VIDEO: Madrides "Real" basketbolisti nespēj samierināties ar zaudējumu un uzsāk masveida kautiņu; Eirolīgas spēle tiek pārtraukta
foto: EPA/Scanpix
Kevina Pantera sitiens Džananam Musam.
Basketbols

VIDEO: Madrides "Real" basketbolisti nespēj samierināties ar zaudējumu un uzsāk masveida kautiņu; Eirolīgas spēle tiek pārtraukta

Jauns.lv

"Monaco" basketbolisti ceturtdien savā laukumā svinēja uzvaru ULEB Eirolīgas ceturtdaļfināla otrajā spēlē, bet Belgradas "Partizan" to pašu paveica izbraukuma mačā Madridē.

VIDEO: Madrides "Real" basketbolisti nespēj samier...

Monako komanda pieveica Telavivas "Maccabi" ar 86:74 (22:18, 20:23, 25:13, 19:20), sērijā panākot 1-1.

Uzvarētāju labā ar 33 punktiem izcēlās Džordans Loids, bet viesiem tikpat punktu divatā sakrāja Veids Boldvins (17) un Lorenzo Brauns (16).

Nākamā spēle sērijā notiks 2. maijā Izraēlā.

Tikmēr "Partizan" viesos jau otrajā spēlē pēc kārtas apspēlēja Madrides "Real" - 95:80 (31:21, 20:16, 24:25, 20:18), sērijā panākot 2-0.

Cīņa tika apturēta 100 sekundes pirms tās beigām, jo komandās vairs nebija nepieciešamā spēlētāju daudzuma. 21 no 24 spēlei pieteiktajiem basketbolistiem saņēma diskvalificējošas piezīmes par iesaistīšanos masveida kautiņā. Līdz ar to abu komandu sastāvos nebija  vismaz divu spēlētāju, lai spēli varētu pabeigt. Basketbola noteiktumi paredz, ja spēlētājs atrodas uz rezervistu soliņa, viņš nedrīkst doties laukumā, ja ir sākušās nekārtības. Par šādu rīcību automātiski tiek piespriesta diskvalifikācija.

foto: EPA/Scanpix
Uz Serio Luļa nevajadzīgo rupjību Kevins Panters atbildēja ar dūres rādīšanu sejā.
Uz Serio Luļa nevajadzīgo rupjību Kevins Panters atbildēja ar dūres rādīšanu sejā.

Nekārtības izraisīja Serhio Ļuļa nevajadzīgi ass pārkāpums pret Kevinu Panteru, abu komandu starpā sākoties kautiņam. Kautiņa laikā gan Panters pamanījās iesist pa seju Džananam Musam, gan Matiass Lesors notriekt Musu zemē, pretinieku grūstīšanā iesaistījās visi laukumā esošie spēlētāji. Trakākā epizode noteikti bija "Real" basketbolista Geršona Jabuzeles džudo cienīgais paņemiens pret Danti Eksamu, kurš vēlāk laukumu nespēja pamest paša spēkiem.

Arī arēnu viņš pameta uz kurķiem un pastāv liela varbūtība, ka Austrālijas basketbolistam šī sezona varētu būt noslēgusies priekšlaicīgi.

Kā ziņo Belgradas kluba medicīnas personāls, sākotnējā diagnoze liecina, ka viens no "Partizan" līderiem guvis ļoti savainojumu - neadekvātā paņēmiena rezultātā austrāliešu basketbolistam esot pārplēsta saite kājas otrajam pirkstam.

foto: IMAGO/CordonPress
Geršons Jabusele notriecis Danti Eksamu zemē ar džudo cienīgu paņēmienu.
Geršons Jabusele notriecis Danti Eksamu zemē ar džudo cienīgu paņēmienu.

Par notikušo pamatīgi noskaities ir "Partizan" komandas ārsts Moma Jakovļevičs, kurš sarunā ar Serbijas mediju "Mozzart Sport" pauda viedokli, ka par šādu paņēmienu Jabuzelem būtu vieta cietumā vai jāpiespriež mūža diskvalifikācija no basletbola: "Tādā veidā, kā viņš meta pār sevi Eksamu, viņš varēja salauzt mugurkaulu, gūt nopietnu galvas traumu un beigt savu karjeru, Tas bija drausmīgi. Savā dzīvē neko tādu nebiju iepriekš redzējis.

Tikmēr "Partizan" galvenais treneris leģendārais basketbola speciālists Žeļko Obradovičs, zinot Serbijas basketbola līdzjutēju temperamentu, aicināja izvairīties no jebkādām nekārtībām nākamajās spēlēs, kas jau notiks "Stark" arēnā Belgradā, kur allaž ierodas vairāk nekā 20 000 emocionālu līdzjutēju. "Partizan" komandai vismazāk būtu nepieciešami šādi atgadījumi, jo sērijā līdz trim uzvarām pirmajos divos mačos Serbijas klubs bijis krietni pārāks par savu titulēto sāncensim

foto: IMAGO/CordonPress
Dante Eksams nespēja pamest laukumu paša spēkiem.
Dante Eksams nespēja pamest laukumu paša spēkiem.

Interesanti, ka šī mača tiesnešu kolektīvā bija arī viens no labākajiem sava aroda meistariem Eiropā latvietis Oļegs Latiševs, kurš atšķirībā no saviem kolēģiem aktīvi iesaistījās konfliktsituācijas risināšanā.

ULEB Eirolīga sola 24 stundu laikā pieņemt lēmumu par diskvalifikācijām un soda mēriem, kādus saņems abas komandas un nekārtībās iesaistītie spēlētāji. Ļoti liela varbūtība, kas vismaz nākamajā mačā abas komandas būs ļoti tālu no saviem optimālajiem sastāviem.

Pašā spēlē uzvarētāju labā 19 punktus guva Eksams, 16 - Džeimss Nanelijs, 15 punktus un sešas atlēkušās bumbas sakrāja Zeks Līdejs, 14 punktus guva Panters, bet Lesors desmit punktiem pievienoja deviņas atlēkušās bumbas. Madrides kluba labā pa 16 punktiem guva Rudijs Fernandess un Mario Hezonja, 13 punktus sakrāja Musa, bet 12 punktus un septiņas atlēkušās bumbas - Vensāns Puarjē.

Nākamā sērijas spēle notiks 2. maijā Belgradā.

Jau ziņots, ka otrdien sēriju pirmajās spēlēs Telavivas "Maccabi" izbraukumā ar rezultātu 79:67 uzvarēja "Monaco", bet Belgradas "Partizan" viesos ar 89:87 pārspēja Madrides "Real". 

Trešdien pirmajā sērijas spēlē Rolanda Šmita pārstāvētais Kauņas "Žalgiris" viesos ar 69:91 piekāpās "Barcelona", bet Pirejas "Olympiakos" savā laukumā pieveica Stambulas "Fenerbahce" - 79:68.

Kauņas "Žalgiris" ar 19 uzvarām 34 spēlēs ieņēma septīto vietu, bet Artūra Kuruca pārstāvētā Vitorijas "Baskonia" ar bilanci 18-16 palika devītā, izslēgšanas spēlēm nekvalificējoties.

Arī šajā sezonā Eirolīgā spēlēja 18 komandas, kuras aizvadīja divu apļu turnīru, labākajām astoņām iekļūstot izslēgšanas turnīrā. Eirolīgas finālčetrinieka turnīrs no 19. līdz 21.maijam norisināsies "Žalgiris" mājvietā Kauņā.

Iepriekšējā sezonā par čempioni tika kronēta Stambulas "Anadolu Efes", kas finālcīņā Belgradā ar 58:57 uzveica Madrides "Real", turnīrā uzvarot otro sezonu pēc kārtas.