Zviedrija), Miks Indrašis (Švenningenes "Wild Wings", Vācija), Renārs Krastenbergs (Stokholmas AIK, Zviedrija), Mārtiņš Dzierkals (Česke Budejovices "Motor", Čehija), Rihards Bukarts (Klāgenfurtes "EC-KAC", Austrija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Toms Andersons ("La Chaux-de-Fonds", Šveice"), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Roberts Bukarts (Vītkovices "Ridera", Čehija), Andris Džeriņš (Herningas "Blue Fox", Dānija), Deniss Smirnovs (Ženēvas "Servette", Šveice), Rūdolfs Balcers (Sirakjūsas "Crunch", AHL).

Slovākijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: Samuels Hlavajs (Bratislavas "Slovan"), Dominiks Rečickis ("Košice"), Stanislavs Škorvāneks ("Michalovce");

Aizsargi: Mārio Grmans, Patriks Kohs (abi - Vītkovices "Ridera", Čehija), Františeks Gajdošs ("Nitra"), Adams Jānošīks ("Mlada Boleslav", Čehija), Mihals Ivans (Liberecas "Bīlī Tygrži", Čehija), Samuels Kņažko (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Dāvids Mudrāks ("Zvolen"), Mislavs Rosandičs (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija);

Uzbrucēji: Peters Cehlāriks, Mareks Hrivīks (abi - "Leksands", Zviedrija), Andrejs Kudrna, Matūšs Sukeļs (abi - Litvīnovas "Verva", Čehija), Roberts Lantoši, Mārio Lunters (abi - "Mlada Boleslav"), Viljams Čaho ("Trenčīn"), Libors Hudāčeks (Tršinecas "Ocelārži", Čehija), Martins Hromjaks (Ontārio "Reign", AHL), Milošs Kelemens (Arizonas "Coyotes", NHL), Olivers Okuljars (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija), Rihards Pāniks ("Lausanne", Šveice), Pavols Regenda (Anaheimas "Ducks", NHL), Alekss Tamāši ("Baska Bystrica").