foto: Evija Trifanova/LETA
Leimanis izceļ komandas saliedētību; Kurucs tēmē uz augstākajiem mērķiem
Toms Leimanis lieliski izmantoja iespēju Latvijas izlases pamatsastāva saspēles vadītāja lomā.
Basketbols
2023. gada 28. februāris, 12:52

Leimanis izceļ komandas saliedētību; Kurucs tēmē uz augstākajiem mērķiem

Jauns.lv/LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlētājs Toms Leimanis cenšas parādīt savu labāko sniegumu katrā valstsvienības rindās aizvadītajā mačā, sarunā ar žurnālistiem pēc panākuma pār Grieķiju teica Leimanis.

Jau ziņots, ka Latvija, kas jau iepriekš bija nodrošinājusi vietu Pasaules kausa finālturnīrā, pirmdien savā laukumā ar rezultātu 67:57 pārspēja Grieķiju.

Latvijas-Grieķijas basketbola spēle, kuru vērot bija ieradušās vietējās prominences

Latvijas vīriešu basketbola izlase, kas jau bija nodrošinājusi ceļazīmi uz 2023.gada Pasaules kausa (PK) finālturnīru, pirmdien kvalifikācijas cikla pēdējā spēlē ...

gallery icon
139

Leimanis šajā mačā izcēlās ar 11 punktiem un astoņām rezultatīvām piespēlēm un kopā ar Artūru Strautiņu, kurš arī sakrāja 11 punktus, bija rezultatīvākie spēlētāji Latvijas valstsvienības rindās.

"Cīņa bija tiešām fiziska, bet galvenais ir uzvara, kuru izcīnījām ar smagu darbu. Prieks pabeigt ciklu ar uzvaru," norādīja Leimanis. "Zinājām, ka grieķi ir sīksti pretinieki un viņi iepriekšējā spēlē uzvarēja serbus ar tieši tādu pašu spēli un ciešu aizsardzību, tāpēc bijām tam gatavi un parādījām, ka esam labāki."

Tāpat basketbolists atklāja, ka, neskatoties uz to, ka lielas nozīmes aizvadītajam mačam nebija, viņam nebija grūti noskaņoties spēlei.

"Tikai pagājušajā gadā debitēju izlasē un man katra spēle ir kā jauna iespēja sevi pierādīt, tāpēc gatavojos katrai spēlei. Gan man, gan visai komandai bija jāizcīna šī uzvara savu skatītāju priekšā un jāpabeidz cikls uz pozitīvas nots," viņš piebilda.

Neraugoties uz to, ka Leimanis Latvijas izlasē debitēja tikai nedaudz vairāk kā pirms gada, viņš izcēla, ka ir labi iejuties un laukumā veiksmīgi saprotas ar pārējiem valstsvienības spēlētājiem. "Jūtu, ka esmu pieradis pie viņiem un viņi pie manis. Nāk arī atbildība, kad esi pamatsastāva saspēles vadītājs brīžos, kad izkrīt [Jānis] Strēlnieks un Kristers [Zoriks]. Pret Turciju arī [Artūrs] Žagars izkrita, tāpēc bija jādara tas, kas bija jādara. Man prieks, ka mums laukumā visiem sanāk. Izeju laukumā un daru savu darbu."

Latvijas vīriešu basketbola izlases treniņš

Neskatoties uz vairākiem traumētiem pamatsastāva spēlētājiem, Latvijas valstsvienības galvenais treneris Luka Banki nebaidās izlases kandidātu lokā iesaistīt jaunus kandidātus, pirms ...

gallery icon
33

Latvijas valstsvienība nodrošināja ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru jau pagājušā gada novembrī, un saspēles vadītājs norādīja, ka tas ir visas komandas nopelns. "Nozīmīgs bijis arī komandas cīņas spars un viss kodols turamies kopā arī grūtākos brīžos. Bijušas daudzas grūtas spēles, kurās nav augsta rezultativitāte, tur arī parādās komandas saliedētība, kas palīdz uzvarēt," stāstīja spēlētājs. "Gandarījums vienkārši ienākt zālē pie tik pilnām tribīnēm, nemaz nerunājot par izcīnīto uzvaru. Mēs visi priecājamies, ka sestais spēlētājs ir ar mums un izbaudām uzvaras kopā ar viņiem."

Vēl viņš arī izcēla to, ka neatsverams ir bijis Latvijas izlases galvenā trenera Lukas Banki pienesums valstsvienībai, jo viņš parādījis basketbolistiem jaunus veidus kā produktīvi darboties uzbrukumā. "Viņa redzējums un spēle uzbrukumā ir parādījusi jaunas iespējas, kā vispār var spēlēt un to, cik kustīga var būt spēle," secināja Leimanis. "Domāju, ja kādreiz vēlēšos kļūt par treneri, tad ir daudz iespējas no viņa mācīties tieši uzbrukumā."

Savukārt Rodions Kurucs uzskata, Latvijas izlase kvalifikācijā pierādīja, ka var cīnīties un gūt panākumus arī pret nomināli spēcīgākiem pretiniekiem

"Spēle nelikās sarežģīta, bet vienkārši jau nedaudz atslābuši izbaudījām maču. Zinājām, ka neko daudz šī spēle vairs nemainīs, bet beigās saņēmāmies un arī uzvarējām," aizvadīto maču raksturoja basketbolists.

Latvijas valstsvienība kvalifikāciju noslēdza ar 11 uzvarām pēc kārtas un I apakšgrupā ar deviņiem panākumiem desmit mačos ieņēma pirmo vietu, ko Kurucs nosauca par lielu sasniegumu.  "Mēs esam pirmie tabulā un tas dod gan emocijas, gan lielāku pašpārliecinātību. Tas ir liels panākums," stāstīja Kurucs. "Man ir liels prieks par Jāni [Strēlnieku] un Dairi [Bertānu], jo viņi ir vecāki un tagad viņiem vēl būs iespēja spēlēt Pasaules kausā. Ceru, ka mēs iesim uz augstākajiem mērķiem, jo es gribu uzvarēt un izdarīt pašu labāko. Vienalga, kas nāks pretī. Mēs to jau parādījām kvalifikācijā, ka varam cīnīties ar visiem."

Kurucs noslēdzošajā kvalifikācijas logā pievienojās izlasei tikai pagājušajā nedēļas nogalē pēc spēles pret Turciju, jo iepriekš bija iedzīvojies savainojumā. Pats basketbolists atklāja, ka treniņus gan sācis aizvadīt jau pirms dueļa pret Turciju. "Vispirms trenējos individuāli un ar fiziskās sagatavotības treneri, un sapratu, ka man kāja baigi nesāp. Man bija ieplīsis muskulis un dakteris teica, ja es nejūtu sāpes, tad var mēģināt uzspēlēt un ieskrieties atlikušajai sezonas daļai. Uztaisījām MRI [magnētiskās rezonanses tomogrāfiju] un tur nebija nekas nopietns, tāpēc nolēmām, ka varēšu spēlēt," skaidroja spēlētājs.

Mačā pret Grieķiju viņš laukumā bija vien 12 minūtes un 19 sekundes, kuru laikā guva četrus punktus un izcīnīja četras bumbas zem groziem, tiesa pusi no tā viņam izdevās sakrāt spēles galotnē.

"Treneris nedaudz mani taupīja un negribēja, lai es vēlreiz satraumējos. Laukumā jutos ļoti labi un savu skatītāju priekšā vienmēr ir patīkami spēlēt. Zināju, ka nespēlēšu daudz un tiks pārbaudīti citi spēlētāji, tāpēc tas bija normāli," teica spēlētājs.

Kurucs ikdienā spēlē Francijas komandā Strasbūras SIG, kuru vada arī valstsvienības treneris Luka Banki, un basketbolists izcēla, ka abiem izdevies labi sastrādāties gan klubā, gan izlasē. "Zinu, ko Luka no manis grib un vismaz klubā tā ir bijis, ka viņš man dod spēlēt izšķirošos brīžos, lai es arī daru to, ko varu. Daudzpusība ir mana stiprākā puse tajos momentos," teica Kurucs. "Francijas komandā un izlasē man ir līdzīga loma, tikai tur es varu arī vairāk mest, bet šeit ir citi metēji. Šeit esmu arī vairāk melnā darba darītājs."

"Luka māk mani izmantot, jo redz, kāds cilvēks un spēlētājs es esmu. Viņš ar mani runā un mēģina visu mierīgi un korekti pasniegt un izstāstīt. Ļoti labi saprotamies gan laukumā, gan ārpus tā," viņš turpināja.

Kvalifikācijas otrā posma I grupā pirmajā vietā ar deviņām uzvarām desmit spēlēs finišēja Latvija. Grieķija un Serbija tika pie sešiem panākumiem, bet uz otro vietu pakāpās serbi. Turcijai un Beļģijai ir četri panākumi, bet Lielbritānija turnīru beigusi ar vienu uzvaru.

Finālturnīrs 2023. gada septembrī notiks Japānā, Indonēzijā un Filipīnās.