foto: Simone Boi/ipa-agency.net/Shutterstock/ Vida Press
Laksa gūst 29 punktus FIBA Eirolīgas mačā, bet neglābj komandu no zaudējuma
Kitija Laksa.
Basketbols
2023. gada 25. janvāris, 19:46

Laksa gūst 29 punktus FIBA Eirolīgas mačā, bet neglābj komandu no zaudējuma

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketboliste Kitija Laksa trešdien guva 29 punktus Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirolīgas spēlē, Itālijas klubam Boloņas "Virtus Segafredo" piedzīvojot zaudējumu.

Boloņas basketbolistes izbraukumā ar rezultātu 73:95 (19:22, 13:24, 24:21, 17:28) zaudēja Turcijas komandai Stambulas "Fenerbahce".

Laksa šajā mačā laukumā pavadīja 32 minūtes un 33 sekundes, realizējot trīs no pieciem divpunktu metieniem, sešus no astoņiem tālmetieniem un visus piecus soda metienus. Viņas rēķinā bija arī viena atlēkusī bumba, trīs piezīmes, trīs kļūdas, negatīvs +/- rādītājs (-10) un 23 efektivitātes koeficienta punkti.

Laksa bija mača rezultatīvākā spēlētāja. Pretinieču rindās ar 22 punktiem atzīmējās Emma Mēsemana.

Tikmēr Šteinberga guva 12 punktus un izcīnīja 12 atlēkušās bumbas, kamēr Buržas komanda mājās ar rezultātu 70:68 (15:11, 24:24, 16:19, 15:14) spraigā cīņā guva virsroku pār "Valencia" vienību.

Šteinberga, spēlējot 34 minūtes un 27 sekundes, grozā raidīja piecus no 11 divpunktu metieniem un abus soda metienus, bet netrāpīja divus tālmetienus. Viņa arī atdeva vienu rezultatīvu piespēli, divreiz pārkāpa noteikumus, tika pie pozitīva +/- rādītāja (+1) un 17 efektivitātes koeficienta punktiem.

Mājiniecēm 19 punkti, sešas bumbas zem groziem un septiņas rezultatīvas piespēles bija Ivonnei Andersonei, bet 18 punktus guva Kaila Aleksandra. Valensijas komandā 15 punktus guva Anhela Salvadoresa.

"Tango" ar sešām uzvarām 11 spēlēs ieņem piekto vietu A apakšgrupā, kur "Virtus Segafredo" ar trīs panākumiem ir septītā starp astoņām komandām.

Katras grupas četras labākās komandas kvalificēsies izslēgšanas spēlēm.

Šosezon FIBA Eirolīgā nestartē Latvijas čempionvienība "TTT Rīga", kas pagājušajā sezonā iekļuva izslēgšanas spēlēs, kur ceturtdaļfināla sērijā piekāpās Stambulas "Fenerbahce".

Pērn par čempionēm kļuva Ungārijas vienība "Sopron", kas finālā pārspēja "Fenerbahce".

Gražulis neglābj no neveiksmes

Andrejs Gražulis guva 12 punktus ULEB Eirokausa mačā, kamēr viņa pārstāvētā Itālijas komanda Trento "Dolomiti Energia" šajā turnīrā piedzīvoja ceturto zaudējumu pēc kārtas.

Trento klubs 12.kārtas mačā viesos ar rezultātu 75:86 (16:23, 20:17, 15:24, 24:23) atzina "Paris" pārākumu.

Gražulis trešdien laukumā pavadīja 30 minūtes un 55 sekundes, realizēdams piecus no astoņiem divpunktu metieniem un divus no trīs metieniem aiz perimetra. Koknesietis arī izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas, atdeva vienu rezultatīvu piespēli, pārtvēra divas bumbas, pieļāva trīs kļūdas, trīsreiz pārkāpa noteikumus, izprovocēja vienu piezīmi un sakrāja deviņus efektivitātes koeficienta punktus.

Par latvieti viesu rindās rezultatīvāks bija tikai Derions Etkinss, kurš guva 16 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas. Parīziešiem 25 punktus guva Tairons Voless, bet 16 punkti un 12 bumbas zem groziem bija Izmaelam Kamagatem.

Trento komanda ar divām uzvarām 12 spēlēs B apakšgrupā ierindojas priekšpēdējā, devītajā pozīcijā, kamēr Parīzes vienība ar astoņiem panākumiem ir trešā.

ULEB Eirokausa pamatturnīrā 20 komandas sadalītas divās grupās pa desmit vienībām katrā. Izslēgšanas turnīrā, kas sāksies no astotdaļfināla, iekļūs katras grupas astoņas labākās komandas.

Pagājušajā sezonā par čempioniem kļuva Boloņas "Virtus" basketbolisti, kuri finālā pārspēja "Bursaspor".

Strēlnieks un Mejeris pieticīgi

Mareka Mejera un Jāņa Strēlnieka pārstāvētās komandas trešdien piedzīvoja zaudējumus Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas otrā posma pirmajās spēlēs.

Mejeris guva sešus punktus, kamēr viņa pārstāvētā Izraēlas komanda Jeruzalemes "Hapoel" I apakšgrupas mačā mājās ar 77:84 (21:23, 20:23, 20:21, 16:17) atzina Dižonas JDA pārākumu.

Latvijas basketbolists 21 minūtes un 59 sekunžu laikā realizēja trīs no pieciem divpunktu metieniem un netrāpīja vienīgo tālmetienu. Mejeris arī izcīnīja trīs atlēkušās bumbas, atdeva divas rezultatīvas piespēles, vienreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva divas kļūdas, pārtvēra vienu bumbu, tika pie pozitīva +/- rādītāja (+4) un septiņiem efektivitātes koeficienta punktiem.

Mājiniekiem produktīvākais ar 13 punktiem un desmit atlēkušajām bumbām bija Zeks Henkinss, bet uzvarētājiem 20 punktus un 13 rezultatīvas piespēles iekrāja Deivids Holstons, kuram ar 24 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām piebalsoja Gevins Vors.

Strēlnieks tikmēr guva četrus punktus, Atēnu AEK basketbolistiem K apakšgrupas duelī viesos ar 66:88 (20:29, 19:15, 15:15, 12:29) zaudējot Malagas "Unicaja".

Strēlnieks, spēlējot 20 minūtes un deviņas sekundes, realizēja abus divus divpunktu metienus, netrāpīja vienīgo tālmetienu, asistēja divos precīzos uzbrukumos, tika pie divām piezīmēm, negatīva +/- rādītāja (-5) un pieciem efektivitātes koeficienta punktiem.

Atēnu komandā ar 18 punktiem un 13 atlēkušajām bumbām izcēlās Akils Mičels, bet pretiniekiem pa 22 punktiem guva Deivids Krevišs un Kendriks Perijs.

I apakšgrupā ar uzvarām otro posmu sāka abas Francijas komandas JDA un Strasbūras SIG, kuru pārstāv Rodions Kurucs un trenē Luka Banki, bet zaudējumus piedzīvoja abi Izraēlas klubi Jeruzalemes "Hapoel" un Holonas "Hapoel". K apakšgrupā pirmajās spēlēs uzvarēja Stambulas "Galatasaray" un "Unicaja", kas pārspēja attiecīgi Limožas CSP un AEK.

Otrajā posmā 16 komandas sadalītas četrās apakšgrupās pa četrām katrā. Pirmo divu vietu ieguvējas kvalificēsies ceturtdaļfinālam, kurā uzvarētājas noskaidrosies dueļos līdz divām uzvarām, bet sezona noslēgsies ar "Final Four" turnīru maijā.

Latvietēm panākumi astotdaļfināla mačos

Aijas Jurjānes un Ievas Pulveres pārstāvētā Stambulas "Galatasaray", kā arī Paulas Strautmanes pārstāvētā Lasevas Duržeļas "Cadi La Seu" trešdien svinēja uzvaras Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirokausa izslēgšanas turnīra otrās kārtas jeb astotdaļfināla pirmajās spēlēs.

Ceturtdien pirmās spēlēs aizvadīs arī Elīnas Babkinas pārstāvētā Ramlas "Elitzur" un Lauras Melderes pārstāvētā Venēcijas "Umana Reyer". Ceturtdaļfinālā iekļūs uzvarētājas divu maču summā.

"Galatasaray" savā laukumā ar rezultātu 88:75 (26:14, 22:22, 20:22, 20:17) uzvarēja Latas BLMA.

Jurjāne spēlēja astoņas minūtes un 31 sekundi un guva četrus punktus ar četriem precīziem soda metieniem, bet viņas vienīgais izpildītais tālmetiens nebija precīzs. Latviete arī izcīnīja trīs atlēkušās bumbas, atdeva vienu rezultatīvu piespēli, vienreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva vienu kļūdu, tika pie pozitīva +/- rādītāja (+1) un sešiem efektivitātes koeficienta punktiem.

Pulvere desmit minūšu un 13 sekunžu laikā izpildīja vienu neprecīzu tālmetienu, izcīnīja vienu bumbu zem groza, atdeva rezultatīvu piespēli, divreiz pārkāpa noteikumus, vienreiz kļūdījās un arī tika pie pozitīva +/- rādītāja (+2).

Stambulas komandā Teaira Makovana guva 29 punktus un izcīnīja 12 atlēkušās bumbas, bet Azura Stīvensa izcēlās ar 21 punktu, 12 bumbām zem groziem un deviņām rezultatīvām piespēlēm.

Savukārt Strautmanes pārstāvētā "Cadi La Seu" mājās ar 72:54 (12:14, 12:17, 27:8, 21:15) guva virsroku pār Šarlevilmezjēras "Flammes Carolo".

Strautmane guva divus punktus, 21 minūtē realizējot divus no četriem soda metieniem, bet visi pieci metieni no spēles trīs punktu vērtībā nebija precīzi. Viņas kontā bija arī četras atlēkušās bumbas, viena rezultatīva piespēle, viena kļūda, viena pārtverta bumba un pozitīvs +/- rādītājs (+11).

Uzvarētājām 21 punktu guva Laija Raventosa.

Eirokausa pamatturnīra sacensības norisinājās divās reģionālās konferencēs, kurā katrā bija pa sešām grupām ar četrām komandām. Izslēgšanas turnīrā iekļuva katras grupas divas labākās vienības un vēl pa četrām labākajām trešo vietu īpašniecēm katrā konferencē.

FIBA Eirokauss aiz ir otrā līmeņa turnīrs aiz FIBA Eirolīgas.

Vecvagaram zaudējums Eirokausu debijā

Latvijas basketbolists Kaspars Vecvagars trešdien guva 11 punktus FIBA Eiropas kausa spēlē, viņa un Vernera Koha pārstāvētajai Hertogenbosas "Heroes Den Bosch" komandai piedzīvojot zaudējumu.

Otrā posma K grupas mačā Nīderlandes vienība savā laukumā ar rezultātu 97:102 (27:33, 20:27, 20:20, 30:22) zaudēja Vācijas komandai Krailshaimas "Merlins".

Vecvagars, kurš tikai pagājušajā nedēļā papildināja "Heroes Den Bosch" rindas, spēlēja 20 minūtes un 16 sekundes, kuru laikā realizēja divus no četriem divpunktu metieniem, savu vienīgo tālmetienu un četrus no pieciem soda metieniem. Latviešu aizsargs arī izcīnīja vienu atlēkušo bumbu, atdeva divas rezultatīvas piespēles, trīsreiz pārkāpa noteikumus, pārtvēra vienu bumbu, iekrāja labāko +/- rādītāju komandā (+10) un nopelnīja desmit efektivitātes koeficienta punktus.

Kohs guva septiņus punktus, 14 minūtēs un astoņās sekundēs grozā raidot abus divpunktu metienus un vienu no trīs tālmetieniem. Viņa kontā arī četras bumbas zem groziem, viena rezultatīva piespēle, piecas piezīmes, viena pārtverta bumba, pozitīvs +/- rādītājs (+4) un 11 efektivitātes koeficienta punkti.

Šajā pašā grupā Mārtiņa Meiera un Zigmāra Raimo pārstāvētā Tallinas "Kalev"/"Cramo" savā laukumā ar rezultātu 70:92 (9:24, 20:23, 24:33, 17:12) zaudēja Turcijas klubam "Gaziantep".

Meiers 20 minūtēs un divās sekundēs guva sešus punktus ar precīziem diviem no septiņiem divpunktu metieniem un diviem no trīs soda metieniem. Tāpat latviešu basketbolists izcīnīja trīs atlēkušās bumbas, izdalīja vienu rezultatīvu piespēli, vienreiz pārkāpa noteikumus, bloķēja vienu metienu, tika pie sliktākā +/- rādītāja komandā (-23) un pieciem efektivitātes koeficienta punktiem.

Raimo astoņu minūšu un 33 sekunžu laikā pa grozu nemeta, izcīnīja divas atlēkušās bumbas, atdeva vienu rezultatīvu piespēli, tika pie pozitīva +/- rādītāja (+2) un trīs efektivitātes koeficienta punktiem.

K grupā pēc četrām spēlēm līdere ar četrām uzvarām ir "Gaziantep", divus panākumus guvusi "Merlins", bet abām latviešu pārstāvētajām komandām ir pa vienai uzvarai.

Pēc pamatturnīra pirmā posma apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvējas iekļuva otrajā posmā, kur 16 komandas ir sadalītas četrās apakšgrupās, aizvadot vēl vienu apļa turnīru ar spēlēm savā laukumā un izbraukumā. Otrā posma apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvējas iekļūs ceturtdaļfinālā.

FIBA Eiropas kauss ir rangā ceturtais turnīrs Vecajā kontinentā.