foto: Paula Čurkste/LETA
VIDEO: Šķēlem uzvaras metiens Eiropas Ziemeļu basketbola līgas finālā
Latvijas izlases basketbolists Aigars Šķēle pēdējā laikā demonstrējis lielisku sniegumu regulāri izceļoties ar divciparu rādītājiem gan gūtajos punktos, gan rezultatīvajās piespēlēs.
Basketbols
2023. gada 13. aprīlis, 11:16

VIDEO: Šķēlem uzvaras metiens Eiropas Ziemeļu basketbola līgas finālā

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolistu Aigara Šķēles un Ojāra Siliņa pārstāvētā Lielpolijas Ostruvas "Stal" trešdien savā laukumā izcīnīja Eiropas Ziemeļu basketbola līgas (ENBL) čempiontitulu.

Siliņa un Šķēles pārstāvētā Lielpolijas Ostruvas "Stal" finālā ar 70:66 (9:17, 25:15, 13:22, 23:12) svinēja uzvaru pār Viļņas "Wolves".

Šķēle laukumā bija 32 minūtes un 20 sekundes, kuru laikā, metot grozā trīs no septiņiem divu punktu metieniem un vienu no diviem tālmetieniem, tika pie deviņiem punktiem. Viņa kontā arī astoņas rezultatīvas piespēles, trīs atlēkušās bumbas, četras kļūdas, viena pārtverta bumba, viena piezīme, divi izprovocēti sodi, noslēdzot maču ar +/- rādītāju +3.

Tieši Šķēles tālmetiens mača galotnē izvirzīja vadībā Polijas klubu un kļuva par uzvaras grozu spēlē.

Tikmēr Siliņš, spēlējot 27 minūtes un 41 sekundi, pie punktiem netika, bet izcīnīja atlēkušo bumbu, divas reizes rezultatīvi piespēlēja, pieļāva vienu kļūdu, nopelnīja trīs piezīmes un sakrāja +/- rādītāju nulle.

"Stal" rindās Jakubs Garbačs izcēlās ar 22 punktiem, kamēr Viļņas komandā rezultatīvākais ar 13 punktiem un desmit bumbām zem groziem bija Regimants Minots.

Cīņā par bronzas godalgām Klāvs Čavars kopā ar Ļubļinas "Start" ar rezultātu 86:62 (25:15, 17:21, 23:4, 21:22) pārspēja citu Polijas klubu Ščecinas "King".

Čavars laukumā bija 15 minūtes un 44 sekundes un meta grozā vienu no četriem divu punktu metieniem un divus no četriem soda metieniem, gūstot kopā četrus punktus. Viņam arī trīs atlēkušās bumbas, divas rezultatīvas piespēles, trīs kļūdas, viena pārtverta bumba, trīs piezīmes, četri izprovocēti sodi un sakrāts +/- rādītājs +5.

Iepriekšējā sezonā par pirmo ENBL čempioni kļuva Vroclavas "Anwil" no Polijas.

Šosezon Latviju pārstāvēja "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" komanda, kas zaudēja visās septiņās spēlēs.

Tikmēr Mareks Mejeris FIBA Čempionu līgas ceturtdaļfināla otrajā spēlē guva deviņus punktus, taču tas neglāba viņa pārstāvēto Jeruzalemes "Hapoel" no zaudējuma.

"Hapoel" viesos ar rezultātu 78:94 (21:20, 16:27, 21:23, 20:24) piekāpās Atēnu AEK vienībai, kurai savainojuma dēļ nevarēja palīdzēt Jānis Strēlnieks. Sērija līdz divām uzvarām rezultāts kļuva neizšķirt 1-1.

Mejeris Jeruzalemes komandā laukumā bija 23 minūtes un 50 sekundes, kuru laikā grozā meta vienu no četriem divu punktu metieniem, divus tālmetienus un vienu no diviem soda metieniem. Viņa kontā arī četras atlēkušās bumbas, viena rezultatīva piespēle, divas piezīmes un divas kļūdas, noslēdzot maču ar efektivitātes koeficientu astoņi un +/- rādītāju -8.

Uzvarētāju rindās rezultatīvākais ar 24 gūtajiem punktiem bija Brintons Lemars, kamēr starp viesiem ar 28 punktiem izcēlās Levi Rendolfs.

Savukārt citā ceturtdaļfināla pārī Mārcis Šteinbergs un Manrezas "Baxi" savā laukumā ar rezultātu 85:83 (18:25, 24:18, 23:22, 20:18) uzvarēja Tenerifes "Lenovo", sērijā panākot neizšķirtu 1-1.

Latvijas basketbolists spēlēja 23 minūtes un 36 sekundes, kuru laikā realizēja vienu divu punktu metienu, kā arī izcīnīja vienu atlēkušo bumbu, divas reizes rezultatīvi piespēlēja, nopelnīja divas piezīmes, pieļāva vienu kļūdu, sakrāja +/- rādītāju -2 un tika pie efektivitātes koeficienta -1.

Otrdien ceturtdaļfināla otrajā spēlē neveiksmi piedzīvoja Rodiona Kuruca pārstāvētā un Lukas Banki vadītā Strasbūras SIG komanda, kas ar 66:76 piekāpās Bonnas "Telekom", sērijā rezultātam kļūstot 1-1.

Ceturtdaļfinālu trešie mači paredzēti 18. un 19. aprīlī.

Ceturtdaļfinālā uzvarētāji tiek noskaidroti dueļos līdz divām uzvarām, bet sezona noslēgsies ar "Final Four" turnīru maijā. Pusfināla izloze notiks aprīļa beigās pilsētā, kura uzņems finālčetrinieka spēles.

Otrajā grupu turnīrā 16 komandas bija sadalītas četrās apakšgrupās, pirmo divu vietu ieguvējām kvalificējoties ceturtdaļfinālam.

Pagājušajā sezonā divu Spānijas komandu cīņā finālā Tenerifes "Lenovo" ar 98:87 pieveica "Baxi".

Tikmēr Aijas Jurjānes un Ievas Pulveres pārstāvētā Stambulas "Galatasaray" komanda trešdien piedzīvoja neveiksmi Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirokausa fināla otrajā spēlē, noslēdzot turnīru otrajā pozīcijā.

"Galatasaray" savā laukumā ar rezultātu 57:85 (13:23, 14:32, 15:16, 15:14) piekāpās Francijas klubam Lionas ASVEL, divu spēļu summā zaudējot ar 113:180.

Jurjāne spēlēja 19 minūtes un 42 sekundes, kuru laikā grozā meta vienu no četriem divu punktu metieniem un vienu no trijiem tālmetieniem, tiekot pie pieciem punktiem. Viņas kontā arī viena atlēkusī bumba, divas rezultatīvas piespēles, trīs piezīmes un divas pārtvertas bumbas, noslēdzot maču ar +/- rādītāju -17 un efektivitātes koeficientu pieci.

Tikmēr Pulvere laukumā pavadītajās 16 minūtēs un piecās sekundes guva divus punktus, realizējot vienu no trijiem divu punktu metieniem. Viņa arī tika pie divām bumbām zem groziem, vienas rezultatīvas piespēles, divām piezīmēm, divām pārtvertām bumbām, sakrāja +/- rādītāju -5 un efektivitātes koeficientu četri.

Starp mājiniecēm rezultatīvākā ar 21 punktu bija Teaira Makovena, kamēr čempionvienībā ar 20 punktiem un sešām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Marīne Johannesa.

Pirmajā fināla spēlē Stambulas komanda piedzīvoja neveiksmi ar 56:95.

Eirokausa pamatturnīra sacensības norisinājās divās reģionālās konferencēs, kurā katrā bija pa sešām grupām ar četrām komandām. Izslēgšanas turnīrā iekļuva katras grupas divas labākās vienības un vēl pa četrām labākajām trešo vietu īpašniecēm katrā konferencē.

FIBA Eirokauss ir otrā līmeņa turnīrs aiz FIBA Eirolīgas.