Hokejs
2023. gada 12. maijs, 05:04

Īpašās prognozes par hokeja pasaules čempionātu: kurā vietā būs Latvija, un kas spēlēs finālā?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Sākoties pasaules čempionātam hokejā, Jauns.lv īpašo jautājumu par hokeju uzdeva viedokļu līderiem – ārstam kardiologam Andrejam Ērglim, uzņēmējam Pēterim Šmidrem un rakstniekam Jurģim Liepniekam: kuru vietu šajā čempionātā izcīnīs Latvijas izlase, kura komanda spēlēs finālā un kas uzvarēs/

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šonedēļ gan Rīgā, gan Somijas pilsētā Tamperē sākas 76. pasaules čempionāts hokejā. Rīgā tā gaisotni varēsim baudīt jau trešo reizi (iepriekšējās reizes bija 2006. un 2021. gadā). Līdz Otrajam pasaules karam notika 13 hokeja pasaules čempionāti (no tiem četri – ziemas olimpisko spēļu laikā, bet pirmais – vasaras (!?) olimpiskajās spēlēs Antverpenē, Beļģijā), bet pēc kara jau 62 (no tiem olimpisko spēļu ietvaros – seši čempionāti).

Katru gadu, Latvijas izlasei sākot cīņas hokeja pasaules čempionātā, vairākas nedēļas stacijās, virtuvēs un stadionos par to tik vien runā kā hokeju, zinoši ļaudis šo posmu dēvē par hokeja pavasari. Kāds tas izvērtēsies Latvijas hokejistiem un mūsu sporta faniem, Jauns.lv jautāja viedokļu līderiem - ārstam kardiologam Andrejam Ērglim, uzņēmējam Pēterim Šmidrem un rakstniekam Jurģim Liepniekam.

Andrejs Ērglis: “Uzvarēs zviedri”

Ārsts uzskata, ka tagad latvieši vairs nerunā par lietām, kuras mums vēl jāsasniedz, bet par to, ka mums jāiet uz priekšu. Un tas attiecas arī uz hokeju. Tas būtu “ļoti jocīgi”, ja mēs visu laiku hokeja čempionātā būtu pirmajā vietā un saka:

“Es gribētu, lai Latvija būtu pirmajā astotniekā. Sestā vai septītā vieta būtu ļoti jauki. Nu vēl piektā vai pat medaļas… kaut gan tas ir grūts uzdevums, bet uz to noteikti ir jātiecas.”

Viņš pieļauj, ka čempionātā ir trīs četras komandas, kas varētu spēlēt finālā: “Kā parasti tās ir Kanāda un Zviedrija, amerikāņi atkarībā no tā, ko viņi izdarīs, un mēs ļoti labi zinām arī somus. Bet domāju, ka šogad finālā spēlēs zviedri ar kanādiešiem vai zviedri ar somiem; uzvarēs zviedr.”

Pēteris Šmidre: “Pa vidu visu laiku griežas Šveice”

Runājot par pasaules čempionāta finālu, uzņēmējs Pēteris Šmidre teic: “Sāku domāt par Somiju un Kanādu, bet man pa vidu visu laiku griežas Šveice. Par finālu “standartā” teiktu, ka tajā spēlēs Somija ar Kanādu un Kanāda vinnēs. Bet man tur gribētos kādu rozīnīti, un es tomēr pateikšu – spēlēs Šveice un Kanāda. Vinnēs Kanāda, bet finālā spēlēs Šveice.”

Šveici viņš nosauc tāpēc, ka viņam atmiņā ir šveiciešu uzvara regatē “America’s Cup”: “Kā tajā varēja vinnēt valsts bez jūras? Tas bija izmisums regates “America’s Cup” vēsturē! Jo nākamo regati rīko valstī, kas tajā uzvarējusi iepriekšējā reizē, bet Šveices ezeri ir par mazu “America’s Cup” regatei.”

Par Latvijas izlases izredzēm hokeja pasaules čempionātā Pēteris Šmidre saka: “Jautājums ir interesants. No vienas puses, čempionātā nepiedalās Krievija un Baltkrievija; tas varētu nozīmēt, ka mēs par vienu divām vietām varētu pakustēties tuvāk augšai. Bet, no otras puses, jau sākot no Rīgas “Dinamo” laikiem, galvenā spēle latviešu komandām bija vinnēt krievus. Līdz ar to šis ir gan plusā, gan mīnusā. Domāju, ka mūsu vieta ir desmitniekā.”

Jurģis Liepnieks: “Galīgi neesmu specs”

Rakstnieks Jurģis Liepnieks godīgi atzīst, ka viņš sportā “galīgi nav specs”, bet, kā jau katram latvietim, viņam ir ko teikt par hokeju: “Ceru, ka viņi (Latvijas izlase) paliks tajā augstākajā divīzijā, kas saprotu, mums vienmēr ir mērķis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Finālā spēlēs Zviedrija un Kanāda; uzvarēs Zviedrija.”