foto: REUTERS/SCANPIX
Diskvalifikāciju saņem Krievijas elitei pietuvinātā mākslas vingrošanas trenere Irina Vinera
Irina Vinera.
Citi sporta veidi
2023. gada 7. marts, 15:53

Diskvalifikāciju saņem Krievijas elitei pietuvinātā mākslas vingrošanas trenere Irina Vinera

Jauns.lv/LETA

Starptautiskā Vingrošanas federācija (FIG) piemērojusi titulētajai trenerei Irinai Vinerai, kura ir arī Krievijas Mākslas vingrošanas federācijas prezidente, divu gadu diskvalifikāciju.

2021. gada Tokijas olimpiskajās spēlēs pārtrūka Krievijas mākslas vingrotāju uzvaru sērija Olimpiādēs un Vinera pēc tam kritizēja tiesnešus par pretkrieviskiem aizspriedumiem un nosauca situāciju par apkaunojošu. Krievijas dominanci pārtraukt izdevās Izraēlai.

Tāpat Vinera FIG amatpersonai no Krievijas, kas pārraudzīja tiesāšanu, liedza tikt pārvēlētai amatā Tehniskajā komisijā un nesadarbojās ar izmeklēšanu.

Diskvalifikācija stāsies spēkā tikai pēc tam, kad FIG atjaunos Krievijas sportistu dalību sacensībās. 

Vinera, kura 30 gadus bija precējusies ar miljardieri Ališeru Usmanovu, ir pietuvināta Krievijas politiskajai elitei - tieši viņa iepazīstinājusi Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu ar olimpisko čempioni mākslas vingrošanā Alinu Kabajevu, kura, kā tiek uzskatīts, ir tuvas attiecības ar Putinu. Vineras uzraudzībā viņas vārdā nosauktajā sporta pilī Maskavā 22. februārī notika Krievijas armijas godināšanas pasākums, kurā turklāt piedalījās arī sportisti.

Sociālajos tīklos ir parādījušies videoieraksti, kuros redzams, kā trenere Irina Vinera vada parādes dalībniekus Irinas Vineras Vingrošanas pilī Maskavā. Video redzams, kā militāros tērpos tērpti vīrieši un sievietes maršē, skanot artilēristu maršam "Staļins deva pavēli", vēsta Ukrainas ziņu vietne “Tribuna”.

Putins Kremlī godina olimpiskos varoņus un nosvin daiļslidotājas Vaļijevas 16. dzimšanas dienu

26. aprīlī Kremlī notikusi Krievijas Federācijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās ar Pekinas olimpisko spēļu čempioniem. Tiesa, no 15 zelta medaļu ...

gallery icon

Uzbekistānā dzimusī Irina Vinera tiek uzskatīta par vienu no visu laiku veiksmīgākajām mākslas vingrošanas trenerēm. Viņa sagatavojusi daudzas olimpiskās čempiones, ieskaitot Jevgēņiju Kanajevu, Alīnu Kabajevu un Jūliju Barsukovu. Viņa 2001. gadā kļuva par Krievijas izlases galveno treneri, bet 2008. gadā tika ievēlēta par Krievijas Ritmiskās vingrošanas federācijas prezidenti. Savukārt SOK 2015. gadā par izciliem sasniegumiem sportā apbalvoja Vineri ar Olimpisko ordeni, vēsta “Inside the Games”.

Usmanovs piekrita atkāpties no Starptautiskās Paukošanas federācijas prezidenta amata pēc Eiropas Savienības lēmuma piemērot viņam ekonomiskās sankcijas saistībā ar Krievijas militāro uzbrukumu Ukrainai. 69 gadus vecā uzņēmēja īpašumu vērtība, pēc "Forbes" datiem, 2023. gada sākumā pārsniedz 14 miljardus ASV dolāru. Pret viņu sankcijas noteikušas Lielbritānija un ASV.

Starptautiskā Vingrošanas federācija kopš pagājušā gada marta ir aizliegusi Krievijas vingrotājiem piedalīties sacensībās, reaģējot uz Krievijas uzsākto karu Ukrainā.