Latvijas-Grieķijas basketbola spēle, kuru vērot bija ieradušās vietējās prominences

Latvijas vīriešu basketbola izlase, kas jau bija nodrošinājusi ceļazīmi uz 2023.gada Pasaules kausa (PK) finālturnīru, pirmdien kvalifikācijas cikla pēdējā spēlē ...

gallery icon
139
Basketbols
2023. gada 28. februāris, 09:39

FOTO: Latvija-Grieķija basketbola spēle, kuru ieradušās vērot bija vietējās prominences

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase, 27. februārī kvalifikācijas cikla pēdējā spēlē savā laukumā uzvarēja Grieķiju, svinot 11. uzvaru pēc kārtas. Spēli ieradušies vērot bija dažādi sabiedrībā zināmi cilvēki, tostarp pašreizējā Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša un bijusī ministre Anita Muižniece, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, Latvijas Basketbola savienības prezidents Raimonds Vējonis ar dzīvesbiedri Ivetu Vējoni, AS "Latvijas Gāze" vadītājs Aigars Kalvītis ar sievi Kristīni Kalvīti, grupas "Prāta vētra" mūziķis Jānis Jubalts, reperis Gatis Irbe jeb Gacho un daudzi citi. Pirms spēles Latvijas himnu dziedāja mūzikas leģenda Žoržs Siksna.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau ziņots, ka Latvija uzvarēja ar 67:57 (18:8, 15:24, 19:9, 15:16).

Latvija, viesiem izjūtot grūtības ar punktu gūšanu, pirmajā ceturtdaļā arvien palielināja punktu pārsvaru, pēc Mārča Šteinberga divpunktu metiena 15 sekundes pirms ceturtdaļas beigām panākot 18:8.

Otro ceturtdaļu viesi sāka ar ciešu segšanu, kas noveda pie vairākām kļūdām saspēlē, izpaužoties Jāņa Strēlnieka, Artūra Žagara un Kristera Zorika prombūtnei. Tomēr pēc Toma Leimaņa trīspunktu metiena 61 sekundi pēc ceturtdaļas sākuma izdevās panākt līdz tam lielāko pārsvaru - 21:9.

Viesiem rezultātā tuvojoties, 16.minūtē Dimitris Moraitis pietuvojās līdz 20:25. Turklāt ceturtdaļas vidū latviešiem jau bija sakrāta piezīmju norma.

Punktu starpībai kādu brīdi nostabilizējoties sešu līdz deviņu punktu robežās, puslaika beigas tomēr labāk aizvadīja viesi, gūstot astoņus punktus pēc kārtas un panākot 32:33.

Otrā puslaika 37.sekundē grieķi pirmoreiz spēlē izvirzījās vadībā, tālmetienu realizējot Georgam Tanulim, - 35:33.

Latvija atbildēja ar 9:0 izrāvienu, to sākot ar vienu realizētu soda metienu no diviem Anžejam Pasečņikam, turpinot ar tālmetieniem Leimanim un Dairim Bertānam, kurš iemeta arī divus soda metienus.

42 sekundes pirms ceturtdaļas beigām Aigars Šķēle ar divpunktu metienu panāca lielāko pārsvaru spēlē - 52:39.

Grieķi pietuvojās līdz 52:54 pēc Emmanuila Hacizaka divpunktu metiena, tomēr ar Artūra Strautiņa tālmetienu un Andreja Gražuļa bumbas triecienu grozā no augšas latvieši 96 sekundes pirms mača beigām panāca 63:55.

Kvalifikācijas otrā posma I grupā pirmajā vietā ar deviņām uzvarām desmit spēlēs finišēja Latvija. Grieķija tika pie sešiem panākumiem, Serbija ar piecām uzvarām deviņās spēlēs ieņem trešo vietu, Beļģijai četri panākumi dod ceturto pozīciju, Turcijai ir trīs uzvaras, bet Lielbritānija guvusi panākumu tikai vienreiz.

Vietu finālturnīrā Latvija nodrošināja novembrī, Krētā ar 80:60 uzvarot Grieķiju, bet pēc panākuma pār Turciju ar 83:74 pagājušajā nedēļā Latvijas basketbolisti ieņēma arī pirmo vietu apakšgrupā.

Arī grieķi jau ir izcīnījuši ceļazīmi uz finālturnīru, taču pakāpties uz pirmo vietu apakšgrupā vairs nevar.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šajā pašā grupā šovakar tiks noskaidrota pēdējā no 12 Eiropas izlasēm, kas spēlēs finālturnīrā. Plkst.21 Serbija mājās tiksies ar Lielbritāniju, bet pusstundu vēlāk Beļģija savā laukumā sāks cīņu ar Turciju. Serbija, izcīnot uzvaru, nodrošinās vietu finālturnīrā, bet zaudējuma gadījumā būs jācer arī uz beļģu neveiksmi.

Neskatoties uz to, ka Latvijas basketbolisti jau ir nodrošinājuši vietu finālturnīrā, katrs mačs ir svarīgs cīņā par augstāku vietu FIBA reitingā, pēc kura nosaka izlozes grozus finālturnīram.

Latvija kvalifikācijas ciklā ir izcīnījusi desmit uzvaras pēc kārtas, pēdējo neveiksmi piedzīvojot 2021.gada novembrī pret Serbiju.

Finālturnīram, kas 2023.gada septembrī notiks Japānā, Indonēzijā un Filipīnās, kvalificējas grupu pirmo triju vietu ieguvēji.

Lukam Banki darbā ar izlasi palīdz treneri Jānis Gailītis un Artūrs Visockis-Rubenis, kā arī fiziskās sagatavotības treneris Oskars Ernšteins.

Latvijas izlases sastāvs spēlei pret Grieķiju:

Renārs Birkāns ("Liepāja"), Dairis Bertāns, Anžejs Pasečņiks (abi - Seviljas "Real Betis", Spānija), Artūrs Strautiņš (Redžo Emīlijas "UnaHotels", Itālija), Artis Ate ("VEF Rīga"), Klāvs Čavars (Ļubļinas "Start", Polija), Aigars Šķēle (Lielpolijas Ostruvas "Stal", Polija), Andrejs Gražulis (Trento "Dolomiti Energia", Itālija), Mārtiņš Laksa (Jonavas "CBet", Lietuva), Toms Leimanis (Madrides "Movistar Estudiantes", Spānija), Mārcis Šteinbergs (Manrezas "Baxi", Spānija), Rodions Kurucs ("Strasbourg", Francija).