foto: REUTERS/SCANPIX
Pavisam “neitrāls” video: Krievijas Mākslas vingrošanas federācijas prezidente diriģē parādi, godinot iebrukumu Ukrainā
Irina Vinera 2020. gadā saņēma Krievijas lepnuma balvu nominācijā Gada treneris.
Sporta zvaigznes
2023. gada 21. februāris, 14:22

Pavisam “neitrāls” video: Krievijas Mākslas vingrošanas federācijas prezidente diriģē parādi, godinot iebrukumu Ukrainā

Jauns.lv

Krievijas Mākslas vingrošanas federācijas prezidente, savulaik tituliem bagātā trenere Irina Vinera, kura 30 gadus bija precējusies ar Kremlim pietuvināto oligarhu Ališeru Usmanovu, ir fiksēta video, kurā diriģē militārās parādes mēģinājumu, ko sabiedrībai rādīs, godinot Krievijas iebrukuma Ukrainā gadadienu.

Kārtējā propagandas mašinērijas izrāde notiek laikā, kad Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) aicina sporta organizācijas izvērtēt iespējas, kā ļaut “neitrālajiem sportistiem ar Krievijas un Baltkrievijas pasēm” startēt olimpiskajās spēlēs.

Sociālajos tīklos ir parādījušies videoieraksti, kuros redzams, kā trenere Irina Vinera vada parādes dalībniekus Irinas Vineras Vingrošanas pilī Maskavā. Video redzams, kā militāros tērpos tērpti vīrieši un sievietes maršē, skanot artilēristu maršam "Staļins deva pavēli", vēsta Ukrainas ziņu vietne “Tribuna”.

“Tribuna” norāda, ka 22. februāra parādē, kas tiks rīkota par godu Vīriešu dienai (23. februārī) un iebrukuma Ukrainā gadadienai (24. februārī), piedalīsies arī Krievijas mākslas vingrošanas izlase.

Šī ir kārtējā reize, kad Kremlis savā politiskajā propagandā izmanto sportistus.

Uzbekistānā dzimusī Irina Vinera tiek uzskatīta par vienu no visu laiku veiksmīgākajām mākslas vingrošanas trenerēm. Viņa sagatavojusi daudzas olimpiskās čempiones, ieskaitot Jevgēņiju Kanajevu, Alīnu Kabajevu un Jūliju Barsukovu. Viņa 2001. gadā kļuva par Krievijas izlases galveno treneri, bet 2008. gadā tika ievēlēta par Krievijas Ritmiskās vingrošanas federācijas prezidenti. Savukārt SOK 2015. gadā par izciliem sasniegumiem sportā apbalvoja Vineri ar Olimpisko ordeni, vēsta “Inside the Games”.

Irina Vinera 30 gadus bija precējusies ar Uzbekistānā dzimušo Krievijas oligarhu Ališeru Usmanovu, bet pagājušā gada maijā viņi izšķīrās.

Usmanovs piekrita atkāpties no Starptautiskās Paukošanas federācijas prezidenta amata pēc Eiropas Savienības lēmuma piemērot viņam ekonomiskās sankcijas saistībā ar Krievijas militāro uzbrukumu Ukrainai. 69 gadus vecā uzņēmēja īpašumu vērtība, pēc "Forbes" datiem, 2023. gada sākumā pārsniedz 14 miljardus ASV dolāru. Pret viņu sankcijas noteikušas Lielbritānija un ASV,

Putins Kremlī godina olimpiskos varoņus un nosvin daiļslidotājas Vaļijevas 16. dzimšanas dienu

26. aprīlī Kremlī notikusi Krievijas Federācijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās ar Pekinas olimpisko spēļu čempioniem. Tiesa, no 15 zelta medaļu ...

gallery icon

Starptautiskā Vingrošanas federācija kopš pagājušā gada marta ir aizliegusi Krievijas vingrotājiem piedalīties sacensībās, reaģējot uz Krievijas uzsākto karu Ukrainā.