foto: Zane Bitere/LETA
Latvijas sieviešu basketbola izlasei Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā pret Zviedriju nepalīdzēs Babkina
Latvijas sieviešu basketbola izlases saspēles vadītāja Elīna Babkina.
Basketbols
2023. gada 30. janvāris, 17:59

Latvijas sieviešu basketbola izlasei Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā pret Zviedriju nepalīdzēs Babkina

Jauns.lv/LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlasei Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas pēdējā spēlē pret Zviedriju nepalīdzēs Elīna Babkina un Laura Meldere, ziņo Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Kā zināms, Latvijas izlase jau ir kvalificējusies Eiropas čempionātam un no turnīra tabulas viedokļa izbraukuma spēlei pret Zviedriju 12. februārī nozīmes nav.

"Uzvara mums nav vajadzīga par katru cenu, tomēr vēlamies Zviedrijas galvaspilsētas lielākajā arēnā parādīt kvalitatīvu basketbolu un turnīru pabeigt labā noskaņojumā," LBS citē valstsvienības galveno treneri Gundaru Vētru. "Sagatavošanās posms būs ļoti īss, to vēlamies aizvadīt racionāli un produktīvi, tāpēc nav mērķtiecīgi paplašināt kandidātu loku. Spēlē centīsimies lieki nepārslogot spēlētājas, kurām ir liela slodze klubos un dot iespēju oficiālā cīņā sevi parādīt basketbolistēm, kuras iepriekš valstsvienībai palīdzējušas epizodiski."

Zviedrijas izlasei spēles likme būs krietni augstāka. Ja zviedrietes 9. februārī būs uzvarējušas izbraukumā Izraēlā, panākums pret Latvijas komandu ar lielu punktu starpību varētu mājiniecēm dot ceļazīmi uz finālturnīru.

J grupā Latvijai ir trīs uzvaras tikpat spēlēs, Izraēlai ir viens panākums un divi zaudējumi, kamēr Zviedrija piedzīvojusi neveiksmes abās aizvadītajās spēlēs.

Finālturnīram kvalificēsies grupu uzvarētājas un četras labākās otro vietu ieguvējas. Čempionāta rīkotājām jau garantētas tiesības spēlēt finālturnīrā, kas 2023. gada septembrī notiks Slovēnijā un Izraēlā.

Valstsvienības treneri gatavoties kvalifikācijas pēdējai spēlei uzaicinājuši 13 spēlētājas. No piecpadsmitnieka, kas piedalījās novembra sabraukumā, personisku iemeslu dēļ šoreiz ierindā nebūs Babkina un traumētā Meldere.

Spēle Stokholmā tiks aizvadīta 12. februārī plkst.17:30 un tiešraidē to translēs LTV7.

Pirmā apļa spēlē 2021. gada novembrī Rīgā Latvijas komanda uzvarēja ar 89:70. Tajā spēlē Anete Šteinberga guva 34 punktus sasniedzot sieviešu valstsvienības rezultativitātes rekordu oficiālajās spēlēs, bet iepriekšējā rekordiste Elīna Babkina (33 punkti 2019. gada EČ pret Ukrainu) atkārtoja citu FIBA turnīru spēļu rekordu - 12 rezultatīvas piespēles (2004. gadā pirmā to izdarīja Ilze Ose-Hlebovicka.

2023.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs notiks no 15. līdz 25. jūnijam. Pirmajā posmā divu grupu turnīri un astotdaļfināla spēles notiks Izraēlā un Slovēnijā, bet izslēgšanas turnīrs paredzēts Slovēnijā. Piecas labākās komandas iegūs tiesības piedalīties olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā.

Tiesības spēlēt finālturnīrā jau nodrošinājušas Latvijas, Spānijas un Itālijas izlases, protams, piedalīsies abu rīkotājvalstu Izraēlas un Slovēnijas komandas. Vēl 11 finālistes kļūs zināmas pēdējā sabraukuma spēlēs.

Latvijas sieviešu valstsvienība Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēs desmito reizi. Līdz šim labākie panākumi ir ceturtā vieta 2007. gadā, kā arī sestā vieta 2005. un 2017. gadā.

Gundaram Vētram izlasē palīdz treneri Mārtiņš Zībarts, Ainars Zvirgzdiņš un Matīss Rožlapa, kā arī fiziskās sagatavotības treneris Ivars Ikstens.

Latvijas izlases kandidāšu saraksts:

Paula Strautmane (Lasevas Duržeļas "Cadi La Seu", Spānija), Ketija Vihmane (Zārluī "Royals", Vācija), Karlīne Pilābere (Pati "Alma", Itālija), Aija Jurjāne, Ieva Pulvere (abas - Stambulas "Galatasaray", Turcija), Anete Šteinberga (Buržas "Tango", Francija), Luīze Šepte (RSU), Ilze Jākobsone (Ašdodas "Maccabi", Izraēla), Vanesa Jasa (Sansevastjanas "IDK Euskotren", Spānija), Raina Tomašicka (Trutnovas "Loko", Čehija), Aleksa Gulbe (Salamankas "Avenida", Spānija), Kate Vilka ("TTT Rīga"), Kitija Laksa (Boloņas "Virtus Segafredo", Itālija).