foto: Çankaya Üniversitesi
Turku basketbolistes nelaimīgā izvēle: devās apraudzīt vecmāmiņu un nonāca zem gruvešiem
Nīlaja Ajdogana pameta Ankaru un devās uz Malatju, kur īpaši spēcīgi bija jūtamā traģiskā zemestrīce.
Sporta zvaigznes
2023. gada 7. februāris, 11:12

Turku basketbolistes nelaimīgā izvēle: devās apraudzīt vecmāmiņu un nonāca zem gruvešiem

Jauns.lv

No 6. februāra (patiesībā jau pāris dienu ātrāk) vairumā Eiropas vadošo sieviešu basketbola čempionātu ir pārtraukums, jo nedēļas otrajā pusē valstsvienības aizvadīs Eiropas čempionāta kvalifikācijas pēdējās spēles. Izņēmums nav arī viens no spēcīgākajiem dāmu nacionālajiem čempionātiem - Turcijas virslīga -, kurā vairums komandu savām spēlētājām iedevuši brīvdienas, lai varētu atpūsties un sagatavoties sezonas izšķirošajam cēlienam.

Šī nedēļa Turcijā un Sīrijā sākās ar prātam neaptveramu traģēdiju – vienu no visu laiku spēcīgākajām zemestrīcēm šajā seismiski aktīvajā reģionā. Pēc ASV Ģeoloģijas dienesta datiem, zemestrīces stiprums bijis 7,8 magnitūdas pēc Rihtera skalas.

Brīvdienas savām spēlētājam bija iedevusi arī Ankaras komanda “Čankaya Universitesi”, kurā savulaik spēlējušas arī Latvijas izlases basketbolistes Elīna Babkina un Aija Jurjāne. Ja vairums ārzemēs spēlējošo basketbolistu dažas brīvās dienas izmanto, lai paceļotu pa Eiropu, tad vietējās spēlētājas pārsvarā izmanto iespēju apraudzīt draugus vai tuviniekus. Līdzīgi rīkojās arī turciete Nīlaja Ajdogana.

30 gadus vecā Nīlaja bija devusies uz zemestrīces epicentram Gaziantepai netālu esošo Malatju, lai apraudzītu vecmāmiņu.

Kā sociālajos tīklos vēsta “Čankaya Universitesi” komanda, kluba pārstāvjiem nav izdevies sazināties ar savu basketbolisti, jo viņas telefons neatbild un arī sportiste nekādā citā veidā nav spējusi sazināties ne ar vienības pārstāvjiem, ne saviem tuviniekiem. Komandas rīcībā esošā informācija liecina, ka māja, kurā bija jāatrodas Nīlajai ar vecmāmiņu, ir pilnībā sagrauta, un tur turpinās glābšanas darbi. Klubs lūdz dievu par sportistes veselību.

Turcijas sporta apskatnieks Ali Emre Dedoglu, kurš iepriekš precīzi varēja nosaukt māju un dzīvokļa numuru, kurā atradās Ajdogana, vēsta, ka glābējiem otrdienas rītā esot izdevies izrakties līdz Nīlajas vecmāmiņai, kura esot atrasta bez dzīvības pazīmēm. Glābšanas darbos esot iesaistījies arī basketbolistes tēvs. Kā vēsta žurnālists, šodien ir ļoti svarīgi aizrakties līdz Nīlajai, jo Malatjā līstot lietus, kas naktī varētu piesalt.

Nīlaja Ajdogana pagājušajā vasarā pārstāvēja Turcijas sieviešu 3x3 basketbola izlasi Eiropas kausa kvalifikācijā un vienā no “Women series” posmiem. Eiropas kausa kvalifikācijā, kas notika Rumānijas pilsētā Konstantā, turcietes ceturtdaļfinālā piekāpās Latvijas kvartetam (Ketijai Vihmanei, Martai Miščenko, Anitai Miķelsonei un Paulai Mauriņai), ierindojoties piektajā vietā, bet latvietēm toreiz viena vieta augstāk, ar ko gan nepietika, lai kvalificētos finālturnīram.

Pēc pagaidām pieejamās informācijas, Turcijā 10 provincēs gājis bojā vismaz 3381 cilvēks, bet ievainoti vairāk nekā 20 000 cilvēki, vēsta Turcijas katastrofu pārvaldības aģentūra. Savukārt Sīrijā gājuši bojā vismaz 1444 cilvēki, bet ievainojumus guvuši vismaz 3411 cilvēki, liecina valdošā režīma amatpersonu sniegtie dati un no nemiernieku kontrolētajām teritorijām saņemtā informācija.

Spēcīga zemestrīce Turcijā un Sīrijā ar daudziem upuriem un plašiem postījumiem; 2023. gada 6. februārī

Spēcīga zemestrīce Turcijā un Sīrijā ar daudziem upuriem un plašiem postījumiem; 2023. gada 6. februāris

gallery icon
15

Jauns.lv jau vēstīja, ka bojāgājušo skaits zemestrīcēs un pēcgrūdienos turpinās pieaugt, glābējiem meklējot izdzīvojušos metāla un betona gruvešos. Pasaules Veselības organizācijas amatpersonas lēsa, ka var būt gājuši bojā līdz 20 000 cilvēku. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans valstī izsludinājis sēras līdz svētdienai.

Zemestrīcē zaudēja pajumti desmitiem tūkstoši cilvēku, kas sagaidīja nakti uz otrdienu ziemas salā. Turcijas pilsētā Gaziantepā, kas atrodas apmēram 33 kilometrus no zemestrīces epicentra, cilvēki meklēja patvērumu lielveikalos, stadionos, mošejās un kopienas centros.

Turcijā 10 provincēs pēc zemestrīces tika izglābti vairāk nekā 7800 cilvēku, paziņoja Turcijas katastrofu pārvaldības aģentūras amatapersona. Ziemas sala dēļ glābējiem ir maz laika, lai atrastu izdzīvojušos ēku gruvešos.

Zemestrīcē izpostīts Turcijas kultūras dārgums - Gaziantepas pils

Pirmdienas spēcīgajā zemestrīcē Turcijā smagi izpostīta arī vēsturiskā Gaziantepas pils un tās cietoksnis, raksta CNN.

gallery icon
12

Turcijā vien ir sagruvušas vairāk nekā 5600 ēkas. Ir nodarīti postījumi arī slimnīcām, un viena slimnīca sagruvusi Iskenderunas pilsētā. Kopumā sagruvušas tūkstošiem ēku plašā teritorijā no Sīrijas Alepo un Hamas pilsētām līdz Turcijas pilsētai Dijarbakirai.

Pēc ASV Ģeoloģijas dienesta datiem, zemestrīce, kuras stiprums bijis 7,8 magnitūdas pēc Rihtera skalas, notika pirmdien plkst.4.17 pēc vietējā laika (3.17 pēc Latvijas laika), tās hipocentrs atradies 17,9 kilometru dziļumā, bet epicentrs bijis 33 kilometrus uz ziemeļiem no Turcijas pilsētas Gaziantepas. 15 minūtes vēlāk sekojis 6,7 magnitūdas stiprs pēcgrūdiens, bet pēc tam bijuši vairāk nekā 200 pēcgrūdieni. Pēc Turcijas seismologu datiem, pirmā grūdiena stiprums bijis 7,4 magnitūdas.

Pirmdien Turcijas Kahramanmarašas provinci satricināja vēl viena zemestrīce, kuras stiprums bija 7,5 magnitūdas pēc Rihtera skalas. Kāda Turcijas amatpersona norādīja, ka tas nav bijis pēcgrūdiens, bet atsevišķa zemestrīce. Tā notika plkst.13.24 pēc vietējā laika (12.24 pēc Latvijas laika) aptuveni 130 kilometrus uz ziemeļiem no Gaziantepas.