foto: AP/Scanpix
Skotijas kērlingisti uzvar pasaules čempionātā
Skotijas kērlinga izlase priecājas par panākumu.
Citi sporta veidi
2023. gada 10. aprīlis, 21:45

Skotijas kērlingisti uzvar pasaules čempionātā

Jauns.lv/LETA

Skotijas kērlingisti svētdien Otavā svinēja uzvaru pasaules čempionātā, ziņo Latvijas Kērlinga asociācija (LKA).

Skotija ar skipu Brūsu Muetu finālā apturēja Zviedrijas četru pasaules čempionu titulu sēriju, ar 9:3 pārspējot mājinieci Kanādu ar skipu Bredu Gašjū.

Sacensības uzsāka 13 valstu izlases, pamatturnīrā aizvadot 12 spēles, pēc kurām sešas labākās turpināja cīņu par titulu.

Pirmās un otrās vietas ieguvēji automātiski kvalificējās pusfinālam, pirmo vietu ieņemot Šveicei (skips Janniks Švallers), kas 12 spēlēs izcīnīja 11 uzvaras. Otrajā vietā ar desmit uzvarām ierindojās Skotija.

Šveice pusfinālā tikās ar kanādiešiem, kuri kvalifikācijas spēlē par vietu pusfinālā ar 9:1 uzvarēja Zviedriju Niklasa Edina vadībā, pārtraucot viņa komandas četru gadu ilgo dominanci pasaules čempionātā.

Pusfināls aizritēja saspringti, komandām neļaujot otrai tikt pie vairāk nekā viena punkta līdz pat septītajam endam (3:3). Nākamajos divos abas izlases apmainījās ar divu punktu guvumiem, bet desmitajā endā kanādieši, pateicoties šveiciešu par spēcīgu uzmestajam pēdējam metienam, izcīnīja divus punktus un uzvaru ar 7:5.

Otrais pusfināls noslēdzās tikai ekstra endā. Itālija (skips Džoels Retornacs), kas kvalifikācijas spēlē ar 8:4 uzvarēja Norvēģiju (skips Mangnuss Ramsfjells), pusfinālu iesāka pārliecinošāk, pēc četriem endiem nonākot vadībā ar 4:2.

Tomēr skoti pirms došanās lielajā pārtraukumā rezultātu izlīdzināja (4:4) un otrajā spēles daļā pārņēma iniciatīvu, pirms pēdējā enda nonākot vadībā ar 8:6. Itāļiem bija iespēja izraut uzvaru desmitajā endā, tomēr viens no akmeņiem nenonāca punktu ieskaites laukumā, panākot vien 8:8 un ekstra endu.

Tajā skoti izmantoja pēdējā metiena tiesības un izcīnīja uzvaras punktu (9:8) un iekļuva pasaules čempionāta finālā.

Finālā skoti otrajā endā izcīnīja divus punktus, panākot 2:0. Trešajā endā kanādiešiem pēdējais akmens bija jāieliek tuvāk centram pret tur jau esošajiem trim pretinieku akmeņiem, taču metiens bija par spēcīgu, Skotijai panākot 4:0 vadību.

Ceturtajā endā mājinieki atklāja rezultātu, izcīnot punktu pēc sarežģīta "hit and roll" metiena 1:4.

Nākamajos divos endos komandas apmainījās divu punktu guvumiem, skotiem noturot trīs punktu vadību (6:3). Skotija astotajā endā ar pēdējo "take out" metienu panāca 9:3, kanādiešiem atzīstot pretinieku pārākumu astoņos endos.

Līdz ar to Mueta vadītā komanda vienā sezonā kļuva gan par Eiropas, gan pasaules čempioniem, gan arī par olimpisko spēļu vicečempioniem.

Savukārt Gašjū komandai otro gadu pēc kārtas nācās samierināties ar pasaules čempionāta sudraba medaļām.

Bronzas medaļas spēlē Šveice otrajā endā izcīnīja divus punktus. Līdz pat lielajam pārtraukumam itāļiem nekādi neizdevās izmantot pēdējā metiena tiesības, Šveicei "nozogot" kopsummā sešus punktus un izvirzoties vadībā ar 8:0.

Lai arī itāļi spēles otrajā daļā tika pie trim punktiem, šveicieši noturēja spēles sākumā iekrāto pārsvaru, uzvarot šajā cīņā ar 11:3.

Čempionāts Otavā notika no 1. līdz 9. aprīlim.